May 23, 2013

Veinipruunike





Õrn ja hullutav maikuu kihutab meeletu kiirusega. Tahaks hädapidurit tõmmata, aga ei ulatu. Pole parata peab kaasa jooksma, et ikka kõigest tärkavast osa saada. Jooksen turule, kraban kaasa heleroosad rabarbrivarred, aromaatsed krõmpsuvad karulagulehed, punapõsksed redised. Süda hakkab lausa puperdama, kui kodumaise spargli turuletilt leian, suures ahnuses, lasen kõik kaasa pakkida. Puistan kiiruga seemned mulda, tomatitaimed ritta (läks ikka vist liiga tihedalt). Rediseid olen juba mitu korda harvendanud, aga ikka pole neil ruumi kasvada. Jälle ei uskunud, et nii pisikesest seemnetest, nii palju rediseid võiks sirguda.
 Nädalavahetuse viimastel minutitel korjan  kiiresti kokku veel värske maltsa, endal juba üks jalg autos, linnakiirus kihutamas tagant.
Ja mida ma teen esimese asjana koju jõudes? Selle asemel, et pugida rohelist kraami, küpsetan ma kõigepealt ühe brownie. No ma lihtsalt nii väga  kibelesin proovima, mismoodi maitseb šokolaadi brownie, kuhu on lisatud sorts punaveini.  Pealegi, šokolaadi hooaeg on ju igikestev. Ristisin ta hellitavalt veinipruunikeseks. Maitses ülimõnusalt, mahlakas ja tummine. Vein muudab šokolaadimaitse nii põhjatuks, et seda lausa unustad end  sööma. Tume muscovado suhkur ja rukkijahu on siia kooslusesse nagu loodud. Kui küpsetda klassikalist brownie't, peaks kasutama päris ohtralt valget kristallsuhkrut, mis pealispinna kõbedaks muudab, aga kuna  siin on katteks on  veini-šokolaadi glasuur, pole krõbedal pinnal tähtsust. Otsustasin oma lemmiku - muscovado suhkru kasuks. Kallasin klaasikese veini juurde, libistasin kingad jalast ja lubasin endale väikese vallatuse. Enne muidugi olin pakkinud hellalt maltsad karbiga  külmkappi uut ja tervislikumat päeva ootama.



Punase veiniga brownie

1/2 dl punast veini
200 g tumedat šokolaadi
130 g võid
150 g tumedat muscovado suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
3 sl rukkijahu
1 sl mõrudat kakaopulbrit
1/2 tl soola
4 muna

Glasuur
100 g tumedat šokolaadi
1 sl võid
2 sl punast veini

Pane ahi soojenema 180 kraadi peale.
Haki või ja šokolaad tükkideks ja sulata madalal kuumusel paksupõhjalises potis. Sega vein ja suhkur sulanud šokolaadi hulka.
Lisa ükshaaval munad. Sega jahu, kakao ja sool omavahel ja lisa segusse. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud kandilisse ahjuvormi ja küpseta 25 minutit. Lase browniel jahtuda. 
Tõsta ettevaatlikult küpsetuspaberiga koos vormist välja. Sega glasuur. Sulata või ja šokolaad madal kuumusel paksupõhjalises potis ja lisa juurde vein, sega ühtlaseks ja vala koogile. Silu pind ja lase külmkapis jahtuda. Serveerimisel lõika ruutudeks.





Veini jagas proovimiseks Dunker.



4 comments:

  1. Lõpuks ometi on leitud browniele ilus ja armas ja õiglane eestikeelne nimi - pruunike. Geniaalne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kätrin, brownie eestistamise au, ei saa ma küll endale pidada, see on varem kuskilt juba läbi jooksnud, kahjuks ei mäleta, kus täpselt, aga tore ja sobiv on see küll:)

      Delete
  2. Pruunike on armas nimi tõesti:) ja punase veini koogile ja glasuurile lisamine on eriti lahe idee - väga ahvatlev pruunike!:)

    ReplyDelete