February 2, 2012

Soomes veskil

Jah, tänaseks on see leib juba ammu söödud ja tuleb tunnistada, et kadus laualt kiiremini, kui ei iilal varem. Leib, nagu leib ikka. Kodus küpsetatud, nagu ma seda juba vist ligi kolm aastat teinud olen, aga seekord oli tooraineks Soomest toodud värskelt jahvatatud jahu. Ah, et miks Soomest?
Juba suvisel blogardite retkel Soome ajasin kõrvad kikki, kui Aki Arjola, Eat & Joy Maatilatori vedaja, mainis, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele valmis jahvatatud jahu kaua ei säili.

Kohe jahvatamise hetkel, kui purustatakse terad hakkab vili kaotama väärtuslike vitamiine, mineraalaineid, mikroelemente ja rasvu. 2-3 nädalaga haihtuvad pooled B-rühma vitamiinidest. E- vitamiin hävineb juba jahvatamise päeval. Seega, et organism saaks saaks toidust kätte võimaliku parima “kütuse” soovitatakse kasutada leiva ja pudru valmistamiseks väskelt jahvatatud jahu. B- rühma vitamiine on kaheksa, igal neist on oma ülesanne. Kuid äärmiselt tähtis on nende kõigi üheaegne koosmõju. Viljatera ei kujuta endast ainult esmatähtsate ainete ladu, vaid ka sisaldab täpselt neid kõiki õiges tasakaalus. See kõik käib täistertajahude kohta. Veel jahvatamisest loe siit.

Valge nisujahu on nii ehk naa surnud toode ja seda jahvatatud kujul säilitamine enam halvemaks ka ei muuda. Rafineeritud jahust on kadunud kõik kehale vajalik ja seda süües ei varusta me keha vajalike toitainetega, vaid sunnime teda kasutama oma vitamiini, mineraalainete ja mikroelementide tagavarasid.

Nüüd külastades uuesti Eat & Joy Maatilatori uut, avarat ja valgusküllast müügipaika Kluuvi kaubanduskeskuses suristasime kaasblogarditega suure huviga miniveskite kallal. Kaalusime ja kallasime puidust kausikesega teri krõbinal veskitesse ja uurisime huviga teraviljakotte. Minu reisikotti mahtus veidi üle kilo värskelt jahvatatud rukkijahu, millest kohe koju jõudes leiva küpsetasin. Olin äärmiselt põnevil, et kas siis on mingit vahet ka maitses tunda. Peab tunnistam, et oli päris oluline vahe. Leib sai hästi aromaatne ja kuidagi sügavama maitsega. Nojah, seda kirjeldada on paras katsumus, kuid proovige ise järgi, kui veskivõimalus tekib. Päris kindlasti, aga varustasin keha parima “kütusega”, peale leivaviilu söömist püsis täiskõhutunne ikka jupp maad kauem, kui saia näkitsedes.


Ma ei teagi nüüd kas hakkan Soomes veskil käima, või oleks mõistlik selline miniveski koju soetada:) Kuni asja kaalun, lubas kallis kaasa Helsingi tuurilt jahukotikesega naasta. Palju pole ju korraga vaja kanda, ikka vaid sedavõrd, et kohe samal päeval ära kulutada jõuaks. Aga loomulikult on veski soetamine otstarbekam, pealegi ei võta see üldse palju ruumi. Viljateradki siinsete ökopoodide valikus olemas.

Veskipildi tegi Lauri Laan.

Peale veskitoa oli Eat & Joy Maatilatoril muudki põnevat. Seal jahvatatakse vilja, küpsetatakse leiba, raiutakse liha, roogitakse kala ja pakutakse kehakinnitust. Kogu kaubavalikalik koosneb Soome väiketootjate ja talunike toodetest ja on kasvatatud ehtsalt mahedal viisil.

Piimabaarist saab toorpiimast valmistatud jooke ja jäätiseid. Lisaks veel magusaid kooke ja küpsetisi




Köögist saab toekamat kehakinnitust.. Seekord oli lõunaks kapsasupp lambalihaga. Suitsulõhe salat ja valgehallitusjuustu salat.

Suur leivaahi küpsetab kohapeal jahvatatud jahust leivad.


Liha peab kindlasti enne letile jõudmist mõned päevad rippuma.


Kliendid on teadlikud ja valivad.

Boris - elueliksiir

Värsked leivad rätiku all.


Armas piim


Sõbralik ja asjatundlik teenindus.


Alati tasub läbi põigata, meie veetsime seal pika pärastlõuna.









4 comments:

  1. Kas sa võiksid kirjutada mis sellise värskelt jahvatatud jahu hinnaks sai?

    ReplyDelete
  2. Ma ei ole küll Piret:), aga vaatasin paki pealt, et hind on 2.20/kg.

    ReplyDelete
  3. Teisipäeval lippan siis kindlasti sealt isegi läbi:)

    ReplyDelete
  4. Tänud, Mari-Liis, mul polnudki enam nii täpseid andmeid alles, suurusjärku mäletasin küll:)

    ReplyDelete