October 11, 2012

Lõhepirukas




Soe pirukas on toekas kõhutäis. Kiire ja lihtne argipäevatoit, poole tunniga peaks valmis jõudma küll. Soojendab vihmasel õhtul ja sobib hommikulgi ampsata, kui üle jääb. Tuleb ainult hoolega jälgida, et kala liialt kuivaks ei küpseks. Põhja saab eelküpsetusega juba üsna krõbedaks ja köögiviljad valmivad pannil, seega polegi muud kunsti, kui kala hoolega valvata. Juurde sobib roheline salat ja törts jogurtikastet.




Põhi:
2 dl speltajahu
100 g võid
100 g  riivitud Parmesani 
1 munakollane
1 spl külma vett
1 tl kuivatatud tüümiani
soola

Täidis:
1 sibul
1 porgand
1 väike suvikõrvits(50 g)
peotäis spinatilehti
pool fenkolimugulat
300 g lõhefileed
munavalge
1 spl maisitärklist
50 ml piima
sidrunikoort
tilli



Pane speltajahu, riivitud Parmesan, munakollane ja kuubikuteks lõigatud või köögikombaini. Lisa sool ja tüümian. Töötle kuni moodustub tainapall, vajadusel lisa vett. Suru tainas lahtikäiva vormi põhjale ja äärtele. Pane  hetkeks külmkappi.
Pane ahi soojenema 200 kraadi peale. Täidise jaoks riivi sibul, fenkol, porgand ja suvikõrvits jämeda riiviga.  Võta põhi külmkapist. Kata tainas küpsetuspaberiga ja aseta sellele raskus. Tõsta ahju ning küpseta 15 minutit. 
 Kuumuta pannil tilk õli ja prae sibulaid keskmisel kuumusel, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisa fenkol ja kuumuta veel. Lisa porgand ja suvikõrvits. Kuumuta kuni köögiviljad on pehmed. Lõpuks lisa spinatilehed.  Sega munavalge, maisitärklis ja piim omavahel. Tõsta pann tulelt ja sega juurde munavalge-piima segu. Tõsta täidis vormi ja lao peale kuubikuteks lõigatud lõhe. Maitsesta kala soola ja pipraga ning küpseta pirukat veel 10 minutit. Võta ahjust ja raputa peale hakitud tilli ning sidrunikoore ribasid.







4 comments:

  1. Tere Piret! Mis kaunis pirukas! Kas see vorm on Helsingist ostetud? Kui nii, siis kas oskad öelda kust täpsemalt? Väga tahaks endalegi, aga pole siinmail näinud. Aitäh!

    ReplyDelete
  2. Merit, mina ostsin vormi Helsingist http://www.chezmarius.fi/, aga olen kuulnud, et siin võib leida Farwellist. Head küpsteamist!

    ReplyDelete
  3. Nice blog you have here, thanks for sharing this

    ReplyDelete