May 7, 2009

Tai - naeratuste maa




Vaevalt jõudsime tagasi Eesti tuurilt, kui pühkisime jalgadelt tolmu ja lendasime eksootilisse Taisse. Õigupoolest on see minu kolmas Taimaaga tutvuse sobitamine. Esimene külastus jääb umbes 10 aasta tagusesse aega. Siis olid sihiks Bangkok ja kuurortlinn Hua Hin. Pea kaks aastat tagasi viibisime palmisaarel Koh Samui ning väikesel ja metsikul Koh Phangan-il ja uuendasime tutvust ka Bangkokiga.
Seekord olid meie sihiks Krabi ja Koh Lanta. Pärast veel paar töist päeva Singapuris. Eesmärgiks oli A sünnipäeva tähistamine lõõgastava puhkusega.
Krabil võtab meid vastu pahvak kuuma õhku ja troopiline vihm. Vaatamata pikale lennureisile tunnen juba taksos, kuidas keha puhkuselainele häälestub. Peatume Nakamanda resort&spas, mis kuulub SLH (Small Luxury Hotels of the World) ketti. Vastuvõtavad avalad naeratused, imeilus tai tüdruk juhatab meid istuma ja juba jookseb nurgatagant välja teine, veel ilusam ja põlvitab meie jalgade ette madala lauakese kõrvale, serveerib jahedad joogid ja muidugi külmad lõhnastatud rätikud värskenduseks. Seda kõik saadavad siirad naeratused ja rinnale kokku surutud käed koos kummardusega.
Resort koosneb kahekorruselistest majakestest, magamistuba on avar ja vannituba umbes sama suur. Täpsemalt kuulub vannituppa lisaks laeaknaga vannile, mida ümbritsevad troopilised veetaimed , garderoob, mis jaguneb veel ka kaheks, nn. proua ja härra tiib!!! Super! Laotan oma siidikleidid ja kosmeetika laiali ja olengi nautimiseks valmis.
Troopilises aias ringkäik viib meid mereni ja esimene asi, mis silma jääb, on paadid kuival?! Nimelt seal, kus peaks olema meri, pole vett?? Tsunami??!!! Kuhu poole joosta? Siiski paistab kõik rahulik ja keegi ei paanitse, ei raatsi minagi idülli lõhkuda. Seame sammud restorani suunas ja võtame istet
õdusal terrassil. Vihm on lakanud, ümberringi pime, sume ja soe. Jahutav valge vein avab meeled nautimiseks. Söön Tom Yam-i, mis on nii vürtsikas, et silmist hakkavad voolama pisarad. Tulekahju kustutab valge aurutatud riis.




Hommikul ärgates on tunne nagu elaks puu otsas. Valges avanev vaade on sootuks erinev õhtusest. On avar, lopsakas ja idülliline. Peale kosutavat hommikueinet veepiiril, mis koosnes muu hulgas troopilistest mahladest ja puuviljadest teeme jalutuskäigu rannal. Vesi on hakanud tõusma. See seletab ka õhtused kuivale jäänud paadid, tegemist on tõusu ja mõõnaga.




Rand on varahommikuselt vaikne, vaid usinad kalamehed sebivad paatide juures ja sõidavad siis mootori popsudes merele. Vaated on nii maalilised, et isegi rannatoolil lebada on raske, iga natukese aja tagant kargan püsti ja haaran fotoka järel, et seda ilu jäädvustada. Päike on aga halastamatult kuum, kui raamatut lugedes varbad varju alt välja unustan „ hammustab“ ta neid valusalt.





Kui meel nautimisest uimane ja keha päikesest kuum, seame ennast sisse jahedas spaas , naudime Tai Kuninglikku Masaaži. Jahe dušš, aurusaun ja veerand tunnikest mullibasseinis valmistavad keha ette masaažiks. Riietume valgetesse puuvilastesse rüüdesse ja meid juhatatakse maheda muusikaga ruumi.
Oma keha poputamine, ergutamine, lõdvestamine ja noorendamine kuskil vaikses oaasis tavakärast kaugel mõjub hingele kui palsam ja vaimule kui luule. Spaad vajavad kõik. Eriti Tai spaad, sest sellist isiklikku meeldivat ja tähelepanelikku teenindust ei leia vist mitte kusagilt mujalt. Iga spaakülaline tunneb end printsessina. Või siis kuningana.

Joome teed spaa terrasil, taustaks päikeseloojang....Rohkemat tahta oleks liiast.....
Õhtusööki naudime lamades – nimelt on basseini kõrval nn „põrandasse uputatud“ lauad, kus saab süüa patjadel lamades. Seekord naudime magushpusid krevette ja parti. Avastan pomelo salati ja armun sellesse.


Tšillitulise söögiga on nii: alguses on suus jube valus, aga veidike on mõnus ka. Teine kord on juba rohkem mõnus kui valus ja siis juhtub see, et tahad veel ja veel ja oledki sõltuvuses.



Sünnipäeva hommikused üllatused nauditud, koogid söödud, küünlad puhutud asume teele. Kenad tüdrukud saadavad meid teele naeratuste ja heade soovidega ning lehvitavad veel pikalt autole järele.
Sõidame läbi uniste külade mööda troopilistet metsadest. Jõuame paadisillani, kus ootab meile vastu tulnud kiirpaat, et viia meid Pimalai luksuskuurorti.
Merereis on äärmiselt maaliline. Andamani mere rannad on täispikitud eksootilisi kaljusaari. Vesi on heleroheline ja möödavilksavad mangroovimetsased rannad kaunilt kutsuvad. Tean, et peaksin istuma varikatuse alla, et päike mulle liiga ei teeks, kuid nii mõnus on paadininas uudistada ja lugematul hulgal pilte klõpsida juuksed tuules lehvimas.






Lanta Yai saar asub Andamani meres, Puhketi saarest ja Phi Phi saarest kagu poole, vahetult Krabi pronvintsi läheduses. Saar on kolmkümmend kilomeetrit pikk ja kuus lai ning kuulub Koh Lanta saarestiku rahvusparki. Võrreldes Phi Phi ja Puhketiga ei kannatanud Lanta tsunami käes. Liivarandade ja hotellidega äristatud läänekallas on mägine ja enamus maju paikneb mäeserval.


Paat randub otse hotelli privaatrannas ja maale pääseb ujuvalt paadisillalalt, millel käimine osutub tõsiseks katsumuseks. Kiiremaks maale jõudmiseks pistan jooksu. Kingatallad on aga libeda ja sild kõigub hullusti. Tunnen hirmu, et prantsatan koos kaameraga vette. Õnneks jõuan kuivalt kaldale, kuid päike põletab täiega ja liiv on nii kuum, et paneb isegi kinga tallad suitsema. Jään siiski ellu ja minu pingutused saavad kroonitud jasmiinipärjaga, mille meile vastu tulnud administraator, mulle kaela riputab. Ninasõõrmeis magus aroom ja kõrvus golfiauto surin jõuame vastuvõttu, kus kordub sisseseadmise tseremoonia külmade rätikute ja joogiga. Ja taas südamlikud naeratused. Oh, küll on hea!!!
Pimalai kuurort kuulub samuti SHL ketti ning on mõeldud eelkõige romantiliseks mesinädalapuhkuseks armastajatele. Tõepoolest troopilises aias seisvad omaette majakesed merevaate, suurte rõdude ja vannidega, kust taas vaade mererannale – see kõik on just kui loodud sensuaalseks puhkuseks.



Tutvume oma uue paradiisiga ja valime välja õhtuseks pidusöögiks restorani. Restorane on siin nimelt koguni neli erinevat. Kuumuse tõttu peame aga ennast üsna tihti basseinides värskendama . Basseine aga on siin kaks. Üks rannast veidi kõrgemal aia serval ja teine kõrgel mäekaldal hingemattva merevaatega.


Kõrgel mäeserval paiknevas restoranis The Seven Seas otsustame ka õhtustada.
Naudime šampanja peeneid mulle ja häälestame ennast õhtusöögiks. Ümberringi eksootilised ööhääled ja kuum õhk, õrn ja soe tuulehoog.... Restoran pakub fusion-roogasid. Proovin tuunikala carpacciot ja lobsterit. Mõlemad on nii oivalised, et tahaks veel ja veel, mitte et portsjoni suurus poleks mind rahuldanud, vaid sooviksin pikemalt nautida seda imelist maitsete kombinatisooni ja tooraine värskust. Istume veel pikalt ja naudime imelist õhtut, magada ei raatsi......



Järgnevad päevad kulgevad mõnulemise rütmis rannal lebotades ja siidises merevees kümmeldes. Teeme ka väikseid põikeid eemal rannal paiknevatesse söögikohtadesse ja toit, mis pakutakse on suurepärane ka lihtsas rannakohvikus. Päikese käes jalutamine on küll üsna vaevaline ettevõtmine. Pingutame siiski ja ronime Ba Kan Tigani ranna servas kõrguva mäe jalamile, et preemeerida ennast selle ettevõtmise eest kaunite vaadete ja värske kookosega. Jube palav, vesi voolab nagu saunas....





Rannal puude varjus raamatut lugeda on muidugi turvalisem, tai tublid tüdrukud ja poisid hoolitsevad selle eest, et vesi klaasis otsa ei lõppeks ja pakuvad eksootilisi puuvilju. Kui tekib mõte, et sööks midagi, pruugib ainult viibata ja värske ja vürtsikas mereannisalat yam talee on kohal koos valge veiniga, külma ja jahutavaga.




Päikeseloojangud on siin vapustavad. Sätime ennast patjadele mõnulema käeulatuses Sunset kokteilid ja naudime imelist värvidemängu ning loodushääli, mis muutuvad järjest valjemateks.



Õhtu möödub rannarestorani mereanni barbecue'ga maitsemeeli rõõmustades ja rannal asuvast Why Not baarist elamusi otsides. Mõnus muusika ja muretu elu, nii võiks jäädagi.





Paraku saab iga puhkus ükskord läbi ja oleme taas teel, seekord on sihiks Singapur. Koju kaasa viin hunniku mälestusi ja tunnen, et olen tai toidust veel rohkem sõltuvuses, kui enne. Seekord leidsin ka magustoitudes oma lemmiku mango ja kleepuv riis ja muidugi pomelo salat.
Salatit pakkusin ka kodus perekondlikul sünnipäevalõunal ja vaatamata eelarvamustele leidis see sooja vastuvõtu. Olen õnnelik, kui sain tükikese tai maitset kojujäänutele kingiks anda.



Pomelo salat

pomelo
helerohelist ja tumerohelist köögivilja( seller, suvikõrvits, oakaunad)
krevette
koriandrit
kookoshelbed

Kaste

mett
purustatud maapähkleid
laimi
tšillit
küüslauguküüs
kalakastet

Fileeri pomelo ja tükelda köögiviljad ja koriander. Sega juurde krevetid. Sega omavahel kastme komponendid, vala köögivilja- pomelo segule, puista üle kookoshelvestega. Minul õnnestus puht juhuslikult just sobival hetkel osta Stockmannist söödavaid orihidee õisi, millega salati kaunistasin.

April 28, 2009

Lihavõtted ratastel




Olude sunnil ja uudishimust veetsime sel aastal kevadpühad ratastel. Teismeline sellest ei vaimustunud ja nii asusime teele kahekesi. Suunaks kõigepealt Tartu, nooruse ja kevade linn. Kevad jah oli juba Tartusse jõudnud, kuid üliõpilased Tartust pühadeks jalga lasknud. Sellegi poolest muutub Tartu minu jaoks järjest mõnusamaks linnaks ja seda tänu oma hubastele kohvikutele, kus tartu vaimu kohalolekut tunnetada. Ainus häda, mis minu meelest Tartus on on tema hotellid. Nimelt ühtegi tõelisel mõnusat hotelli, kuhu tahaks jälle tagasi minna, nagu Ammende või Pädaste, siin pole. OK, ei peagi olema just kõrgetasemeline, sobib ka lihtsam, kuid armas ja iseloomuga. Just tänavu märtsis avas ülikoolilinnas uksed uhiuus hotell Antonius. Tore, nüüd peaks ka hotellimure murtud olema, aga paraku... kõik eeldused on justkui olemas, kuid rõõmustada ikka ei saa.
Lause neti leheküljel ütleb ...Kogu hoonet iseloomusatab 19. sajandi lõpu arhitektuur ja läbiv karge - romantiline kujundusstiil. Siin ongi minu meelest viltu läinud, et ei ole aru antud, kas stiil on karge või romantiline. Tulemus teeb veidi kurvaks, kaunile antiikmööblile kontrastiks sobitatud uus mööbel on nii ilmetu ja lisaks hirmsa värvilahendusega. Siis veel marmorplaadid, mis justkui peaksid seda väärtustama, aga mõjuvad äärmiselt maitsetutena ja punnitatutena. Ka kogu hotelli tekstiilide osa on ebaõnnestunud ja mõjub pigem ülepakutult, kui meeldiva elamuse tekitajana.
Nii istungi oma sviidi voodiäärel ja on kange tahtmine hakata mööblit nihutama, et tekitada natukenegi parem olemine. Osa ruumist on ju suurepärane: maalingud, vanad talad, antiik... piirdun siiski ümberkujundusega mõtetes ja lähen Toomemäele jalutama.

Positiivsema poole pealt pakub hotell kõigile külastajatele pikas õhtusöögilauas Maitre d'Hotel Silver Service stiilis õhtusööki, mis on hea idee väikese intiimse hotelli omapära väljatoomiseks. Plussiks ka asjaolu, et avamispakkumisena oli õhtusöök toa hinnas. Sel õhtul on valdav osa külalistest eestlased ja kuigi restoran annab endast parima ei toimu siiski suurt keskustelu, sööjad piirduvad suhtlemisel vaid oma kaaslasega. Toit on nauditav. Eelroaks on portselanil juba valmis täidetud vutimunad (pühade tähistamiseks, koka sõnul), porgandi koriandri püreesupp on mõnusalt vürtsikas, kuid ilmselgelt liiga kaua tulel olnud, mistõttu osa vedelikku on aurustunud ja supist on pigem püree saanud. Pearoaks on faasan koorekastmes, see lind on õnnestunud kokal küll hõrguks saada ja koorene kaste lisab siia pehmust ja siidisust. Magustoit on lumepallisupp. Mõte väga hea, kuid kahjuks jääb teostus vedi alla. Pakutud veinid kahjuks enam ei meenu (uusi muljeid on nii palju peale tulnud). Enne oma „kole-sviiti“ siirdumist jooksime meeleldi kamina ees klaasikese grappat, kuid pikema otsimise järel selgub, et seda ei leidu, teised digestiivid hetkel ei isuta.
Hommikusööki nautima jõuame tipptunnil ja ilmselt sellest sõltuvalt valitseb seal kaos, puhtad taldrikud otsas, vaagnad tühjad.`A la carte hommikusöök on siiski nauditav, eriti kohevad pannkoogid. Vead küll parandatakse mõne aja pärast, kuid lahkudes jääb tunne, et väikehotellile omane personaalse teenindamise emotsioon jäi saamata.



Tartu teistest söögikohtadest jäid seekord silma veel Crepp ja Noir.
Esimene võlus oma hubase ja koduse miljöö ja lihtsate maitsvate toitudega ja muidugi teenindusega, mis oli äärmiselt sõbralik, asjalik ja meeldiv. Tekkis tunne nagu viibiksid külas vanatädil. Vaoshoitud väikekodanlik interöör ja maitsvad ausad toidud, ei mingeid trikke. Erilise tählepanu väärivad valgustid.
Cafe Noir aga tekkitas sootuks teistsuguse tunde. Leidlik sisekujundus, salapäraselt mõjuv õhkkond ja humoorikad detailid, meenüügi intrigeerivam. Proovitud porgandi-kohupiimakook osutus hõrguks suutäieks. Midagi ei saa ette heita ka Cafe Truffele ja Kapriisile, kuid märkimisväärset nendes kohtades sel korral ei avastanud.

Jätsime Tartuga hüvasti ja suundusime Peipsi äärde Kolkja sibula- ja kalarestorani. Meid võttis vastu inimtühi küla, vähemalt nii mulle tundus. Restorani uks keerati õnneks enne meie sisseastumist lukust lahti ja sõbralik perenaine tutvustas meile menüüd ja ärgitas proovima vanausuliste retseptide järgi valmistatud roogasid. Miljöö oli ehe, segu vanadest traditsoonidest ja uutest avastustest, nagu laminaat ja plastmass. Külalislahkus oli aga see, mis südant soojendas ja toidud maitsvaks tegi. Proovisime ehtsat uhhaad, kalšaslõkki ja pirukat. Lisaks teed samovarist ja keedetud suhkrut maiustamiseks. Seda tuleb ikka tee kõrvale hammustada, nagu meile seletati. Maitses nagu lehmakomm vanasti.










Kihutasime edasi ja sihiks Seto tsäimaja. Kohapeal võttis meid vastu mitmekümne-pealine läti ratturite kamp, kes käratsedes oma keelekosutust ootasid ja tekkis kahtlus, kas me oma soovidega üldse pääseme löögile enne sulgemist. Seto tädid, aga olid nii lahked ja lubasid kõigil näljastel kõhud täis sööta. Ei saa öelda, et me just näljased oleksime olnud, kuid kange tahtmine oli teada saada, kuidas maitseb valgõ suuliim, seto paks pudõr, sõir ja küümne tsäi. Maitses ülivägahea.






Ohtuks olime plaaninud jõuda Tammuri tallu Otepää lähedal, kus Erki oli meile õhtusöögi valmistanud. Palju üks inimene jaksab süüa? Selgub, et päris palju, kui eesmärgiks on nautimine.
Nii naudimegi vaid meile kahele valmistatud maitsvat õhtusööki ja vestleme sinna juurde Erkiga toidust, veinist ja inimestest. Oleme Tammuri talu külalislahkust nautinud ka varem. Juulis ja sõpradega. Erkigi imestab, kuidas sattusime siia aprillis, kui veel midagi ei kasva. Menüüs on carpaccio suitsutatud šampinioonidega. Kui pärin kuidas ta neid seeni suitsutab, ütleb Erki: „Ah mul on üks vana wokpann ja natuke heina.....“. Lihtne ja samas imeline. Edasi tulevad rohekarbid õunte ja siidriga. Pearoog on part, rosmariiniga maitsestatud grillitud paprika ja kirsstomatid, sibulamoos ja kukeseenekaste. Magustoiduks pohlasorbeega täidetud kiivid ja grillitud ananass.














Vaatamata muljete ja maitsete pillerkaarile magan magusasti külalistemaja hubases privaatsuses, kus õhtuse kaminatule soojus asendub aprillihommiku karguse ja värskusega. Ärgates leiame eest korvi lõhnava kohvi, pannkookide ja maasikamoosiga. Naudin hommikusööki, kuni viimse moosi- tilgani ja siirdun jalutskäigule. Ümberringi kaunis kuppelmaastik. On hommik, on kevad, on pühapäev.....






Veel on meil sihiks Rakvere ja piisonifarm. Seikleme veidi ja leiamegi Metsiku Piisoni Salooni. Kohapeal võtab meid vastu meeleolukas seltskond, õpitakse laintantsu, käimas on perepäev. Leti äärest leiame lahke kauboitüdruku, kes meile jookide ja toitude kohta nõu annab ja aitab sisse elada. Kuna rahvast on omajagu, siis söögi osas on võimalik veel valida vaid suppi ja burgeri vahel. Proovime mõlemat... suurepärane! Kõik, mis veebilehel kirjas peab paika, tegemist on eheda kohaga ja inimesed, kes seal töötavad armastavad tõepoolest oma tööd. Lahkume aberdiin-anguse lihast suitsuvorst ja kohapeal küpsetatud karask kaasas ning peame juba plaani, millal meil oleks võimalik siia tagasi tulla, sest proovimist ja maitsmist jagub pikemaks.









Teel Tallinnasse unelen muljetes ja lepime lastega telefoni teel kokku, et paneme pühadele punkti ühise õhtusöögiga. Kiire käik Stockki päästab mind, ahju läheb lambakaree. Õnneks olin enne kodust lahkumist valmis teinud pasha ja see ootas meid parajalt nõrgununa. Seekord tegin portsjon pashad ja vomidena kasutasin väikeseid savist lillepotte, sai ilus. Jagame muljeid, naudime sööki, elu on imeline!



Pasha

1 kg head kohupiima

3-4 munakollast
1½–2dl   suhkrut

100–200 g võid

100 hapukoort

100 g vahukoort

50 g sidruni sukaati
50 g mandleid
karp qumkvaate

sidrunit, soola, vanilli
Kohupiim (vastavalt vajadusele suru läbi sõela) ja munakollased vahusta suhkruga.
Kuumuta kohupiim kuumaveevannis koos vahustatud munakollasega, lisa suhkur, hapukoor, sukaat puhastatud ja tükeldatud mandlid, sidrunikoor ja sidrunimahl, tükeldatud qumkvaadid, maitseained. Kuumuta 70-80 °C juures, jahuta. Jahtunult lisa juurde vahustatud või ja vahustatud vahukoor. Vastavasse vormi või sõelale aseta marli, kuhu tõsta nõrguma pasha. Lase nõrguda järgmise päevani.

April 9, 2009

Sidrunikook



Kevadel tekib vajadus kollase värvi järel. Esimesed kollase liblika märkamine tekitab elevust, nartsissid vaasis loovad meeleolu, kollane kampsun muudab kahvatu naha jumekamaks. Maitsemeeli ergutab sidrunitort.
Retsepti leidsin perenaine.ee Võrdlesin ka teisi sarnaseid retsepte, kuid jäin siiski antud retsepti juurde väikeste muudatustega. Riisijahu asendasin täisterajahuga ja ühest sidrunist oli minu meelest vähe kasutasin kahte. Järgmisel päeval olid koogile ilmunud pärleid meenutavad pisarad.



Põhi:
1,5 dl nisujahu
1,5 dl täisterajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
60 g võid
2 tl suhkrut
1 sl jogurtit
1 muna
Sidrunitäidis:
2 munakollast
1 dl suhkrut
2 sl maisitärklist
2 dl vett
25 g võid
2 sidrunit
Kate:
2 munavalget
5 sl suhkrut

Põhja jaoks sega kuivained. Lisa tükeldatud või, mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa muna ja hapukoor ja sõtku valmis tainas. Pane külma.

Täidise jaoks sega kõik ained potis ja kuumuta vispliga pidevalt segades kuni täidis on paksenenud. Jahuta.

Rulli tainas õhukeseks ja vooderda võiga määritud 24 cm pirukavormi põhi ja ääred tainaga. Küpseta põhja 200 kraadi juures umbes 15 min. Tõsta peale täidis ja vahustatud munavalge ja küpseta 140-kraadises ahjus veel 25 min.

April 2, 2009

Kalkunirull.


Siin polegi mingit retsepti. Kalkuni kintsuliha tagusin lihahaamriga veidi õhemaks, määrisin pestoga, puistasin peale päiksekuivatatud tomateid ja veidi sinihallitusjuustu. Keerasin rulli ja katsin rullid pealt õhukeste toorsingi viiludega. Pruunistasin kergelt pannil ja küpsetasin u 15. minutit ahjus 20kraadi juures. Liha jäi mahlane ja seest kergelt roosakas, nagu peab.

Lõheceviche

Juba jupp aega tagasi kirjutas Liina oma blogis lõhecevichist , sellest ajast see mul meeles mõlgub, kuid nüüdseks kui on juba paar korda proovitud võin selle ka oma lemmikute hulka liigitada. Mitmel korral ei tähenda mitte seda, et poleks õnnestunud....ikka hirmhea on olnud ja tahaks veel ja veel. Tänud Liina.
Kala puhul on ju kõige tähtsam värskus, kuid supermarketist fileed ostes ei või just alati kindel olla, et see see kõige värskem kala on. Hea, kui on tuttav kalamees. Paraku pole seda imemeest alati võtta või siis jälle kala ei näkka....
Kala ostes eelistan enamasti siiski tervet kala, kuna eeldan, et see on värskem. Hiljem juba hakkab kaupmees pingutama, et kalale ostjat leida, kõigepealt fileerib, siis rändab filee marinaadi jne.
Terve kala ostmisel on veel eelised, et pirakast kalast saab mitu korda söönuks. Viimast lõhet sõime nii aurutatult, soolatult kui supina. Esimesena sai lõhest ikkagi ceviche....

laimimahl
oliivõli
sool
pipar
suhkur
koriander
küüslauk

Segasin marinaadi koostisained omavahel ja lõpuks värskete lõhekuubikutega. 15 minutit maitsestumist. Varem olin ahju pistnu fooliumisse keeratud koorega kartulid. Kartulid lõikasin jämedateks viiludeks ja lõhe sinna peale. Imemaitsev ja imelihtne!!