October 29, 2011

Mündine šokolaadisyllabub


Syllabub on traditsiooniline inglise magustoit, vahukoore ja alkoholiga. Sobilik serveerida pidusöögi lõpetuseks, kuna saab varem valmis teha. Varasemates variatsoonides oli see pigem jook, kui dessert. Valmistati seda äsjalüpstud piimast ja siidrist. Piim lüpsti otse teiste koostisainete peale, seeläbi sai jook vahuse pinna. „Igavesti kestev“ syllabub saadi mitmepäevase säilitamise tulemusena, kui kreem kerkis ja muutus paksemaks. Soovitav on lasta magustoidul enne söömist üleöö külmas tõmmata.
See retsept siin on üsna rammus. Serveerimiseks tasub valida väiksemat sorti pokaalid. Mündiga, aga koonerdada ei maksa.



150 g münti
½ dl piima
400 g vahukoort
¾ dl suhkrut
½ dl kanget kohvi
½ dl konjakit
100 g tumedat šokolaadi
2 munavalget
250 g mascarponet


Lase kastrulis vesi keema. Pista mündioksad 20 sekundiks vette. Kurna ja vala üle jääkülma veega. Kurna veelkord ja suru majapidamispaberi vahel kuivaks. Nopi lehed küljest ja pane piimaga köögikombaini. Töötle paar minutit, vala juurde koor ja lase veerand tundi maitsestuda.

Kalla segu läbi sõela, lisa pool suhkrust ja vahusta pehmeks vahuks.

Mõõda kohvi ja konjak kastrulisse ja lisa tükeldatud šokolaad. Kuumuta segu pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Lase veidi jahtuda. Vahusta munavalged kõvaks vahuks. Sega omavahel šokolaadisegu ja mascarpone, lisa ülejäänud suhkur. Sega ettevaatlikult juurde vahustatud munavalged.

Tõsta lusikaga segud kihiti pokaalidesse. Sobib hoida üleöö külmas, kuid piinava magusaisu korral võib ka lusika kohe sisse torgata.

3 comments:

  1. Kairi, mina jagasin neljale, kuid kuna tegemist on üsna rammusa magustoiduga soovitaksin jagada pigem kuuele.

    ReplyDelete
  2. Oivaline, kuute ongi vaja :) Aitäh, loodan, et minu tehtu tuleb ka samakaunis kui sinu oma ;)

    ReplyDelete