January 22, 2015

Banaaniõiest nuikapsani. Vietnamipärane salat.


Ikka veel isutab Aasia maitsete järele. Siinkohal on hea välja võtta konspekt Vietnami kokakoolist. Aga mida pole, seda pole. No kesse ikka viitsib puhkuse ajal kõike täpselt grammi pealt kirja panna ja ega seda alati vaja polegi, nagunii köögis kokkamisega algust tehes on ikka kõhutunne  just see kõige parem õpetaja. Koolitunnist võtad kaasa ikka need teadmised, mis isenesest mällu sööbivad. Pealegi tolles Vietnami kokandustunnis ei tehtud midagi ülikeerulist ega kaelamurdvat. Vietnam köök ongi pigem lihne, kui keeruline. Üks salatitegu täpselt sama moodi, vaid fantaasia kasutamise küsimus. 



Okey, aga ometi ma sellest tunnist üht-teist kõrvataha panin ja seda oli vaja järele proovida. Nimelt pole ma varem selle peale tulnudki, et salatikaste granadillidega valmistada. Need kireviljad on meilgi kättesaadavad, aga kui ostma lähete, siis valige ikka neid kõige rohkem krimpsus ja kortsus isendeid, just need on heas küpsusastmes ja maitse poolest parimad.  Granadilli hullutav maitse muudab eriliseks muidugi mistahes roa, aga krevetid muutuvad selles marinaadis ekstra magusateks.



 Hea nipp on veel ka salati komponente kas siis riivitult või tükeldatult hoida mõni aeg enne salati segamist  külmas vees, kuhu võib veel lisada pisut laimimahla. See hoiab salatikraami hästi värske, krõmpsuva ja mahlase. Loomulikult kehtib see vaid tugevamate köögiviljade kohta, roheline kraam leotamist ei vaja, piisab loputamisest ja kuivatamisest. Nii, siis jäi veel üle banaaniõiele sobivaim asendus leida. Vietnami chef pakkus asenduseks rohelist mangot ja kurki. Miks mitte, aga mulle tundus hoopis sobivam armas nuikapsas. Nuikapsas on mõnusalt mahlane ja haakub hästi troopiliste maitsetega. Õigupoolest sobitub neutraalne nuikapsas millega iganes, aga ega see troopiline kaunitar - banaaniõis ka kuigi maitseküllane üksi pole. Seega banaaniõit ja nuikapsast võib lausa hingesugulasteks pidada. Loomulikult pole nendel kahel vähimatki ühist nimetajat, aga mahlakusega teeb kapsas õiele ära.




Marinaad/Salatikaste 

10 granadilli
1 tl tšillipastat
1 tl tšillipulbrit
1 sl suhkrut
1 küüslauguküüs
soola
1 sl laimimahla

Salat 

1 nuikapsas
1 väike valge sibul (või poolik, need on alati väga suured)
1 väike porgand
ohtralt värsket koriandrit
laim

400 g keedetud hiidkrevette (külmutatud)



Tõsta krevetid eelmisel õhtul külmkapi sulama. 

Poolita granadillid ja urgitse sisu lusikaga kaussi. Sega vispliga, et seemned eralduksid ja suru saadud segu läbi sõela, et seemned eemaldada. Sega juurde laimimahl, suhkur, tšillipasta ja -pulber ning sool. Pigista küüslauguküüs läbi pressi ja sega kaste hästi läbi.
Tõsata krevetid salatikastme sisse ja jäta need mõneks ajaks sinna maitset koguma. 

Koori nuikapsas ja porgand. Riivi peene riiviga või tükelda noaga õhukesteks ribadeks nuikapsas, porgand ja sibul. Pane köögiviljad kaussi ja kalla peale külm vesi. Pigista juurde laimimahla. Leota köögivilju umbes 10 minutit kuni pool tundi ja nõruta. Rebi koriander peeneks.

Nõruta ka krevetid, kuid hoia marinaad alles. Sega salatikaste ehk marinaad köögiviljadega ja lisa koriander. Jaga salat portsjoniteks ja tõsta peale krevetid.






3 comments:

  1. Proovisin ka, tõesti hea oli. Tänud!

    ReplyDelete
  2. Dr Itua ravib minu HIV-i, olen olnud ARV tarbimine 10 aastat. Ma olen olnud valus, kuni tulin üle dr Itua blogides site.I e-posti talle oma üksikasjad minu HIV ja minu asukoht selgitasin iga asi talle ja ta ütles mulle, et ei ole midagi hirmul, et ta ravib mind Ta andis mulle garantii, Ta palub mul maksta esemete eest, nii et kui ma paranen, näitan ma tänulikkust ja andsin tunnistust oma tervendavatest maitsetaimedest, mida ma kavatsen teha sinu ülejäänud HIV-i jaoks. ja muud haigused näevad dr Itua.I head tööd. Ma sain ta ravimtaimi EMS Courier'i teenuse kaudu, kes toimetas oma postkontorisse 5 tööpäeva jooksul. Dr Itua on aus mees ja ma hindan teda tema hea töö eest. ta hindab teda ja ülejäänud mu sõpru ka liiga, on rõõm mulle, et ma olen vaba pillid ja võttes, et rasva belle on nightmare.you mõistate, mida ma räägin, kui teil on sama probleem ma olin olles siis mitte nüüd küll. Ma olen vaba ja tervislik Suur tänu dr Itua Herbal Centerile. Mul on ka tema kalender et ta hiljuti mulle saatis, ta ravib igasugust haigust, nagu vähk, herpes, fibromüalgia, Hiv, B-hepatiit, maks / neerupõletik, epilepsia, viljatus, fibroid, diabeet, Dercum, Copd ja ka tagastama Ex Lover Back. Siin tema kontakt .drituaherbalcenter @ gmail.com Või Whats_app number +2348149277967

    ReplyDelete