April 12, 2013

Lammas, punapeet ja vein



Kevadel on talleliha õrn. Sellisele hõrgule lihale pole õigupoolest peale soola  midagi vaja lisada, kui siis ainult lambaliha suuri lemmikuid rosmariini ja küüslauku. Kuna mul oli tegu eriliselt õrna voonakesega otsustasin piimatalle  maitse  võimendamiseks teha marinaadi jogurtist ja kadakasiirupist. Sellest kooslusest moodustus ahjus küpsemise ajal maitsekas  ja mahe kaste, no ja kadakamarjad veereseid lausa ise ahjupannile. 
Lisandiks läksid ahju veel peedid. Vormistasin  need violetsed kaunitarid seekord Hasselbacki kartulite näo järgi. Tõsi rasvainega neid suures kevadeootuses koormama ei hakanud, kuid pidulikult eriline kuju tahtis edvistamiseks end veel veidi ehtida. Sobrasin natuke oma aardelaekas ja leidsin just sobivad juveelid. Violetse varjundiga  soolateemandid. Veinimeistri sool Umami viimasest saadetisest.  Need on Réunioni meresoolakristallid, mis on maitsestunud Cabernet ja Merlot veini vaatides ning saanud juurde sügava veinipunase tooni ning aroomi.
Askeldustega ühele poole jõudnud, oligi aeg lennutada veinipudelilt kork. 2009 aasta Villa Antinori on  tumeda kirsi nüanssidega ning magusate vürtside järelmaitsega hästi taskaalus vein. Segu Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah marjadest. Moosine ja tagasihoidliku happega vein sobitub hästi kergelt magusa ja pehme kastmega. See on  hästi laialt tuntud vein nii Itaalias, kui ka rahvusvaheliselt. Kergelt joodav ja sobitub lisaks noore lamba lihale veel hästi ka sealiha ja  grillitud kanaga. Antinori on kuulus Toscana markiiperekond.  Kunagi alustasid siidikaupmeestena, alates 1385 on peamiselt veinivalmistajad ja -kaupmehed. Täna on firma Euroopa suurim veiniaedade omanik, kes katsetab mitmel pool Itaalias, Uues Maailmas ja isegi Kõrgõztanis. 


 Lambapraad jogurti kastmes

1 kg talleliha
2 dl jogurtit
soola
pipart
 2 sl kadakamarja siirupit
kadakamarju
3-4 rosmariini oksa
10 küüslauguküünt


Hõõru talleliha soolaga sisse. Viiluta küüslauk ja rebi rosmariini lehed okste küljest. Sega küüslauk ja rosmariin jogurtiga, lisa juurde kadakamarjad ja -siirup. Pane liha marinaadi ja lase maitsetel tõmmata paar tundi kuni üle öö.
Enne küpsetamist lase lihal seista vähemalt tund toatemperatuuril. Pane liha koos marinaadiga ahjuvormi.
Kuumuta ahi 230 kraadini ja küpseta liha esimesed 20 minutit. Seejärel vähenda kuumust 160 kraadini, kata vorm fooliumiga ja küpseta veel tund kuni poolteist, kuni liha on pehme ja eraldub kergelt kondi küljest.

Ahjupeedid Hasselbacki moodi 


3 keskmist peeti (soovitavalt ühesuurust)
3 sl palsamiäädikat
2 sl suhkruroosiirupit
soola
2 tl kuivatatud tüümianit
2 küüslauguküünt
veinimeistri soola


Pese ja koori peedid  ning lõika pooleks.   Alustades peedipooliku ümaramast osast lõika lahti tihedalt õhukesed  viilud nii, et allosa jääb läbi lõikamata. Pane peedid ahjuvormi.  Sega omavahel palsamiäädikas, sool, tüümian ja siirup. Purusta küüslauguküüned  ja sega juurde. Vala segu peetidele. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit. 
Serveerimisel puista pinnale veinimeistri soola.




Katsetamiseks jagas veini Dunker ja veinimeistri soola Umami

2 comments: