June 20, 2014

Kama cotta



Nii nüüd on küll viimane hetk kotid, kompsud, pannid ja potid kokku pakkida ja linnast pageda.  Vastu aasta valgeimale  ööle. Tantsima heinamaale, valgust püüdma põldudele ja vetele, nuusutama metsa ja unistama aasale. 
Tegelikult oleks juba ammu minema sättinud, kuid alati hoiavad mingid näiliselt tähtsad tegemised viimse hetkeni paigal ja siis, kui pagemiseks läheb ununevad mõned olulised detailid. Nagu näiteks see, et pikal  valgel ööl võib unistamiste vahel tabada vastupandamatu magusaisu. Kõigi nende tossavate grillahjude kiuste. Selleks, et mitte unelmate pidusööki kihva keerata, peaks veel enne teele tormamist köögis mõned ettevalmistused tegema. Panna cotta valmistamine on imelihtne ja kui see valada väikestesse kaanega suletavatesse purgikestesse on seda hõlbus metsa ja maale kaasa pakkida. Aga Jaanipäeva panna cottale passiks ka kama juurde ripudada, siis saab sellest maiusest juba sedasorti roog, mis kõlab  päevakohaselt. Enne maiustamist jääb üle veel loota, et pidupaigas on käeulatuses paar metsmaasikat, millega rooga väärtustada. Ettenägelikumad ja murelikumad peaksid siiski purgikese rabarbrimoosi ühes haarama.




Kama cotta

300 ml rõõska koort (35%)
300 ml keefiri
4 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut

3 sl kamajahu
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
3 želatiini lehte või (2 tl želatiinipulbrit + 6 tl külma vett)


Pane želatiinilehed või -pulber külma veega 5 minutiks likku. 

Pane potti koor, suhkur, sool ja kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud, aga ära keema lase! Tõsta kõrvale ja jäta jahtuma.

Pigista želatiinist üleliigne vesi välja. Pane sidrunimahl potti ja kuumuta keemiseni, võta pott tulelt ja lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega, kuni želatiin on lahustunud. 

Kui kasutad želatiinipulbrit, siis sulata see veevannil segades, ära lase keema!!

Vala želatiin ettevaatlikult ja pidevalt segades peene joana kooresegu hulka. Lisa keefir ja vanillikaunapasta ja kamajahu, sega ühtlaseks. Jaota segu  vormide vahel ära ja tõsta vähemalt 4 tunniks (või ööks) külmkappi tarretuma.

Rabarberimoos

300 g rabarberit 
50 g  moosisuhkrut


Tükelda rabarber ühesuurusteks ribadeks, pane potti ja lisa suhkur. Kuumuta kuni hakkab vedelikku eralduma, sega. Kuumuta umbes 5 minutit, kuni rabarber pehmeneb, kuid säilitab ikka veel oma kuju.

Tõsta tardunud magustoidule.




6 comments:

  1. Sa ilmselt tead seda isegi, aga ma ei saa ikkagi jätta mainimata, et pildid Su blogis on tõeline palsam nii hingele kui silmale!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suur tänu Mae, nii hea meel, et sain palsamit pakkuda:)

      Delete
  2. Hehee :D Tegin ka just kama sisaldavat tarretatud magustoitu purki, et siis on hea jaanitulele kaasa võtta :)
    kuigi minu magustoit on lihtsam kui Sinu oma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Martiina, no muidugi kama ja purgid on Jaanipäeval ühise alateadvuse osa ja tulid ju mõlemad täpselt sama "keerulised" välja:)

      Delete
  3. need fotod, Piret ... ei ole lihtsalt sõnu! imeilusad!!! :) kama ja keefiriga panna cotta't olen ise ka katsetanud teha, aga nii ilusaid pilte pole saada õnnestunud ega sellise ägeda nimevariatsiooni peale tulnud ... :) toredat jaani!

    ReplyDelete
  4. Tänud Silja! selle nime peale poleks ma ise ka tulnud, jäi kummitama Lennujaama kohvikust, on ju nutikas:)

    ReplyDelete