April 3, 2010

Jaapanipärane seesamilõhe


Toas enam olla ei taha, kisub juba välja. Lausa linnast välja, et kevade tulemisel silm peal hoida. Seepärast polegi enam aega pada pliidiääres tunditeviisi valvata. Ometi läheb kõht ju tühjaks. Lisaks kõhutäitmisele januneb ka maitsemeel uute ergutavate tooside järele. Just nüüd on abi jaapanipärasest seesamilõhest. Valmib mängleva kergusega ja vähese vaevata. Maitseb taevalikult hea.

800 g lõhefileed
15 g musti seesamiseemneid
2 spl seesamiseemneõli

Marinaad

1 dl sojakastet
½ dl sidrunimahla
½ dl teriyaki kastet
½ dl seesamiseemneõli
1 spl heledat muscovado suhkrut

Wasabi-kaste

3 tl wasabi-pastat
1 laimi mahl

Valmista kõigepealt marinaad. Sega kõik ained omavahel suuremas kausis. Puhasta kala luudest ja eemalda nahk. Lõika lõhe u. 2 cm ribadeks. Tõsta kalatükid marinaadi ja lase maitsetel imenduda vähemalt paar tundi. Parim on üleöö hoitud kala. (Mina pistsin lõhe tükid marinaadi kohe peale hommikusööki, nii said kalakesed marinaadis parajalt kaua mõnuleda.)

Rösti seesamiseemneid kuival kuumal pannil paar minutid. Tõsta kõrvale.

Tõsta lõhetükid marinaadist ja kuivata majapidamispaberiga, sellepärast, et marinaad ei hakkaks praadides kõrbema. Kuumuta seesamiõli pannil ja küpseta kala kergelt mõlemalt poolt. Keskelt võiks kala jääda veidi punakaks. Vajuta küpsetatud kalapalad seesamiseemnetele ja serveeri koos wasabi- kastmega.

Kastme jaoks sega wasabi-pasta laimimahlaga. Lisandiks paku seesamiõlis kergelt pruunistatud rohelisi ube ja seeni. Oad peaks enne kergelt keetma, nii paar kolm minutit, et ikka krõmpsuvad jääksid. Siitake seened oleksid parimad, aga pruunid šampinjonid ajavad kah asja ära. Minul seeni polnud, aga see ei kahandanud maitseelamust. Sööjad andsid maksimumpunktid:)

Retsept ajakirjast Glorian roaka&viini.

4 comments:

  1. Ohh-olen vist nii suvelainel, et esmase ehmatusega lugesin Jaanipäevane seesamilõhe. Ega nimi meest/kala riku!

    ReplyDelete
  2. Nii mõnus kerge kevadine toit. Kala "sisevaade" on eriti isuäratav. 3 spl wasabipastat, kaste liiga kange ei olnud?

    ReplyDelete
  3. Mari-Liis, ikka 3 teelusikat oli wasabi kogus:) Isegi see on üsna kange, kuid mulle sobis, aga võib ka vähem panna. Algretseptis oli 2 tl ja poole laimi mahl.

    ReplyDelete
  4. nojah. lugemisega on mul raskusi nagu näha:)

    ReplyDelete