March 20, 2011

Kalmaarid riisitäidisega


Kusagilt on meelde jäänud, et paastuajal võib süüa sellist liha, millel pole jalgu. Kalal pole ju. Mulle olid jahutatud kalmaarid Stocka letil juba ammu silma teinud. Jalgu sel elukal pole, kombitsad ilmselgelt ei loe. Pistsin patta, mis muud, ja appi võtsin Ramsay retsepti. Ahjuroog sai kerge ja kevadine. Vahemere hõngu oli süües selgelt tunda. Kalmaaride täitmine nõuab siiski omajagu kannatust, targem on lasta riisisegul maha jahtuda.



8 kalmaari
2 spl oliivõli
1 punane sibul
4 küüslauguküünt
klaas valget veini
200 g riisi
8 ploomtomatit
1 tl demerara suhkrut
meresoola
pipart
800 ml vett
peotäis piparmünti
peotäis siledalehelist peterselli




Puhasta ja haki sibul ning küüslauk. Tee tomatitele nahale lõige ja kuumuta keevas vees minuti jagu. Koori tomatid.
Kuumuta oliivõli pannil ja lisa hakitud sibul, veidi hiljem ka hakitud küüslauk. Kuumuta, kuni sibul on pehme, ära pruunista. Lisa kuumust ja vala juurde vein. Kuumuta kuni vein on vähenenud ja lisa juurde riis. Järgmisena lisa tomatid, suhkur ning veidike soola ja pipart. Vala juurde 600 ml vett, pane kaas peale ja lase haududa umbes 15 minutit, kuni riis on pehme. Sega riis kohevaks ja haki sisse münt ja petrsell. Lase veidi jahtuda.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Eemalda kalmaaridelt kombitsad.Täida kalmaarituubid riisiseguga ja aseta ahjuvormi. Lisa ülejäänud riisisegu ja puista peale kombitsad. Vala peale 200 ml vett. Nirista juurde oliivõli. Küpseta ahjus 30 minutit, kuni kalmaar on läbi küpsenud. Serveerimisel puista peale hakitud peteselli.

3 comments:

  1. Appike, kui ahvatlev! Ma olen ka mitu korda nädalalõpul Stocka kalaletti ilmuvaid kalmaare piidelnud ja siis on ikka meelde tulnud kodus sügavkülmas järge ootavad pirakad kalmaarituubid. Aga no selle postituse peale tõenäoliselt järgmisel korral enam ei piidle, vaid toon ära :) Hästi kenad pildid taaskord!

    ReplyDelete
  2. Ma arvan, et selle postituse peale haigutab Stockmanni kalmaariletis juba varsti tühjus vastu :) Tõeliselt ahvatlev, Piret!

    ReplyDelete
  3. Tänud Tuuli ja Elis! Usun, et kalmaarivarud on proovimiseks piisavad:)

    ReplyDelete