April 5, 2014

Värsked kevadrullid



Kevad, kevad ja ikka ainult kevad on peas, õhus ja loomulikult ka kõhus. Kui  liblikad kõhus natukeseks vaiksemaks jäävad, võib pakkuda asenduseks värskeid kevadrulle. Need on nii värsked, krõmpsuvad ja mis peaasi ei riku kohe kuidagi rannahooajaks valmistumise plaane. Täidiste osas on variatsioone võimalik luua lõputult. Siia sai kirja nn baasretsept.



Kevadrullid

2-le


10 lehte riisipaberit
sooja vett

1 porgand
pool värsket kurki
värskeid koriandri lehti või värsket münti või basiilikut
10 vart rohelist sibulat või  murulauku

Soovi korral võib lisada suitsutatud või küpsetatud linnuliha või  kooritud ja keedetud krevette.


Kaste kevadrullide dippimiseks

2 spl kalakastet, 
1 hakitud küüslauguküüs
maitse järgi hakitud värsket tšillit 
 2 sl pruuni roosuhkrut 
1 sl kuuma vett
1 sl sojakastet
2 sl laimimahla 
värsket koriandrit 

Sega suhkur esmalt kuuma veega ja lase suhkrul lahustuda.  Lisa ülejäänud  ained. Tšillit lisa enda maitsele sobivas koguses. Maitsed timmi hapu-soolase-terava-magusa juurde lisamisega just endale sobivaks. Haki ja lisa mõned koriandrilehed. Vala kaste serveerimiskaussi.

Haki porgand ja kurk peenikesteks tikkudeks. Lõika roheline sibul või murulauk sama pikkadeks ribadeks. Pane kõik vajalik lauale valmis, lõigutud köögiviljad kaussidesse ja krevetid või linnuliha eraldi anumasse. Säti lauale ka lai anum sooja veega, mis on piisavalt suur, et sellesse mahuks terve riisipaber.

Kasta riisipaber üleni sooja vette. Tõsta paber välja ja raputa üleliigne vesi maha. Säti riisipaber ilusasti sirgelt, ilma kortsudeta lõikelauale. Lao riisipaberi endapoolsesse külge keskele kevadrullide sisu. Kõigepealt pane alumiseks kihiks ürdilehed, nende peale tõsta kurk, porgand ja roheline sibul. Lisa linnuliha tükk või paar krevetti. Pane täidist umbes paari sõrme jämeduselt, ära täidisega üle pinguta, muidu ei ole valminud kevadrulli mugav süüa kui see liiga kopsakas saab. 

Alusta kokkurullimist nii, et tõstad endapoolse paberi osa täidise peale ja surud tihedalt ümber täidise.Oluline on, et riisipaber oleks täidise ümber rullitud üsna tihedalt, siis on seda hiljem mugav süüa. Tõsta riisipaberi ääred ka täidise peale ja keera rull lõpuni kinni.

Serveeri kohe koos kastmega.


Rullide sisse võib keerata veel seeni, kala, sealiha- või veiseliha ribasid, avokaadot, paprikat, vetikaid, idusid, suhkruherneid, mangot, salatilehti jne.
Dippimiseks sobib veel magus tšillikaste, ploomikastet, Hoisin kaste jne.





2 comments:

  1. Nii ilus ( uskumatult maitsev ka kindlasti :). Igakord kui ma käin ja vaatan ja silmadega söön siis minu sisemisekokahing õhkab rõõmust- äitah selle eest!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, Maris, sisemisekokahing on vist sama, mis kaunishing:) Nii tore, et rõõmustad, tänud Sulle!

      Delete