December 19, 2012

Ulukiterriin




Metsalainel jätkates.... Liha ja maksaga terriinid on head jõuluroad. Mitte, et ma neid igaks jõuluks oleks teinud, aga kui sülle sadas selline jahisaak, siis oli selge, et terriiniks peab see saama. Lihtne Prantsuse talupojatoit on mugav teha, ainult  kokkusegamise vaev.  Las ta siis seal ahjus vaikselt küpseb. Hiljem  külmkapis kogub veel maitseid ja päevakese pärast saabki juba viilutama minna. Külmkapi uks hakkab kolksuma päris tihedalt. Lõikad aga toeka viilu, tõstad peale pohlamoosi ja naudid juba teab mitmendat ringi, ning nii kogu pühade aja. 

500g hakkliha (mul oli põdravasika oma ja seapõsk)
300 g maksa (mul oli metspõrsa maks)
2 dl piima
peotäis kuivatatud jõhvikaid
jõhvikalikööri
1 muna
3 spl hapukoort
marineeritud seeni
soola
pipart
tüümiani
1 sibul
2 pakki peekonit.


Pane jõhvikad likööri sisse likku ja maks piima sisse. Leota paar tundi. Haki sibul ja kuumuta pannil klaasjaks, tõsta kõrvale. Sega hakkliha, muna, hapukoor, hakitud seened, jõhvikad koos likööriga, tüümian, sool ja pipar ühtlaselt läbi. Haki maks peeneks ja sega juurde, lisa sibul. Vooderda terriinivorm (sobib ka keeksivorm) peekoni ribadega, nii, et servad jääksid üle ääre rippu. Kalla mass vormi ja silu ühtlaseks. Tõsta peekonirääred peale. Küpseta fooliumiga kaetult 1,5 tundi 170 kraadi juures. Aseta küpsetusvorm teise suuremasse ja täida see poolenisti veega. Lase jahtuda. Tõsta külmkappi.

Värske rukkileb lõhnab nii ahvatlevalt. Lähen lõikan viilu ja teise terriini ja panen pohlamoosi ka...



5 comments:

  1. ohh, kui ahvatlev! me oleme P-ga tänu pikematele peatumistele Prantsusmaal mõlemad igasuguste pateede ja terriinide fännid, mida saab väikestest lihapoodidest ja turgudelt koju osta ja siis viilutatult v lihtsalt lusikaga purgist süüa. Ja sinu terriin on ikka üli-isuäratav! väga ilusad pildi ka muidugi, pohlamoosi omad samuti) :)

    ReplyDelete
  2. Piret, nii ei ole üldse ilus! ;) Ma just sain oma patee jaoks tarviliku turu-nimekirja valmis ja häälestasin ennast homseks linnumaksa-jahiks ning nüüd siis äkki nii isuäratavad terriini pildid... Oi-oi-oi! Hakka või turunimekirja ümber tegema.... :D

    ReplyDelete
  3. Tänud, Silja! Hea tunne, et terriinisõbrale silma jäi.
    Maarja, ma tean küll kuidas see lõpeb. Turu-nimekiri muudkui kasvab ja külmkapp on punnis, aga olgu pealegi pikad pühad ju ees:) Mul on päris hea meel, et sain Su nimekirja sekkuda:)

    ReplyDelete
  4. Ilusaid jôulupostitusi oled teinud, silm puhkab. Rahulikke jôule ja Head uut aastat 2013!

    ReplyDelete
  5. Suur tänu, Voisula! Sullegi ilusat jõuluaega ja uut maitsvat aastat!

    ReplyDelete