
Vaevalt on kodumaised ahvatlevad maasikad turuletid looka vajutanud, kui juba ähvardatakse, et kohe-kohe on see pidu läbi. Nii üürike see rõõm ongi. Hirm ilma jääda, sunnib suu igal võimalikul hetkel magusaid maaikaid täis toppima. Et aga veel rohkem sisse mahuks, saab maasikad ka näiteks supiks suristada. Selge see, et targemad ja ettenägelikuma täidavad hoolega külmakambreid.
Kui siiski veel mõni kausitäis üle jääb saab veidi vigurdadagi. Maasikas on tänuväärne mari, saab läbi sibula ja paprikaga, basiilikust rääkimata.
On see nüüd eel- või järelroog, jäägu igaühe enda valida. Mina nautisin magustoiduks, kuid soovitan soojalt ka suvise peoõhtu sissejuhatuseks.
Laupäeval plaanin teha suurema kausitäie ja seisan Sadamaturul leti taha koos teiste blogarditega. Siis saab proovida ja koos arutada, mis moel ja millal maasikagazpachot pakkuda tasuks.

Basiilikujäätis
400 g vahukoort
200 g magusat kondenspiima
1 sidruni mahl
1 laimi mahl
2 potti basiilikut
Loputa basiilikulehed ja pane köögikombaini. Pigista juurde sidruni- ja laimimahl ja töötle ühtlaseks. Vahusta koor ja sega kondenspiimaga. Sega juurde basiilikupüree. Vala segu jäätisemasinase ja lase keerutada jäiseks. Ilma masinata jäätise valmistamiseks kalla segu laia karpi ja pane sügavkülma, sega 3 korda iga poole tunni tagan, siis lase segul külmuda.
Maasikagazpacho
500 g maasikaid
pool šalottsibulat
pool punast paprikat
2 lühikest kurki
1 spl palsamiäädikat
2 spl oliivõli
2 tl suhkrut
soola
musta pipart
Koori ja haki sibul. Lõika paprika kuubikuteks, puhasta maasikad. Pane maasikad, sibul ja paprika köögikombaini. Purusta segu ühtlaseks. Maitsesta palsamiäädika, õli, suhkru, soola ja musta pipraga. Kui segu on liiga paks, võid lisada veidi mineraalvett.

Idee ajakirjast Glorian Ruoka & Viini.