April 11, 2011

Kevad kohal, rabarber ahjus



Lõpuks on veed pääsenud valla. Justkui raske vammus on libisenud õlgadelt, talv on möödas!!!! Kui ma varem olen oodanud ikka kangelaslikult kodumaise rabarbri ära, et siis võidukalt tähistada kevade läbimurret, siis seekord on kõik teisiti. Pärast nii vaevalist ja pikka talve ei hakka küll poes pirtsutama, kui mujalt pärit rabarbri varred ette jäävad. Sirutasin ahne käe automaatselt välja ja krabasin kohe kaasa.

Tükeldasin kaks peotäit rabarbrit ahjuvormi põhjale ja pistsin 10 minutiks ahju. Samal ajal valmistasin vanillikastme.



2 dl vahukoort
2 munakollast
pool vanillikauna
2 spl suhkrut

Valasin koore potti ja panin juurde vanillikauna. Enne potti pistmist tegin kaunale noga vao sisse ja kraapisin seemned lahti, et need koore sees seguneksid. Lasin koore keema ja keetsin mõned minutid. Kloppisin munakollased suhkruga lahti ja lisasin juurde pisut kuuma kooresegu. Segasin hoolega. Ühendasin kaks segu omavahel ja kuumutuasin madalal tulel, kuni segu paksenes. Valasin vanillikastme pehmenenud rabarberitele.
Munavalgeid ei hakanud säästma, läksid kohe kasutusse.

2 munavalget
veidi soola
2 spl suhkrut

Vahustasin munavalged soolaga, lisasin vähehaaval suhkru ja jätkasin vahustamist, kuni vaht oli tugev ja läikiv, moodustas ilusaid tippe ja kausist kummuli keerates välja ei valgunud. Katsin rabarberi vanillikastmesegu munavalgevahuga ja küpsetasin 200 kraadi juures 10 minutit, kuni roog oli saanud kauni kuldse jume.
Imelihtne ja ülimaitsev magusroog kevade auks.




7 comments:

  1. Nägin eile poes ka Hollandi rabarberit, kange kihk tuli peale. Siis aga otsustasin kangelast mängida ja loobusin, vähemalt selleks korraks. Aias sulas rabarber just lume alt välja ja on alles paari sentimeetri kõrgune:(.

    ReplyDelete
  2. Milline ahvatlus! Rabarberil on kanda jah esimese hapumahlase kevadekuulutaja raske kandam. Nädalavahetusel käisin oma maja taga mullast välja piiluvaid rabarberivarsi paitamas. Aga kui kusagil poes näeks, et suudaks vist ise ka kiusatusele vastu panna.

    ReplyDelete
  3. Oi, see vaniljetäpiline kreem hapude rabarbrite peal tundub lihtsalt vastupandamatu.
    Ma olen ka sellest igakevadisest kodumaise kraami hambad risti ja nui neljaks ära ootamisest üle saanud, ikka ei pea vastu ja ostan nii välismaa sparglit, maasikaid kui rabarbrit! Nii tahaks ju veidikenegi kiiremini kevadet maitsta!

    ReplyDelete
  4. Oi, mina olen ka suuuuur rabarberisõber. Meil on siin õnneks nad valmis, teine kook saab peagi tehtud. See pilt, kus rabarbrimaius on lusika peal, on lihtsalt überisuäratav! :)

    ReplyDelete
  5. Jah, Juc, ma ka Belgias ringi sõites vaatasin kadedusega, neid aialappe, kus rabarber laialt uhkeldas.

    ReplyDelete