May 4, 2014

Noa


Kui täiuslikkus kohtub perfektsusega sünnib sellest harmoonia. Tallinna  piiril on nüüd võimalus seda harmooniat kogeda. Mõne kuu eest avas seal uksed uus restoran.  Väliselt märkamatus majakeses toimetab hea tunnetusega meeskond ja hoone sisemus peidab endas avastamist väärt elamusi. Maja on väidetavalt esimene Eestis, mis ehitatud restoraniks. Restoran on jagatud kaheks tiivaks ja võib öelda, et siin tegutseb koguni kaks erineva kontsepsiooniga restorani. Kolmapäevast laupäevani on avatud nn peakoka pool, mis pakub ainult õhtusööki. Maja peakokk Tõnis Siigur on meie restoranimaastikul nimi, mis pikemat tutvustamist ei vaja. Ta on juhtinud kindlal käel mitmeid restorane ja aina kuulsust kogunud. Aga  alles nüüd on andekas mees söendanud avada  nii-öelda nimelise restorani. Tõnise käekiri on olnud mänguline ja uuenduslik juba pikalt ja tänagi pole Pegasus teda hüljanud. Lõpuks ometi on koht, kus see loovus saab välja paista ja eredalt särada. Restorani avamist oodati pikisilmi ja niipea, kui uksed paotusid, olid uudishimulikud platsis. 









Ka minu nina haistis head toidulõhna  ja ma potsatasin toolile, kohe kui lubati. Kindlasti tasub enne minekut  kena kleit sirgeks siluda ja lehviv sall kaela siduda, sest tegu on igati elegantse paigaga. Ei, mitte sellise klanitud ja tärgeldatud linadega kohaga, vaid hoopis moodsalt lakoonilise stiiliga, kus ometi on pisiasjadel silm kõvasti peal hoitud. Seega, kui kleidi ja salliga sehkendada ei jaksa, ei jää minek katki. Peab kohe  mainima, et olin elevil ja erutatud kohe esimestel minutitel lauda istudes. Kuhu iganes silm ei eksinud tõi see rahuloleva naeratuse näole. Klaasid, lauanõud, nahksed taldrikualused, lauaktted, pikaks venitatud keeruga saiad laudadel looklemas, kilukarbivaade, päikese mäng merepinnal ja saalis ja muidugi inimesed. Soe ja toetav teenindus, läbimõeldud tegutsemine ja hea tiimitöö. Ilma söömatagi oli juba hea.


Ja järjest paremaks läks. Ainus valik, mis kliendil Noa peakokapoolel teha tuleb  on otsus, kas proovida  4 või 6 käiku. Rohkem pole vaja oma peakest vaevata, sest kogu ülejäänud elamuse eest kannavad edasi juba hoolt võõrustajad ja muidugi hoolitsevad nemad ka selle eest, et kõik maitsed saaksid sobitatud joogivalikuga. Kui just keegi soovib veidi rohkem ise otsustada, siis joogivaliku osas on ka see võimalus ja vajadusel saavad hoitud ka eridieediga külalised. 











Peale kihisevat tervitusjooki, läks aga põnevaks. Iga pilk taldrikule pani hoolega uurima, iga kuuldud selgitus peaga hoogsalt noogutama ja kui huuled puutusid vastu toitu, nurrusid kaasa kõik meeled. Võrdõiguslased ilmselt pingestuvad, kui käiku lähevad Noa noad. Mulle küll meeldisid need nailselikud punased paremin ja ma polnud kade, et mehed said suuremad. Üllatavalt tore oli kohata siinsamas meie oma kodus  toidumaailma trende nii lähemalt, kui kaugemalt. Need olid ilma pealt kokku korjatud ja põimitud juba hoopis uueks looks, mis jutustas arusaadavas, nüansirohkes maitsetekeeles. Siin on kõigile midagi. Kellele uut ja põnevat, kellele äratundmisrõõmu. Ehki maitsed olid maailmatasemel, siis nende eest küsitav tasu maarjamaiselt mõnus.
Noa meeskond pole kindlasti selline, kes paigal seisaks ja endale vastu rindu taoks ning vaid loorbere lõigates koogutaks. Loomulikult meeldib neile kliendi rahulolu, kuid justnimelt selle nimel ning ka enda töönaudingu huvides otsivad ja arenevad nad iga päev. Seepärast ei seisa Noa toidud ka kunagi paigal. Esimese avamise kuu jooksul teist korda peakoka saali pääsedes oli nimetuse osas muutunud vaid üks käik, kuid uue ilme olid saanud nii mitmedki road ja täiendust maitsekombinatsioonid. Igav siin ei hakka, isegi kui sõltuvusse satud ning taas ja taas ennast Noa toolilt leiad. Vaikselt lauas unelemise asemel on võimalus ka tellida koht peakoka töölaua taha. Porgandeid puhastama ei panda, aga saab nina vastu lina  jälgida, kuidas taldrikud täituvad ning kogu õhtu oma küsimustetulvaga kokkade tööd ”segada”. Tol õhtul, kui meie peakoka laua ääres kõõlusime, oli Tõnis sunnitud esimest korda oma uue lapsukese valveta jätma. Peakoka põll oli ette seotud   Johannes Hõimojale. Johanesel on vaatamata noorele eale juba kõvasti kogemusi meie prestižikamatest restoranidest, ta tuli tubli enesekindlusega toime ja avaldas muljet ka võõrsilt tulnud toiduinimestele.  


Kas ma juba ütlesin, et teenindus peakoka poolel on priima. Meid mõlemal korral teenindanud Jete on tõeline pärl, nii soe, nii aval, nii osav, lihtsalt armas inimene.  Kogu maja teenindus on timmitud sõbralikult meeldivaks, isegi läbi neti lauda broneerides helistatkse tagasi ja sobitatkse tihedalt täis pikitud päevadesse Sulle sortsuke sobivat aega.  Ellimneeritakse juba eos tekkida võivad probleemid Sulle eraldatud ajalimiidiga. Samas nii ihaldatud päikesevalgus ja merevaade võivad suures koguses saada saatuslikuks.  Tol päikesest kuumaks köetud päeval, mil ühe vana sõbraga Noa teist poolt külastasin olid teenindajad pisut loiud ja kurnatud olemisega. Päike räsis ka ihaldatud aknaluses lauas, jalad peaaegu merevees, klienti. Valgus pimestas, higi voolas ojadena ja naaberlaudade kundedki kohmitsesid toole sikutades ja küünarnukke ribidesse surades. Päris koomiline hetk jõudis kätte siis, kui teenindaja meid söömiskiiruse aegluse pärast kannustama tuli ja sõbralikult hädaldas, et tal juba järgmised road tellitud.  Natuke piinlik olukord oli küll, kui mu sõber viimaseid ampse kiirelt pugida püüdis ja neiu järgmist rooga käes hoides kannatamatult tema kõrval tammus. Aga õnneks on Noa saalis mitu tasandit ning varjulisemas nurgas vaatenurk teine ja ilmselt pole ka kõik tüdrukud nii kärsitud.


Surf ja Turf jäi kahjuks tol päeval minu maitsele pisut läilaks, loodetud kontrast jäi saamata. Aga kõik mis nad seal majas baklažaaniga teevad on vaimustav. Samas on menüü väga põnevalt üles ehitatud ja proovimist kombineerimist jätkub küllaga, ning loodan järgmisel korral parema valiku teha. Isenesest on see kliendile lõputult lihtsaks tehtud. Kõik ühe kriipsuga märgistatud toidud on kerged ampsud, kahega toekamad ja kolm annab juba päris mehise mõõdu välja, nii et vali oma isu või rahakoti piiride järgi.  Argisemaks pooleks peetav restorani osa on kõike muud, kui tavaline. On stiili, maitset ja mängulusti, üllatusi ja äratundmisrõõmu. Kõik see, mis lihalaagerdamise kapist paistab ja maitset kogub tahab proovimist ning mekutamise peale kulub aega. Lähen varsti tagasi ja soovitan kõigile, kes veel pole jõudnud. Testige Noa nugade teravust igast kandist!







4 comments:

  1. Piret, tead mida minu jaoks need pikemad pausid siin blogis postituste vahel tähendavad? Seda, et suvi on kohal (ja Piret naudib seda)! ;D Aga kui sa ikka millegi überägeda otsa komistada, siis võta nautlemisest väike paus ja tee üks väike postitus. Publik ootab! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maarja, kõigepealt ma tänan innustuse eest ja kroonin Sind siinse blogi kommenteerijate kuningannaks:) No ütlemata tore on selliseid "märkusi" lugeda. Tunnistan ausalt, et olen oma blogile mitu lugu võlgu ja niipea, kui kohustustest pääsen vajutan "Publish" nuppu.

      Delete
  2. Tere Piret! Väga mõnus lugemine. Ka minu reede õhtune sihtkoht on Noa peakoka saal. Kas oskad anda soovitusi käikude arvule? Kumba eelistada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mari, vali kindlasti kuus käiku, siis saad parema ülevaate ja tervikliku elamuse. Ülesöömist kartma ei pea, kõik on kenasti tasakaalus. Elamusterikast õhtut Sulle!

      Delete