July 11, 2010

Maasikad, rabarber, münt.


Suvise sünnipäevad saavad kroonitud maasikatordiga. Seekord sai kook šokolaadine, maitset täiendamas münt ja rabarber. Olen alati tordipõhja kihtideks lõikamisel olnud hädas. No nii raske on lõigata sarnase paksusega kihte, kui neid on üle kahe. Seekord oli aga just õigel hetkel abiks mu tütar, kes teadis, et parim on teha seda niidiga!!! Tuleb esmalt noaga joonistad ette kerged piirjooned ja seejärel tõmmata ümber tordipõhja niit. Niidi otsad risata, vahetada ja tõmmata niit sirgu. Nii lihtne see ongi! Kihte võib vorpida ka väga õhukesi. Vot selliseid nippe õpib koolis, kui kokandusõpetaja on Kaie Mei.


Põhi

3 dl nisujahu
6 muna
200 g võid
170 g tumedat šokolaadi
1 tl küpsetuspulbrit

immutamiseks
peotäis mündilehti
vett

Kreem

150 g valget šokolaadi
2 dl vahukoort
400 g kohupiimapastat
2 spl suhkrut
4 želatiinilehte
poole sidruni mahl

Rabarberimoos

5oo g rabarberit
1 apelsin
1 dl suhkrut

Kaunistamiseks

2 dl vahukoort
maasikaid
mündilehti

Kõigepealt keeda rabarbrimoos. Tükelda rabarber ja riivi apelsini koor lisaks. Lisa ka apelsinist pigistatud mahl ja keeda koos suhkruga kuni rabarber on pehme. Jahuta moos.
Vahusta munad suhkruga. Sulata või ja šokolaad veevannil. Sega omavahel kuivained ja lisa munavahu hulka. Lisa šokolaadi- võisegu ja küpseta 170 kraadi juures tund. Jahuta.
Lõika tordipõhi kolmeks.
Sulata valge šokolaad veevannil ja sega kohupiimapastaga. Kohupiimapasta peab olema toatemperatuuril. Vahusta koor ja sega juurde. Leota želatiinilehti u viis minutit külmas vees. Pigista üleliigne vesi välja. Pigista pott sidrunimahl, lisa veidi vett ja kuumuta. Sulata saadud segus želatiinilehed ja vala peene joana kohupiimasegusse.
Vala keev vesi piparmündilehtedele ja lase veidi tõmmata. Niisuta koogipõhja kergelt piparmündi leotisega määri peale õhuke kiht rabarbrimoosi ja järgmisena valgešokolaadi kreemi. Toimi nii iga kihiga ja aseta kook külma paariks tunniks, parim on siiski tulemus üle öö seistes. Enne serveerimist kata kook vahustatud koorega ja kaunista maasikate ning mündilehtedega.

3 comments:

  1. Piret, nami-namis on maasikatortide kooskokkamine ;)

    ReplyDelete
  2. Ütleme nii, et see on nüüd tugevate mõjutustega viimasest Ruoka ja Viinist. Ma vaatasin ka toda, aga siiani pole viitsind veel ette võtta.

    ReplyDelete
  3. Jah, Liina, mõjutused said küll alguse Ruoka ja Viinist ja siis läks asi veidi oma rada:)

    ReplyDelete