April 19, 2014

Lihavõtte tibud kookoseriisiga


Oli  enne nüüd muna või kana, mine sa võta kinni. Aga ega sel suurt tähtsust olegi, nagunii ei saa ainult munadest kõhtu täis. Pühadelauale peab ikka midagi toekamat ka toetada olema, aga mitte liiga tummist jällegi, eksju. Maisikanatibud on just paraja suurusega ja õrna lihaga ning  leheroheline maitsetest tulvil riis pühadelõuna krooniks.
Rõõmsaid kevadpühi!

Kanapojad
2 maisikana tibu või üks suurem kana 
500 ml vett 
60 ml kalakastet 
45 g pruuni roosuhkrut
60 ml laimi mahla 
Pane ahi soojenema 180 kraadile. Vala vesi, kalakaste ja suhkur potti, kuumuta ning sega kuni suhkur on sulanud. Vala vedelik ahjuvormi ja pane kana(d) rind allapoole vormi ning küpseta ahjus 30 minutit, kastes kana paar korda küpsemise ajal vedelikuga. Pööra kana ringi ja küpseta veel 30 minutit ning kasta jälle paar korda vedelikuga. Küpsetamise lõpus keera kuumus 250 kraadi peale ja lase umbes 5-7 minutit kanal küpseda, kuni nahk muutub kuldseks. Võta vorm ahjust ja vala laimimahl kanale. 

Kookoseriis 
65 g riisi 
250 ml vett 
1 sidruheina vars (valge osa) 
2 cm pikkune jupp värsket ingverit 
2 küüslauguküünt 
peotäis koriandrilehti 
2 kaffir laimi lehte (kuivatatud) 
60 g kookosehelbeid 

Kana küpsemise ajal valmista riis. Loputa riis ja pane koos veega potti, lase keema ja alanda kuumust, keeda tasasel tulel kuni riis on pehme ja vesi aurustunud. Riisi keemise ajal pane sidrunheina varre väiksemaks lõigatud tükid väikesesse purustajasse, lisa küüslauguküüned, ingver, koriander ja laimilehed. Purusta segu ühtlaseks. Pane riis kaussi ja sega juurde sidruheinasegu ning kookosehelbed. 

Serveeri riis ja kana koos, juurde paku köögivilju. Mul käisid pannilt kuumast läbi paksoi e. Hiina lehtnaeri lehed ja Padroni piprad. Paksoi loputa voolava vee all, lõika alumine varre osa ära ja eralda lehed. Kuumuta pannil õli ja või segu ning prae mõned minutid, raputa peale meresoola.

Padroni piprad tuleb samuti peale loputamist pannile visata ja kõrgel kuumusel praadida, kuni need villi lähevad, peale meresoola ja sutsuke sidrunimahla.



2 comments:

  1. Eriti mõnusad kirkad värvid oled siin pildile püüdnud, Piret! Tuju läheb vaatamisest juba nii heaks :)

    ReplyDelete
  2. Aitäh, Marju! Nii hea teada, kui tuju tõuseb:)

    ReplyDelete