July 11, 2010

Põhjaka


Põhjaka mõisaköök on tööle hakanud. Toimekad noorsandid on Põhjaka üles äratanud, tolmust-tahmast puhtaks küürinud ja puhuvad kohale sisse uut hingamist. Maitsev, lihtne ja aus toit on see millega Põhjaka poisid meelitavad ja ikka ja jälle keeravad õuele Tallinn-Tartu trassil kimajad. Koht on sootuks erinev seljanka ja hiinakapsa paikadest, mida tee ääres ohtralt leida võib. Siin tahaks peatuda pikemalt, tunnetada kaugete aegade hõngu ja eelkõige nautida lihtsalt head toitu.


Toit on tõeliselt aus, värskeimast toorainest ja lihtsalt maitsev. Menüüs on vaid mõned nimetused ja need vahetuvad iga päev, ikka vastavalt sellele millist hooajalist ja värsket kraami parasjagu pakutakse.
Maitsesime meiegi sealses õdusas ümbruses värsket krõmpsuvat salatit Nopri talu juustulaastudega. Kuldseks praetud räimi kartulipudruga, kuhu oli sisse segatud mõnus peotäis rohelisi herneid. Nii tavaline ja siiski eriline. Värskekapsasupp noortest köögiviljadest viis keele alla ja maasikad Nopri vahukoorega maitsesid, kui lapsepõlve mälestustest.




Värviliset lainepapist lambikuplid ja nõuka-aegsed
klaasist piimapudelid morsikannudena olid tõeliselt vahvad leiud. Nagu täpid i-l täiustamaks luksuslikku lihtsust mida mõis pakub.
Tüütu Tallinn-Tartu maanteel sõit on saanud juurde väärt „tankimiskoha“. Täidetud saab kõht ja kosutust meel.

2 comments:

  1. Võtsime ka plaani ka kindlasti nüüd suvel sinna jõuda, nii ahvatlev, Liina samateemaline postitus oli ka väga kutsuv. Sealsed road tunduvad olevat just minu maitse: lihtsad, maitsvad ja viguriteta: what you see is what you get. Ja muidugi kogu see aura ja meeleolu.
    Aga Piret, nii palju postitusi korraga! Ma olen siin juba tükk aega lugenud...:)

    ReplyDelete
  2. Mari-Liis Põhjaka tasub kindlasti plaani võtta. Ära siis unusta, et esmasp. ja teisip. on nad kinni ja kella 3st on tunnine paus. Korraga tuli jah ports postitusi, kuid , mis teha olin endale nii palju võlgu:)

    ReplyDelete