December 30, 2011

Patee või pasteet. Petise trühvli-pardipatee ja aus kanamaksapasteet.


Ons neil kahel üldse vahet?
Pasteedi puhul kahtlusi ei teki, enamasti tuntakse ja teatakse seda siidist või siis jälle robustsemat leivamääret. Üldlevinud on ka põhikomponendina maks.
Pateed tehakse põhiliselt  lihast, lisaks veel maks, vürtsid, ürdid, konjak ning küpsetatakse ahjus, vesivannil, ahjuvormis või tainakaane all. Patee peaks olema pehmema kontsistentsiga ja määritav (klassikalises variandis). Siiski lubavad mitmed retseptid selle ka sootuks ahju panemata jätta. Mulle just üks selline silma jäigi. Ja kuna see oli ristitud kelmikalt “petise pateeks” ning sisaldas veel ka lusikatäie trühvliõli, mis mul just pudelpõhjas kasutust ootas, läks petupatee valmistamiseks. Hoog oli nii suur, et ei saanud pidama ja tegin ühe ausa pasteedi igaks juhuks varuks. Jagus omadele ja külakostiks. Arutelud, kumb leivamääreteset on parem, olid stiilis “kellele ema, kellele tütar”.



Pardipatee

250 g kanamaksa
2-3 spl võid
1 pardirinnafilee
soola
200 g marineeritud seeni (mul olid kuuseriisikad)
2 tl trühvliõli
2 dl vahukoort
100 g võid
2 oksa rosmariini

Kurna seened ja vala peale trühvliõli. Sega ja jäta maitsestuma.

Prae maks kergelt võis mõlemalt poolt. Ettevaatust, ära üle küpseta! Maitsesta soolaga ja tõsta kõrvale.

Tee pardirinnafileele nahapoolele sisselõiked ja aseta külmale pannile. Küpseta esialgu tugeval kuumusel ja lase rasval välja sulada, vähenda kuumust ja küpseta kokku u 10 minutit, keera teine pool ja prae veel 5 minutit. Seest peaks liha ikka punaseks jääma.
Keera liha fooliumisse ja lase sel veidi tõmmata, enne puista lihale ikka soola ka.

Lõika pardirind koos nahaga õhukesteks viiludeks. Pane pardiliha, maks, koor ja või köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Lisa lõpus seened ja rosmariinilehed. Töötle veel veidi. Vajadusel lisa soola. Pane patee purki ja lase üle öö külmkapis maitsetel tasanduda.
Maitseb parim omaküpsetatud leival.





Kanamaksapasteet

250 g kanamaksa
100 g võid + 2 spl praadimiseks
1 sibul
2 spl vahukoort
50 ml Põltsamaa Kuldset
tüümianit
soola

Haki sibul ja prae võis kuldseks. Prae samal pannil ka maks kerges võis ja sibulatega. Maitsesta soola ja tüümianiga. Kalla peale õunavein, kata kaanega ja lase 5 minutit haududa.
Pane maks, või ja koor köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Suru läbi sõela.


3 comments:

  1. väga-väga isuäratav, ja veel kenamad pildid.

    ReplyDelete
  2. Väga kena ettevõtmine. Mõlemad retseptid tunduvat olevat järgiproovimist väärt. Maitseterohket uut aastat teile kõigile!
    Tiiu

    ReplyDelete
  3. Ma tegin pühade aegu kohe kaks korda kanamaksapasteeti. Jõulutegu tuli lihtsalt nii hea, et pidi aastavahetuseks kordama. Ja loomulikult on võtmesõnad nagu sinulgi siin 1.rohkelt võid, 2.peaaegu et üleni Põltsamaa Kuldses hautamine, ja 3.lõpuks kogu kupatuse läbi sõela laskmine. Imeline leivamääre!

    ReplyDelete