October 7, 2012

Viigimarjakook kaneelise Kreeka jogurtiga




Viigimari sisaldab nii palju vitamiine, et inimesed suudaksid elada, süües ainuüksi neid vilju. Kuna need imemarjad valmivad kõige paremini Vahemere soojas ja kuivas kliimas, tuleb meil toiduks tarvitada muudki kraami:) Viigipuud nõuavad tugevat päikest, et valmida saaks mokkamööda magusad viljad. Puud võivad kasvada suureks ja laiaks, võttes oma lopsakate päikest püüdvate lehtedega ära valguse ning võimaluse, et puu all teised taimed üldse elada saaksid. Olen minagi hiiglaslike viigipuude all kontrolli kaotanud ja põsed sellest hurmavast viljast punni toppinud. Just selline pilt minust on ka blogiprofiilipildiks.
Värske marja nahk on väga õrn ning transportimise suhtes tundlik. Kuna vilju korjatakse ajal, mil nad on täitsa küpsed, siis värskelt saab neid süüa enamasti puude päritolumaal. Siiski mitte ainult. Seda hõrku viljakest leiab täies hiilguses viimastel aastatel septembris ja oktoobris ka meie turu- ning poelettidelt.
On levinud arvamus, et õhtune viigimarjade söömine toob rahuliku ning sügava une. Miks mitte siis tükike viigimarjakooki õdusasse sügisõhtusse planeerida.



Põhi:
2,5 dl kaerajahu
2 spl heledat muscovado suhkrut
soola
1 muna
50 g võid
1-2 spl külma vett
röstitud mandleid
kaneeli

Täidis:
100 g mandlilaaste
50 g tumedat muscovado suhkrut
poole sidruni mahl ja riivitud koor
soola
1 muna

Katteks:
2-3 viigimarja
pekaanipähkleid

Kreem:
100 g Kreeka jogurtit
1spl mett
1 spl sidrunimahla
1 tl kaneeli

Pane põhja tegemiseks kõik  kuivained  köögikombaini ja lõiketera kasutates surista ühtlaseks puruks. Lisa muna ja kuubikuteks lõigatud või. Surista veel veidi, lisa vesi. Moodustunud tainapall suru 20 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja külgedele. Pane vorm külmkappi ja valmista täidis.

Täidise valmistamiseks jahvata mandlilaastud köögikombainis peeneks, lisa suhkur, sidrunimahl ja muna. Vala segu põhjale ja lao peale ratasteks lõigatud viigimarjad. Kata serv pähklitega. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit.

Sega Kreeka jogurt sidrunimahla, mee ja kaneeliga. Serveeri kook koos jogurtikreemiga.





2 comments:

  1. See kook on täiuslikkuse gastronoomiline kehastus: absoluutselt veatu ja naudinguist tulvil. Suur tänu, Piret, et selle retseptiga meie pere jaoks novembrikuu alguse nõnda eriliseks muutsid! Õnneks ei pea kartma, et me teistel päevadel kulinaarsete elamusteta jääda võiksime, sest siinne blogi on hindamatuks inspiratsiooniallikaks. Aitäh veel kord ja palju edu edaspidiseks!

    ReplyDelete
  2. Oi, Laura, need sõnad olid nüüd küll nii magusad ja head lugeda, et panid laiusa põsed õhetama. Tänud Sulle!

    ReplyDelete