February 26, 2011

Jäine tort ja sinised unistused


Jäätisekook on nagu see lõputu talv, külm ja karge. Siiski, ehk sulab see kargus peagi me ümbert, nii nagu juhtus minu tordiga, kui kauemaks unistavalt limpsima jäin. Talvisest piparmündist ma piisavalt maitset välja ei pressinud, pidin kommipuru appi võtma. Unistan vaikselt endamisi, kuidas see kook maitseb kaunil suvepäeval, kui rukkililled vaasis ja piparmünt peenralt nopitud...

4 dl vahukoort
4 dl piima
4 munakollast
kaks peotäit piparmündilehti
1 tl vanilliekstrakti
100 g tumedat šokolaadi
2 spl purustatud piparmündi-šokolaadikaramelli (Fazer)

5 muna
3 spl suhkurt
5 spl jahu
100 g šokolaadi

Esmalt valmistasin jäätisesegu. Valasin koore ja piima potti ja lasin keema. Noppisin piparmündilehed varre küljest ja asetasin keeva piima sisse. Tõstsin poti tulelt ja lasin pool tundi tõmmata. Kuna maitse on talvisel piparmündil vaevu aimatav, ei hakkanud ma neid lehekesi välja kurnama, jätsin kõik sisse. Vahustsin munakollased suhkruga heledaks vahuks. Kuumutasin piima-koore segu uuesti keemiseni ja hakkasin seda tasahaaval segama munasegusse, segu pidevalt liigutades. Lõpuks kallasin kogu piima-koore segu munakollaste juurde ja kuumutasin madalal temperatuuril umbes 5 minutit, kuni segu paksenes. Segasin juurde vanilliekstrakti. Jahutasin segu ja lasin üle öö külmkapis seista. Järgmisel päeval jätkasin jäätise tegu masinaga. Hakkisin šokolaadi peeneks ja segasin selle poolvalmis jäätise juurde masinasse. Samal ajal lisasin ka purustatud piparmündikaramelli, et mündi maitset tugevdada. Karamellist oli kasu, maitset tuli juurde ja karamelli krõbedus jäätise sees liigselt tomineerima ei jäänud.

Jäätisemasina surina saatel valmistasin šokolaadibiskviidi. Eraldasin munakollased valgetest ja vahustasin suhkruga. Sulatasin šokolaadi vesivannil ja segasin munasegu hulka, juurde sõelusin jahu. Viimasena segasin juurde vahustaud munavalged. Küpsetasin ahjuplaadil biskviiti 10 minutit. Lasin veidi jahtuda ja lõikasin 20 cm koogivormi põhja järgi rigi. Katsin koogivormi põhja küpsetuspaberiga tõstsin biskviidist ringi vormi põhjale ja lõikasin koogivormi serva kõrgusega 2 riba. Ääristasin koogivormi servad biskviidiga ja kallasin valmis jäätisesegu vormi. Lasin koogil sügavkülmas paar tundi seista . Enne serveerimist tõstsin toatemperatuurile 20 minutiks pehmenema. Kaunistasin kuivatatud rukkilille kroonlehtedega.


Idee siit

5 comments:

  1. Super idee. Ja nii mõnusalt oled osanud selle vabariigi aastapäevaga seostada.

    ReplyDelete
  2. Imeilus. Ja külm nagu Eesti ilm Vabariigi aastapäeval! :) Väga asjakohane. Kommidest saab selle mündise maitse kindlasti niikuinii paremini kätte, kui suvel, ma mõtlen. Aga suvel peenralt võetud lehekestel on ikkagi mingi suur lisavõlu, kas pole!?

    ReplyDelete
  3. Piret, imekaunis ja väga ahvatlev kook. Tõeliselt tähtpäeva vääriline.

    ReplyDelete
  4. Väga eestiliku olemisega, täpselt õige valik õigeks päevaks! Karge ja lakooniline.

    ReplyDelete
  5. Aitäh, teile! Kook sai jah üsna eestilikult jaheda esmamuljega, kuid tasapisi sulab suus:)

    ReplyDelete