April 11, 2012

Kardemonine kalkun kookospiimaga



Kardemoni kui ravimi ja vürtsi väärtust tõestab see, et juba ammused kultuurid on leidnud sellele kasutust. Hiinas raviti kardemoniga närvisüsteemi häireid, Araabias kasutati teda armurohuna, Kreekas värskendati kardemoniga suuõõnt, Roomas leevendati liigsöömisest tulenevaid hädasid.
Tänu omalaadsele maitsebuketile, mis on nii magus kui mõrkjas, on kardemon küllaltki universaalne maitsestaja, sobitudes ka teiste vürtsidega.
Kardemoni leiab maitseaine riiulitelt kupardena, seemnetena või peeneks jahvatatud pulbrina. Seemnete pulbriks jahvatamisel lenduvad eeterlikud õlid suhteliselt kiiresti, järelikult on otstarbekas vajalik kogus seemneid peenestada vahetult enne kasutamist, soovitavalt uhmris või selle puudumisel noaseljaga.
Tasub teada sedagi, et toitude maitse lõplikuks kujundamiseks nõuab kardemon aega ja kuumust. Mina vaimustusin sellest ideest ja kalkunikintsu ribad said õrnalt vürtsitatud, aromaatsed ning värvikate kaaslastega serveeritud.



500 g kalkuni kintsuliha
3 spl jahvatatud mandleid
3 spl kookoshelbeid
400 ml kookospiima
4-5 kardemoni kupart
1-2 tl jahvatatud koriandrit
3 küüslauguküünt
2 cm jupp värsket ingverit
väike tšillikaun
soola
õli praadimiseks
1 punane paprika
1 kollane paprika
100 g suhkruhernekaunu
värsket koriandrit serveerimiseks

Jahvata mandlid köögikombainis peeneks. Sega kookoshelvestega ja rösti kuumal pannil helepruuniks. Tõsta kõrvale. Purusta kardemonikuprad, õngitse välja seemned ja purusta need noaseljaga peeneks. Kuumuta pannil õli, lisa kardemoniseemned ja jahvatatud koriander. Kuumuta veidi ja aseta pannile kuubikuteks tükeldatud kalkuniliha. Pruunista liha kergelt. Lisa juurde hakitud küüslauk, riivitud ingver ja hakitud tšilli (seemned eemaldatud). Lõpuks lisa kookospiim. Lase keema ja lisa tükeldatud paprika ja hernekaunad. Lase vaiksel tulel haududa 5-10 minutit. Serveeri basmati riisiga.


4 comments:

  1. Ahh, milline värviline ahvatlus! Ja see maitsekombinatsioon on küll väga imponeeriv. Kardemon on mul ka üks lemmikuid, mingi kummalise impulsi ajel võtan aeg-ajalt oma maitseaineteriiulilt kardemonikaunad ja siis lihtsalt tõmban nende aroomi mõnuga kopsudesse. Tea, millist loetletud sümptomitest ma selle tegevusega alateadlikult vaigistamas käin - liigsöömist, närvihädasid või tarbin hoopis armurohu eesmärgil :)))

    ReplyDelete
  2. Tuuli, kardemoniga saab kõik kolm korraga joonde. Egas alateadvus asjata sind sinna riiuli juurde ei aja:))

    ReplyDelete
  3. Ahhh, kui kaunilt värviline ja värske ja kevadine siin kõik on! Nii kena, Piret :)

    ReplyDelete
  4. Marju, see rida sinult on üliolulise kaaluga:) Tänan!

    ReplyDelete