November 1, 2013

Kõrvitsapidu


Mul pole küll vähimatki ühe pisikese kõritsapeo vastu. Olgu siis heasüdamlike tontide ja kensakate vampiiridega või ilma. Oranžide päikesest paisunud kerade tuppa tassimine on küll päris keskmine pingutus, eriti kui neist on saanud hiiglase mõõtu sügisannid. Sel korral kasvasid mul aianurgas päris pirakateks viis nunnut. Üks oli nii väle, et ronis lausa aia otsa kasvama. Sobitas ennast kenasti traatide vahele ja muudkui paisus seal päikese armust. 



 Seest on need iludused kuldkollased, no see esimene mille lõhki lõikasin ja püreeks moondasin oli küll puhtast kullast. Teised kaunitarid ootavad pööningutrepil kannatamatult veel oma tähetundi. Iga kord, kui neist mööda lähen ja pilguga paitan, hüüavad nemad läbisegi: “Vali mind, vali mind!” Ausõna raske otsustada, keda võtta, keda jätta. 
Aga, kui pidu, siis alustame koogist. 



 Kõrvitsane juustukook 

 1 pakk Mesikäpp DOPS vanillimaitselise kreemitäidisega küpsiseid (200 g) 
40 g võid 

 200 g kõrvitsapüreed 
400 g toorjuustu (toatemperatuuril) 
300 g kondenspiima 
3 muna 
vanillipastat või-suhkrut 
1 tl kaneeli 
1 tl pomerantsi 
1 tl riivitud ingverit 

 Esmalt tuleks kõrvitsast teha püree. Selleks lõika kõrvits sektoriteks, eemalda seemned, aga koorida pole vaja. Pane ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises ahjus u 30 minutit, kuni kõrvits on pehme. Eemalda koor ja püreesta sauseguriga. Lase jahtuda toatemperatuurile. 

 Purusta küpsised köögikombainid peeneks ja lisa sulatatud või. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja külgedele. Pane vorm täidise tegemise ajaks külma. 

 Sega toasoe toorjuust ja kondenspiim omavahel. Lisa kõrvitsapüree ja maitseained. Sega ükshaaval juurde munad. Vala segu vormi ja küpseta 150 kraadises ahjus 1 tund. keera ahi välja ja lase koogil ahjus taäielikult maha jahtuda. Tõsta kook külmkappi ja lase veel vähemalt neli tundi külmas taheneda. 


5 comments:

  1. Ooooo, millised värvid! Imeilus paar see täidlane oranz ja sügavmust.

    Kusjuures, selle postitusega tuli mulle meelde, et ma soetasin kesksuvel paki musta martsipani just selle mõttega, et oktoobris-novembris üks mõnusalt sünge kook valmis teha. :) Nüüd kus inspiratsioon kogutud, tuleb vaid tegutsema asuda. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud, Maarja! Oh, põnev oleks näha, milline sünge kook sünnib. Lahe, et musta martsipani leiab ka poest, äkki juhatad, kust peaks otsima.

      Delete
  2. Kolme kõrvitsaga foto on imeilus!

    ReplyDelete
  3. Tead, mina sain musta martsipani otse poest ja ilma tellimata Itäkeskuse Rimist. Tallinnas-Tartus pole mulle sedavõrd laia värvilise martsipani valikut silma jäänud ja seetõttu olen kasutanud - nii nagu ilmselt ka ülejäänud osa eesti küpsetavatest naistest - näiteks Suhkrukunsti teenuseid. :)

    ReplyDelete