October 15, 2012

Hirveke Hiiumaalt




Jahihooaeg on alanud. Õigupoolest ei tea ma jahist suurt midagi, aga kilkan siin seepärast, et värskest jahisaagist on minu lauale pudenenud üht  koma teist.  Näiteks see hõrk hirvevasikas, kelle säärekontidest sai kohaliku lihuniku lahke  abiga eeskujulikult kaunid osso buco tükid. Sügis on ka just selles faasis, et alanud on pajaroogade hooaeg. Juhatasin selle sisse Trieste moodi osso buco valmistamisega, mis erineb klassikalisest Milano viisist vaid selle poolest, et seal pole kasutatud tomatikonservi. Muidu on retsept, nagu pajaroad ikka, tunde järgi. Kuna mul jäi polentakoogikestest  avatud polentapakk kappi kössitama, otsustasin sellegi välja tirida ja osso bucole lisaks serveerida.



 Patta panin

kilo või rohkem osso buco konte
2-3 spl tärklist (sobib ka nisujahu, mul oli hetkel tühi purk)
2-3 porgandit
1 sibul
2 sellerivart
 2 loorberilehte
3-4 küüslauguküünt
soola
terapipart
õunaveini
sidrunikoort
siledalehelist peterselli
õli

Maitsesta lihatükid soolaga. Puuderda tärklisega ja prae kuumal pannil kuldseks. Tõsta ahjupotti. Kuumuta pannil sibulalohud, porgandikangid ja selleri seibid. Vala ahjupotti ja nirista peale lahke käga õunaveini.
Kata ahjupott kaanega ja lase sel paar tundi 160 kraadises ahjus podiseda. Enne serveerimist puista peale sidrunikoore ja hakitud peterselli segu, mida võid turgutada tilga sidrunimahlaga. Ära unusta, et õõneskondi sees on peidus luuüdi, mis on kõige magusam osa roast. 






 Üleküpsetatud polenta

1 l vett
150 g polentat
soola
1 sibul
metsaseeni (soolatud ja leotatud)
50 g Gorgonzola juustu

Aja vesi keema ja maitsesta soolaga. Lisa pidevalt segades polenta. Sega ja lase podiseda ubes 10 minutit. Vala kuum polenta kandilisse ahjuvormi ja lase jahtuda. Kummuta  tahkunud polenta lõikelauale ja lõika tükkideks. Aseta polentatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Haki sibulad ja kuumuta pannil, lisa seened. Tõsta seened polentale ja kata juustuga. Küpseta grilli all 10 minutit.






4 comments:

  1. Kas siis hirv või kits? Kitsi on viimaste talvedega jäänud nii väheks, et reeglina normaalne jahimees neid sel hooajal ei küti.

    ReplyDelete
  2. Normaalne! Ma tegin eelmisel esmaspäeval just Trieste moodi osso bucot :-) Alateadvuse värk, mis muud.

    ReplyDelete
  3. Anonüümne, no mine võta nüüd kinni kumb ta oli, aga kui sa nii ütled küllap siis ikka hirv, sest jahimees on ikka teadja mees:) Märkasin alles nüüd, et olen poole jutu peal hirvest kitse teinud:) Parandan ära! Tänud:)
    Liina, normaalne, et Trieste moodi osso buco on igas teises peres just nüüd laual!

    ReplyDelete