February 4, 2010

Tom Yum, klaasnuudlid ja kookosekreem


Külm tekitab igatsuse sooja järele. Eks igaüks ise leiutab, kuidas sooja saada. Mina hakkan külmaga igatsema idamaise toidu järel. Tšillituline söök kütab seest kuumaks ja siis ei pääse külm enam nahavahele. Õnn on omada sõpru, kes on alati valmis proovima uusi maitseid ja toiduvalmistamisel kaasa lööma. Nii sündiski Tai mõjutustega õhtusöök pakaselisel laupäeval. Alustuseks valmis Tom Yum krevettidega. Oi , ma armastan seda suppi. Milline aroom ja maitse! Mmmm! Mida rohkem ma seda söön, seda vürtsikamana ta mulle meeldib. Esimesetel kokkupuudetel Tais Tom Yumiga olid ikka pisarad silmist väljas, nii võimas ja vürtsikas. Tulekahju leevendamiseks on teadagi parim valge aurutatud riis. Olen proovinud Tom Yumi teha ka valmis pastadest ja pakki pandud maitseainesegudest, kuid see pole ikka see. Välja tuleb üks hale lurr. Sama kurb on ka Tallinna söögikohtades, kus seda idamaist suppi pakutakse. Parima tulemuse nimel tuleb ikka ise vaeva näha. Mis viga, kui Juc Tais retsepti põhjamaise maitse jaoks paika timminud, jääb üle vaid järgi teha ja selgub, et vaeva nagu polegi.
Selgus, et komponendidki siin kõik kättesaadavad. Galangalijuur ja kaffirlaimi lehed küll kuivatatult, kuid töötasid hästi. Mul nüüd tänu Piprapoele kenad varud olemas, aga eks talvgi kestab veel ja hing ihkab sooja järele.

Tom Yum

l l kanapuljongit
2 sidrunheinavart
4 kuivatatud galangalijuure tükki
4-5 kaffirlaimi lehte ( kuivatatud)
3 väikest šalottsibulat
väike tomat
suur peotäis austerservikuid
Pakk tiigerkrevette
4-6 spl vahukoort
2 spl punast tšillipastat
1 tl suhkrut
2 tl Tai kalakastet
3 laimi mahl
1 väike tšilli
Serveerimiseks värsket koriandrit

Lasin puljongi keema tõusta. Lisasin galangali, sidrunheina, sektoriteks lõigutud sibulad, keetsin mõned minutid. Lisasin tomati ja laimilehed. Keetsin veel veidi. Lisasin tšillipasta, segasin ja lasin keema tõusta. Lisasin krevetid ja seened. Kui krevetid hakkasid valmima, seega peaaegu kohe, maitsestasin suhkru, kalakastme ja laimimahlaga, et anda piisav magusus, soolasus ja hapukus. Lisasin koore,võtsin tulelt. Puhastasin seemnetest ja hakkisin tšilli. Timmisin maitset tšilliga ja maitsesin üle kas hapu, magus, vürtsine ja soolane maitse on tasakaalus. Serveerisin hakitud koriandri ja valge aurutatud riisiga.

Taipärane salat klaasnuudlitega

1 pomelo
peotäis türgi ube
1 varselleri vars
pool suvikõrvitsat
1 porgand
pool punast paprikat
peotäis värsket koriandrit
paar vart rohelist sibulat
pool pakki klaasnuudleid
peotäis mungoa idusid

Salatikaste

laimimahl
2-3 tl kalakastet
seesamiõli
mett
1 peeneks hakitud ja seemnetest puhastatud tšilli
küüslauguküüs
seesamiseemneid

Panin klaasnuudlid soolasesse keevasse vette ja võtsin potti kohe tulelt. Lasin nuudlitel paisuda. Fileerisin pomelo ja tükeldasin köögiviljad tiku suurusteks ribadeks. Segasin omavahel kastme komponendid, valasin köögivilja- pomelo segule, puista üle seesamiseemnetega ja hakitud koriandriga. Segasin juurde nõrutatud ja loputatud klaasnuudlid.
Salatit sõime koos tuunikalaga. Mõlemalt poolt paar minutit kuumal pannil ja valmis ta oligi. Loomulikult seest külm ja ilus punane.

Söömaaja kroonis kreembrülee kookospiimaga. No jah, Tai magustoit see pole, vaid veidi sinna suunda sobitatud, kuid pärast korduvaid ja ebaõnnestunud katsetusi tuli mul seekord kreembrülee välja! Kookosega see seotud pole, võti on hoopis selles, et muna ja suhkru segamisega ei tasu üle pingutada( vahustada kindlasti ei tohiks). Isegi nabani veevanni ei kasutanud küpsetamisel, nagu enamus retsepte soovitab.

Kreembrülee kookosega

6 munakollast

150 g suhkrut
4dl kookospiima
2 dl vahukoort
  
1 vaniljekaun
pealepuistamiseks demerara suhkrut
1 mango
2 passioni
Lõikasin vaniljekaun diagonaalselt pooleks, võtsin seemned välja ja panin koos kaunaga rõõsa koore ja kookospiima segu sisse ning asetasin pliidile. Munakollased segasin suhkruga läbi. Kui kooresegu hakkas kergelt keema, keerasin tule väiksemaks. Valasin munakollasetele juurde natuke kuuma koort. Segasin läbi ja valasin ülejäänud kooresegu hulka. Valmis segu hoidsin veel paar minutit madalal tulel pidevalt segades (ei tohi keema minna). Kui segu oli veidi paksenenud, siis kurnasin läbi sõela, panin vormidesse ja küpsetasin ahjus 100 kraadi juures 45-55 min. Jahutasin toatemperatuuril. Lasin üleöö seista külmkapis. Enne serveerimist puistasin pinnale õhukese kihi demerara suhkrut. Põletasin pealt leeklambiga, et tekiks karamellikiht.
Kaunistasin hakitud mango ja passioni sisuga.

3 comments:

  1. jah tõepoolest, see Juc'i retsepti järgi tehtud Tom Yum annab silmad ette igale Eesti söögikohtades pakutavale.

    ReplyDelete
  2. oh häda, nii isutama ajas kõik :P ja mul siiani leeklamp hankimata :(

    ReplyDelete
  3. Oi kui armsad te kõik olete, et mu Tom Yumi kiidate! :) Superilusad ja isuäratavad road. Mulle maitseb hirmsasti creme brulee grenadilliga ja mulle maitseb hirmsasti kookose panna cotta grenadilliga, aga sinu kookose creme brulee mangi ja grenadilliga ajab igatsuse ahju järgi väljakannatamatuks!

    ReplyDelete