April 15, 2012

Castagnaccio e. kastanikook


Castagnaccio on kastanijahust kook rosinate, pähklite ja rosmariiniga. Kook on Toscana köögile omaselt äärmiselt lihtne ja rustikaalne. Selles koogis ei kasutata pärmi, küpsetuspulbrit ega suhkrut. Valmib vaid kastanijahust, veest ja sortsukesest õlist. Küpsetist on kutsutud ka vaese mehe koogiks, sest metsast kastanite korjamine ja nendest jahu jahvatamine oli kättesaadav igaühele.
Castagnaccio, nagu ka paljud teised Toscanast pärit maiustused pole sugugi magus. See on midagi koogi ja leiva vahepealset. Suhkrut ei kasutata küpsetises seepärast, et värske kastanijahu ise on üsna magus. Kui taina maitsmisel tundub see siiski hapukas, on tegemist mitte esimeses värskuses oleva jahuga. Sel juhul saab paradada asja sutsukese suhkru lisamisega.


Mina sattusin kastanikoogi retseptidega silmitsi Toscana teemalise õhtusöögi jaoks ideid otsides. Kook võlus oma lihtsuse ja erilisusega ja nii ma selle külla minnes ühes võtsin. Tõsi rosinad jätsin retseptist välja puht omakasupüüdlikel kaalutlustel. Ma nimelt küpsetiste sees rosinaid väga ei armasta. Tainast maitstes lisasin aga ikkagi veidi pruuni suhkrut. Kas see vajadus tekkis magusate rosinate puudumisest või oli jahu kaua seisnud, ma eelnevate kogemuste puudumisel öelda ei oska. Ilmselgelt pole kastanijahu meie kaubanduses ka väga kiirelt liikuv kaup, aga õnneks on see eksperimenteerimiseks saadaval. Mina leidsin tänu lahkele ja sõbralikule juhatamisele selle Kaubamaja Biomarketist. Kastanijahu kasuks räägib ka asjaolu, et see on gluteenivaba ja seda sobib kasutada osaliselt nisujahu asemel mitmesuguste, leibade, kookide ja küpsiste valmistamisel.


200 g kastanijahu
250 ml vett
1/2 tl soola
6 spl oliivõli
50 g Kreeka pähkleid
paar oksa rosmariini
1 spl pruuni roosuhkrut (või 2 spl eelnevalt leotatud rosinaid)


Sega sõelutud kastanijahu, sool, suhkur 3 spl õli ja vesi omavahel. Segu ei tohiks olla liiga vedel, vajadusel lisa jahu. Määri lahtikäiv madal koogivorm (kasutasin kandilist 12 x 38 cm vormi) õliga ja vala tainas vormi. Nopi rosmariinilehed oksa küljest, pane koos pähklitega kaussi ja vala peale 3 spl õli. Sega. Kalla segu koogile. Küpseta 200 kraadises ahjus 25 minutit, kuni kook on pealt krõbe, aga seest peaks jääma niiske. Naudi koos klaasikese Vin Santoga.


7 comments:

  1. Oo, see kokk, see kook! Kujuures, järgmisel päeval oli ta veelgi parem, pealt veidi krõbedamaks kuivanud ja seest endiselt tihke-nätske ja väga maitserikas! Ja välja nägi endiselt nii vastupandamatult kaunis, et ka minu pildipangaski on nüüd mõned võtted sinu küpsetatud koogist:)

    ReplyDelete
  2. Piret, Sul tuleb neid võrratuid kooke nagu saelaudu! :) Tõeliselt lahe idee, millest ma iial varem kuulnud pole! Ja mul ju siin nii lihtne kastanijahu leida. Nii et suur aitäh hea mõtte eest!

    ReplyDelete
  3. oooooo, see kook on tõesti üliahvatlev!!! Ja hästi põnev kooslus - ma tõesti näen esmakordselt rosmariini koogi sees:) Tänud nii retsepti kui ka nõuannete eest, kustkohast kastanijahu leida - läheb katsetamiseks!
    PS Kompliment piltide eest ka ;-)

    ReplyDelete
  4. Hea kuulda Mari-Liis, et kastanikook sind pildistama meelitas:)
    Juc, see kook meenutab sutsu saetud lauda küll:),aga kõlbab isegi süüa:D Proovi kindlasti kastanijahust midagi küpsetada.
    Silja, mulle ka imponeeris just rosmariin selle koogi sees. Tänud komplimendi eest!

    ReplyDelete
  5. Saelaud :-DDD
    Tegelikult olekski pidanud M-Liisi juurde järgmisel päeval jääke sööma minema. Mitu asja jäi hingele...

    ReplyDelete
  6. Ma elan Toskaanas juba mitu aastat, aga alles nüüd hakkasin seda kooki tegema ja enam ei saa pidama. Kuigi aprillis lõpeb kastanijahu hea maitse alustan novembris uuesti. P.S. armastan rohkelt rosinaid panna. :) Magusasõber ma ei ole, seega sobib minusugustele just kastanikook, mis on mõnusa tasakaalustatud maitsega.

    ReplyDelete
  7. Anneli, jätan meelde, et kastanijahu maitse vaheldub sesoonselt. Tegelikult sai isegi minusugune väike rosinasõber aru, et siia kooki need marjad kuuluvad.

    ReplyDelete