April 16, 2013

Koorekausid apelsinist ja sidrunist.



Mis te teete apelisini koortega pärast mõnusa nektari välja pressimist? Ma eeldan, et heidate prügikasti, nagu mina. Aga vahel võib need kausikesed  hoopis alles jätta ja portselani asemel käiku lasta.  Suurema isu korral isegi nahka panna. Tean, tean, et see mürgitatud tsitruseliste koor pole miski tervislik kraam. Ometi on mul vastupandamatu tahtmine neid kirbe maitsega eeterlikest õlidest pungil koori aeg-ajalt näkitseda. Maitsestajana on koor ikka pagana hea, nii magustoitudes, kui ka liharoogade lihvimisel. Petersellist ja  sidrunikoorest  gremolata teeb isegi igava hautisega imesid. 
Tuuli on koorekausikestes sidrunijäätise tegemisest jutustanud siin . See oli meil  ka suvel Ilmaäärel repertuaaris. Imelihte, efektne ja supermaitsev magus amps. Kõige kauem pusimist ongi kausikeste tühjaks uuristamisega. Avastasin, et kui võtta abiks elektriline tsitruspress läheb asi libedamalt. Sidrunipoolikud saavad ideaalselt tühjaks. Apelsinid tahavd pisut järelkraapimist, aga küllap see oleneb ennekõike sellest, millised viljad kätte satuvad.  Seekord võtsin apelsinid ka kampa ja nikerdasin kevade ootamise ampsud. Ega, neid kooke ei saa ju enam suure isuga süüa. Päriskevad võib üllata igal hetkel, no vähemalt valmis peaks olema, et lillelise kleidi piht ei pitsitaks.



4 apelsini 
200 g tumedat šokolaadi( greibi või apelsinitükkidega)
100 ml vahukoort
1 sl võid

Pese apelsinid tulise veega ja harja hoolega puhtaks. Poolita apelsinid ja pressi tsitruspressi abil mahl välja. Mahl joo ära ja puhasta koore seest viimasedki  viljaliha jäägid.
Pane vahukoor potti ja kuumuta keemiseni. Lisa tükeldatud šokolaaad ja  või. Sega, kuni šokolaad on sulanud.  Tõsta tühjaks uuristatud apelsinikoored muffinipannile, kindel toetuspind ei lase kaussidel veerema hakata. Jaga šokolaadisegu apelsini koorest “kaussidesse”. 
Pane täidetud apelsinikoored paariks tunniks külmkappi.
Serveerimisel lõika kuuma vette kastetud noaga sektoriteks.



4 sidrunit
2 sl Limoncellot
1 avokaado
2 dl vahukoort
ekstrapeent suhkrut

Pese sidrunid tulise vee ja harjaga hoolega puhtaks. Pigista tsitruspressi abil sidrunitest mahl. Eemalda viljaliha jäägid ja tõsta koored kõrvale. Lisa suhkur sidrunimahlale ja sega hoolega, kuni suhkur on lahustunud. Vahusta koor ja püreesta avokaado viljaliha. Ühenda kaks segu omavahel ja lisa sidrunimahl ning liköör. Tõsta segu sidrunikoore sisse ja pane sügavkülma. Lase külmuda paar tundi. Serveerimisel lõika sidrunid sektoriteks.




2 comments:

  1. Mmmm, kui elegantsed ja ahvatlevad. Nii hea idee! Ja ikka need pildid :)

    ReplyDelete
  2. Liina, tore teada, et meeldib:)

    ReplyDelete