December 6, 2011

Lume asemel. Jäätunud jogurt sidrunheina ja basiilikuga.



Advendiaeg juba pea poole peal ja lund pole raasugi. Üsna üllatav, kui detsembris võib ürdipeenralt korjata väskeid ürte ja imetleda tulipunaseid roosiõisi. Lume mangumisega tasuks siiski olla ettevaatlik, eelnevate aastate kogemus näitab, et teda kas pole üldse, või sajab kaela üüratutes kogustes. Samuti ei õnnestu kuidagi sättida nõnda, et paksu lumevaibaga on kaetud mets ja maa, aga linnatänavatel võib uhkelt kontsakingadega klõbistada. Seepärast ma siis lumepuuduse üle virisema ei kipu. Kui lumeootus aga siiski väljkannatamatuks paisub, võib proovida jäiselt valget magusrooga. See väherasvane ja suhkruvaba magustoit laseb maiustada enne pühi kerge südamega. Pole vaja muretseda, et lemmikpeokleit tähtsal hetkel liialt pitsitaks. Suhkru asemel tasakaalustab jogurti ja laimi hapukust agaavisiirup.



Agaav on Mehhikost pärit lihakate paksude lehtedega taim.Taime eri osadesse talletub rikkalikult süsivesikuid. Eeskätt inuliini, mis koostisosadeks lagunedes annab looduslikult kõige magusama suhkru fruktoosi. Agaavisiirup on madala glükeemilise indeksiga magustaja, mis on suhkrust poolteist korda magusam. Saadaval nii loodustoodete poodides, kui mõnes suuremas marketis.

Nojah valge on ikka ilus. Kui nüüd siiski veidi lund puistama hakkaks, võiks kontsad-kleidid kappi panna ja karupükse-käpikuidki tuulutada.




4 sidrunheinavart
150 ml agaavisiirupit
600 g Kreeka jogurtit
2 laimi
peotäis hakitud Tai basiilikut (sobib ka tavaline) või münti

Pane agaavisiirup hakitud sidrunheina vartega koos potti, lase keema tõusta. Alanda kuumust ning lase madalal kuumusel 3-4 minutit podiseda, et maitsed imenduksid. Eemalda tulelt ja lase 5 minutit jahtuda. Vala läbi sõela kaussi. Lisa jogurt, laimi riivitud koor ja pressitud mahl. Sega, kuni ained on hästi segunenud ja lisa hakitud basiilik. Jahuta külmkapis. Pane segu jäätisemasinasse ja valmista külm maius.



retsept mugandatud ajakirjast Delicious.

2 comments:

  1. Oh, sidrunhein. Üks mu lemmikutest. Kindlasti võib see sellisel kujul samuti väga hea olla. Pean ka proovima, talvisel ajal tuleb kuidagi eriti paratamatult see isu selle heina järgi. Aitäh jällegi idee eest, Piret! :)

    ReplyDelete
  2. Ole lahke, Marju! Jah, sidrunheinast sõltuvusse sattumiseks ei pea teda palju manustama. Nuusutad korra ja oledki sees:)

    ReplyDelete