March 12, 2011

Tabbouleh



Vastlakuklite koor huultelt ja ninalt pühitud ning ongi käes paastuaeg. Aeg vaadata enda sisse ja anda puhkust oma kehale. Minu keha ja vaim olid üsna valmis, et proovida esimest korda paastuda nagu kord ja kohus. Mõte tundus intrigeeriv ja paraja väljakutsena. Kas leian kuue nädala vältel nii palju huvitavaid vegan retsepte, et himu piimatoodete, muna, rasva ja liha järele võimust ei võta? Usun, et retseptidest puudus ei tule, aga mu armas perekond vilistab sellise menüü peale mind köögist välja. Paar päeva peaksid nad ehk vastu, aga mitu nädalat ületab juba nende taluvuse piiri. Selle tagajärjel võivad nad minu enda ka köögist troonilt tõugata. Mine tea milleks näljased inimesed võimelised on? Kuna köök on minu kindus ja tagala, siis sellel ma sündida lasta ei saa. Kiire pilk kalendrisse ei tee olukorda lihtsamaks. Mitu põnevat toiduüritust ei lase mul samuti oma plaani kuigi tõsiselt võtta. Ma tean juba ette, et suud kriipsuks pigistama ja loobuma maitsenaudingutest ma võimeline pole. Aga mis seal ikka, kui tervet rehkendust ei jaksa, teen pool. Loodan, et paastuaega mahub nii mõnigi sobilik retsept siiski.
Algust tegin Lähis-Idast pärit salatiga. Araabiapärane kerge roog on toitev ja annab täiskõhu tunde pikaks ajaks tänu bulgur-nisule, mida leiab juba paljudest suurpoodidest. Kindlam on teda siiski otsida ökopoodide valikust. Petersell, münt ja roheline sibul sidrunimahlaga annavad särtsu ja värskust. Graanatõuna seemned lisaks silmailule ka magushapukaid maitseplahvatusi.
Kodurahu huvides röstisin ahjus kaks maisikana tibu, millele eelnevalt pistsin naha vahele veidi hakitud ingverit ja lusikatäie võid.
Tabbouleh kaaslaseks on sobiv ka dolma, kui hakkliha välja jätta saab vegan roa.




200 g ploomtomateid( mina kasutasin kollaseid)
100 g bulgur-nisu
poole sidruni mahl
3 spl oliivõli
meresoola
musta pipart
4 vart rohelist sibulat
peotäis lehtpeterselli
peotäis münti
poole granaatõunaseemned

Pane bulgur- nisu kaussi ja kalla peale keev vesi, nii et bulgur on kaetud. Kata kauss kaanega ja lase paisuda 10 minutit. Nõruta bulgur-nisu sõelal ja vala kaussi. Poolita tomatid ja lisa kaussi. Sega sidrunimahl sool, pipar ja oliivõli väiksemas kausis ja vala bulguri ja tomatite peale. Lase maitsetel veidi tõmmata. Samal ajal haki ürdid. Enne serveerimist sega ürdid kahvliga salatisse ja riputa peale granaatõunaseemned.

7 comments:

  1. Juba neid pilte vaadates tunned, kuidas vitamiinipuudusest kurnatud kevadine väsimus vaikselt järele hakkab andma. Vitamiinisisaldus ja kergus selles kaunis (või siis hoopis salatipildis) salatis on kütkestav!

    ReplyDelete
  2. Tugev naine oled Piret! Hoian pöialt, et paastuga lõpule jõuad ja sel ajal ka oma koha köögis suudad säilitada :)
    Kusjuures ülemine pilt kirjeldab väga hästi olukorda peres, kus ainult üks inimene paastub- näe minu vitamiinisalat siin, teie õnnelikud kanad seal :D

    ReplyDelete
  3. Mul oli sel aastal esimest korda tunne, et tahan paastu pidada.
    Aga juba plaanitud üritustest otsustasin mitte loobuda, niiet liha ja vein saab ära proovitud.
    Kuid see topelt söögitegemine perele on tüütus ruudus, või mine tea...
    Igaljuhul jaksu :)

    ReplyDelete
  4. No jaa, see minu paast on nii öelda teoreetiline rohkem:) pigem pisike harjutus võiks öelda katsepaast ja ettevalmistus järgmiseks aastaks:)

    ReplyDelete
  5. Tabbouleh on üks uskumatult maitsev ja värskust täis roog minu meelest. Hea algus paastule. Olen Elisega ühel nõul, tugev oled! Ma kujutan end paastumas ette äärmisel juhul vaid siis, kui kogu selle aja üksi oleksin. Aga kui lihahimuline pere tavalist sööki tahab, siis annan alla. Hoian pöialt, et Sinul jaksu ja energiat lõpuni jätkuks. Juba praegu olen selle kerge tunde pärast pisut kade, mis Sind lõpus ees ootab!

    ReplyDelete