May 31, 2012

Meritint



Meritint on kaunis, sale ja justkui klaasja kehaga kala, kes lõhnab nagu värske kurk. Tõeline kevadine maiuspala. Eesti vetes leidub meritinti kõige arvukamalt just Pärnu lahes ja Pärnus kasvanud Tuuli on sellest juba siin kõnelenud. Minu teed ristusid tindiga tõsisemalt alles sellel kevadel, kui ma mitmel turul selle kevadkala otsa komistasin ja  ilusa kevade auks  toidulauale sättisin.


Meritindi puhastamine on lihtne — pea tuleb lõigata poolviltu noa või kääridega otsast, kuid jätta lõige kõhuserva juures lõpetamata ning rebida, et ka enamus sisikonnast koos peaga ära tuleks. Vastu kevadet on emastel meritintidel sees valkjaskollane mari, mida ei tasu ära visata. Marja võib kas eraldi praadida või torgata marjad tagasi kõhukoopaisse ning praadida-keeta koos kaladega. Kirjutab kalmees Koržets.
Puhastamine pole tõesti raske, vaid veidi püsivust nõudev. Seevastu kalade küpsetamine läheb libedalt. Ahjus grilli all kõrgel kuumusel valmivad mõnusalt krõbedad kalakesed. Juurde sobib värske kurk, redis ja  kevadlemmik karulauk. 
500 g meritinti
1 muna
3-4 spl rukkijahu
1 sidrun
soola
oliivõli
Puhasta kalad. Kasta kalakesed lahtikolpitud munasse, seejärel keeruta rukkijahus. Lao ahjuvormi ühe kihina kõrvuti, jahvata veskist peale soola ja aseta vahele sidrunilõigud. Nirista üle oliivõliga. Küpseta 230 kraadi juures grillelemendi all 10-15 minutit.


2 comments:

  1. Ülilahe puidust kulunud pind on sul pildil. Käisid naabri plankaeda kangutamas?

    Ma pidevalt vaatan, et mul kodutänava otsas on üks sinakas maja, mis parajalt kulunud seinalaudadega - heameelega kangutaks endale sealt paar juppi:)

    ReplyDelete
  2. Eh, Ragne, need kulund lauad on kuldaväärt:)

    ReplyDelete