November 10, 2013

Imeline Ingrem



Kas ma olen juba kiitnud, et mulle november meeldib? Enamasti näen ma kaaslaste silmis 
imestunud pilke, kui oma sügiskaamose kiitmisega lagedale tulen.  Pole midagi toredamat, kui soe ja niiske sügiskuu. Kas pole? Eh, nägin juba seda pilku:) Pärast pillerkaaritavat kuldsete lehtede tantsu jääb kõik lõpuks vaikseks, muutub sombuseks, vihmaseks ja tuuliseks.  Ja ometi on selles mingi seletamatu võlu. On aega järelemõtlemiseks ja sooja pleedi kaitsvas embuses unistamiseks ja mõtete korrastamiseks.
Parim osa sügisel on muidugi just see õuest tuppa saabumise hetk. Kui on aega rõskel ja külmavõitu novembripäeval mõtlikult kaminatuld silmitseda. Valmistada kõigepealt üks soe jook ja seejäre toimetada köögis. Kogu see sehkendamine lõpetada tummiste maitsete ja punaveini korgi plumpsatusega.
Just selline nädalavahetus jäi seekord mardikuu algusesse. 




Sõitsime linnakärast eemale novembimõnusid nautima Muhu saarele. Mihkli tallu Ingremi külaliseks. Jahiõhtusöögile.  Ehki miski kuri silm seiras meid sellel väljasõidul, sain ma oma annuse novembrisära vaatamata viperustele kätte. Või ons ribadeks sõidetud autokumm ja maha unustatud fotoka patarei üldse mainimist värt. Nohjah omajagu sehkendamist nendega ju oli. Varuratas liigutas autot edasi küll ja linnast sõitis laadija bussiga ise saarele järele.   Aga mitte sellest ei tahnud ma rääkida.
 Ülepaisutatud argimured  jäid meist maha, alles siis, kui me Muhus  Nautse külavaheteele keerasime. Sutsuke Laasu talust edasi sõitsime ja just-just uuele elule aidatud Mihkli talu väravas peatusime. Mihkli talus toimetab nüüd perenaisena lahke Ingrem. Laiemalt on ta tuntud ka telenäona ja  Nautse jaanalinnufarmi peretütrena, kes ametis suvise  kohvikupidajana ning suurejooneliste gurmeeõhtute perenaisena. Ingremis on koondunud kõik hea ja kaunis. Meie tutvus sai alguse küll juba mitme aasta eest. Sattusime kokku paremaks lapsevanemaks kasvamise teel meie laste ühises koolis. Kuna see kursus kestis pikemat aega oli võimalus lähemalt tutvuda. Juba tol korral  jäi Ingrem meelde sõbraliku ja avatud olemisega ning tal oli kombeks loengusse  midagi maitsvat kaasa küpsetada. See seenepiruka maitse tuleb veel tänagi meelde. Niisiis selles naises on stiili, annet ja kuhjaga head maitset. Ja lahkus ei ole Ingremi puhul mingi poos, ta ongi selline helge ja soe. 








Loomulikult toimetab Ingrem ka Mihkli talus ikka nii, et kulp on kogu aeg vöövahel st. tegeleb maitse võlumisega pliidi ja panni abiga. Ingremi kaasa Kalev on talu  uuele elule aitamise eestvedaja. Nad koos on selle vana talu käekäigu võtnud oma südameasjaks. Märkimisväärne on  siinjuures karjamaale talu energiavajaduse rahuldamiseks püsti pandud päikesepaneelide park, mis aitab  majapidamise jätkusuutlikkuse huvides  küttekulud võimalikult all hoida. Loodetavasti tähendab see ühele väärt ettevõtmisele pikka iga. Lisaks on Kalev ka kirglik jahi- ja kalmees. Suurepärane tandem suudab käsikäes tegutsedes luua hämastavalt täiuslikku tulemust. Nüüd pärast vana talu renoveerimist on võimalused laiemad ja plaanid suured. Lisaks suviti toimuvatele muusikafestivali Juu Jääb kontserditele pääseb  maitseid jahtima edaspidi aastaringselt. Isegi öömajale saab jääda. Talus on kuus magamistuba, millest kaks on suured peretoad. Hea stiilitunne on see, mis igast ruumist vastu vaatab. Enamasti on oodatud sõpruskonnad või seltskonnad, kes tahavad Ingremiga koos kokata ja oma söögivalmistamise oskuseid lihvida.  Aga öömaja pakutakse ka mõnele üksikule uitajale. Toimekale Ingremile ei käi  ülejõu  ka suuremale seltskonnale uhke õhtusöögi valmistamine. No näiteks jahiõhtusöögile eelneval päeval oli ta just pakkunud cateringi teenust 90-le sööjale. 











Talu süda on loomulikult köök. Lisaks sellele, et see näeb hubane ja stiilne välja on ta ka väga oskuslikult planeeritud. Suur ja kolaks profiahi, asendamatu abimees suurte kokkamiste puhul, on peidetud silma alt ära, sümpaatsete puidust uste kaitsvasse varju.
Kui ma  hallist novembrirõskusest Ingrem särava ja sooja köögiukse vahelt esimese pilgu olin heitnud, valdas mind üüratu soov seal köögis askeldada. Muidugi proovisin kohe kokaabiliseks ennast smugeldada, aga Ingrem vaid naeratas soojalt ja lubas meeles pidada, kui peaks kiireks minema. Paar tundi enne õhtusööki oli kõik köögis ikka veel vaikne ja perenaine marurahulik. Mul ei jäänudki muud üle, kui tal ainult fotokaga kannul käia. Ilmselge, et ta tunneb asja ja teab mida ja kuidas teha.







Aga pole ime, et Ingrem igal vabal hetkel Muhuma poole pageb ja suurt kahetsust tunneb, kui sealt jälle lahkuma peab. Ma tundsin sedasama, maitstes Ingremi imemaitsvaid roogasid, saades osa tema ema Helena nakkavast elurõõmust. Ingremi vanemad Elmet ja Helena on loonud Muhu väikesesse külla uhke farmi. Selle elanikud ja liigirohkus annab juba väikese loomaia mõõdu välja ning kasvandikud on enamasti eksootilist päritolu. Loomaaed nagu palmisaarel ja see on võimalik kõik siin külmal ja kõledaks peljatud väikesaarel.











Tegelikult on  Muhu eriline koht, kus isegi aeg puhkab, inimesest rääkimata.  See ettevõtlik perekond on kogu väikese küla särama pannud ja kihama löönud.  Siia kogunevad maitseid nautima ja maast ilmast lobisema ka kohalikud, mitte ainult linnauntsansakad:) Jala keerutuseks korraldab külarahvas Mihklil simmaneid ja mitte ainult suvel. 
Need kaheksa saare naist, kes õhtusöögil kuueteistkümnel käel  kandlel kauneid helisid välja võlusid ja sealjuures oma Muhu tikanditega kaunistatud rõivastes kadedakstegevalt kenad välja nägid, tundusid küll igat liigutust nautivat.
Ka meie nautisime. Nautisime nii mahedaid muusikahelisid, maitsvat toitu, kui juurde sobitatud häid veine ühest teisest pereettevõtmisest veidi kaugemalt. Itaaliast Colutta veinimajast oli koos märjukesega söömajale saabunud peremees ja peranaine isiklikult.


Ingremi käekiri on äratuntav, selge ja lihtne. Ehkki Ingrem ise oma vahetus lihtsuses on midagi väga erilist. Lemmiktooraine otse loomulikult hõrk ja luksuslik jaanalinnuliha. Kõik köögiviljad, maitsetaimed ja salatid on ka siinsamas aiamaal kasvatatud. Kuidas ta seda jõuab ja kuidas tema ööpäeva mahub nii palju tunde pole ma seni suutnud välja pinnida.  Vaatamata lihtsusele pole kunagi  mingit vana ja äraleierdatud joont  Ingremi toitude juures. Alati on mingi nüanss, mis üllatab ja paneb järele proovima ning innustab. On näha igast liigutusest ja pilgust, et ta südamest armastab seda, mida teeb. Kui tahate midagi imelist kogeda, küsige  Ingremilt, tema aitab ilmtingimata.

Gratineeritud tursafilee koduse safrani majoneesi ja kurgiga. Kalevi püütud Norra tursk oli lumivalge ja tihke lihaga kalailudus, mille maitse kõlas kaunilt kokku Colutta pere Nojar Biancoga 2010 


Hirvefileest carpaccio ürtide ja pohladega oli lausa sõnulseletamatu nauding. Imeliselt helkiv värv ja mahalne maitse pani lausa silmi sulgema. Viimased, värskusest krõmpsuvad, salatilehed oma peenralt lisasid nii maitset kui rabedust. Hirvefileele sekundeeris Schioppetino 2009


Põdravasika rulaad oli just sedasorti roog, mida pimedal sügisõhtul võiks nautima jäädagi. Kõrvits, kergelt kreemised seened praksuvate pähklitega lisasid sügismaitseid ja värve juurde. Cabernet 2008 loputas põdravasikat kergelt mustsõstrase mekiga.


Jõhvikasorbett tegi ruumi uutele maitsetele.


Röstitud emufilee kreegikastmega oli ise juba röögatu kooslus, mida täendas veel jumalik tükike emumaksa ja punapeeditartalett ning kirgas kollane peet. Selenard Rosso aitas ära hoida minestusse langemise.


Peti panna cotta leiva ja grappaga kroonisid mesised murakad. Klaasike Grappa Friulanat tõi juurde ohtralt aroomi.





November 1, 2013

Kõrvitsapidu


Mul pole küll vähimatki ühe pisikese kõritsapeo vastu. Olgu siis heasüdamlike tontide ja kensakate vampiiridega või ilma. Oranžide päikesest paisunud kerade tuppa tassimine on küll päris keskmine pingutus, eriti kui neist on saanud hiiglase mõõtu sügisannid. Sel korral kasvasid mul aianurgas päris pirakateks viis nunnut. Üks oli nii väle, et ronis lausa aia otsa kasvama. Sobitas ennast kenasti traatide vahele ja muudkui paisus seal päikese armust. 



 Seest on need iludused kuldkollased, no see esimene mille lõhki lõikasin ja püreeks moondasin oli küll puhtast kullast. Teised kaunitarid ootavad pööningutrepil kannatamatult veel oma tähetundi. Iga kord, kui neist mööda lähen ja pilguga paitan, hüüavad nemad läbisegi: “Vali mind, vali mind!” Ausõna raske otsustada, keda võtta, keda jätta. 
Aga, kui pidu, siis alustame koogist. 



 Kõrvitsane juustukook 

 1 pakk Mesikäpp DOPS vanillimaitselise kreemitäidisega küpsiseid (200 g) 
40 g võid 

 200 g kõrvitsapüreed 
400 g toorjuustu (toatemperatuuril) 
300 g kondenspiima 
3 muna 
vanillipastat või-suhkrut 
1 tl kaneeli 
1 tl pomerantsi 
1 tl riivitud ingverit 

 Esmalt tuleks kõrvitsast teha püree. Selleks lõika kõrvits sektoriteks, eemalda seemned, aga koorida pole vaja. Pane ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadises ahjus u 30 minutit, kuni kõrvits on pehme. Eemalda koor ja püreesta sauseguriga. Lase jahtuda toatemperatuurile. 

 Purusta küpsised köögikombainid peeneks ja lisa sulatatud või. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20 cm läbimõõduga koogivormi põhjale ja külgedele. Pane vorm täidise tegemise ajaks külma. 

 Sega toasoe toorjuust ja kondenspiim omavahel. Lisa kõrvitsapüree ja maitseained. Sega ükshaaval juurde munad. Vala segu vormi ja küpseta 150 kraadises ahjus 1 tund. keera ahi välja ja lase koogil ahjus taäielikult maha jahtuda. Tõsta kook külmkappi ja lase veel vähemalt neli tundi külmas taheneda. 


October 30, 2013

Võlur paprika




Paprika peletab väsimuse ja pikendab eluiga. On teada, et paprika aitab kontrollida vererõhku ja elavdada vereringet. Paprika raviomadused põhinevad tema erakordselt väärtuslikul keemilisel koostisel. Paprika ehk maguspipar on kõige C-vitamiinirikkam köögivili – võrreldav üksnes petersellilehtedega. No ilmselge, et seda väärtusliku köögivilja vajame algava kaamose edukaks läbimiseks. 

 Erakordselt maitsvaks muutuvad punapipra kaunad just küpsetatuna. Ahjus röstimine lisab paprikale kerge suitsumaitse. Tugevama suitsumaitse saavutamiseks võib paprikad ahjuplaadil lausa mustaks kärsatada. Kõrbenud nahk tuleb kenasti koorides maha. Magus-kirbed paprikad sobivad lauale anda koos oliiviõli ja küüslauguga või sokutada neid kaunivärvilisi lisandeid salatite sisse. Kena ja maitsva kastme saab kokku suristada lõdva radmeliigutusega. Virgutav tulemus on garanteeritud ja väsimus läinud.  



Pastakaste röstitud paprikast 

 4 paprikat 
2 tl paprikapulbrit 
2 sl punast veiniäädikat 
1 sl mett 
2 küüslauguküünt 
1 tl tšillipulbrit 
soola 
musta pipart 
1 dl oliiviõli 
värsket koriandrit 

 Rösti paprikad nagu eelmises retseptis. Pane kõik komponendid välja arvatud õli blendrisse ja töötle ühtlaseks. Hakka vähehaaval lisama õli ja töötle edasi, kuni kaste muutub paksemaks emulsiooniks. Serveeri liharoogade juurde või pastakastmena.


October 27, 2013

Tähtedesära



Sügisõhtutes on sära, on kuldsete lehtede helki ja teemandina sädelevaid vihmapiisku. Mustendavas õhtupimeduses välgatavad silmipimestavad naeratused, kõlisevad veiniklaaside kõrged noodid. Kiirgab läikimanühitud portselan, küütlevad dšentelmenide mansetinööbid ja daamide tualetid panevad päid pöörama. On aeg nautida ja tähistada, elevuse värinal leida oma koht saalis, sest algamas on suur näitemäng taldrikul. 




Näitemängu nimi on Kokkade duett. Kohaks Tchaikovsky elegantne restoranisaal. Duetti esitavad Vladislav Djatšuk ja Karlheinz Hauser Hamburgi hotellist Süllberg. Härra Hauser sai möödunud aastal oma juhitud restorani Seven Seas uhkuseks teise Michelini tähekese. Niisiiis mängus on tähed ja tiitlid. Kohad võetud, ootused kõrgele kruvitud. Ja elamuse eest tuleb maksta hingehinda. Veeretasin minagi oma veeringuid edasi tagasi, kuni lõpuks otsustavalt käe kupüüridega välja sirutasin. Paar paari ihaldusväärseid kingi ja lugematu hulk kõrvarõngaid sai maitsejumala teenimiseks ohverdatud. 



Amuse laseb ennast oodata. Ootust vaigistatakse šampanjamullidega ja see on kaunis viis lasta põnevusel kasvada. Ning siis ta algab. Saali jõuavad vaikse sahina saatel tomatid ja granadill sutsukese jogurtiga. Julge valik, kuid ilmselt ei pane meeskond kohe õhtu alguses oma trumpe välja, sööjatel lastakse lihtsalt kohaneda ja sisse elada. Aga vihje on antud, läheb põnevaks. 



Kammkarbid astuvad püünele erinevate kapsaste seltsis. Taldrikul on lillkapsavaht, aurutatud lillkapsaõisikud, noored lehtkapsa võrsed, rooskapsa krussis kroonleheke ja seda kõike sidumas klassikaline beurre blanc kaste. Luksuslikkust lisavad ossetra kaaviari pärlid. Küllaltki maheda kombinatsiooni raamiks sobitub riivitud pähkli ja trühvli puru, siit tuleb nii maitset kui tekstuuri ja kõige kaunim osa kombinatsioonist on etendada veinil. Aromaatne, täidlane ja ümar Chardonnay 2006 Puligny Montrachet 1’er Cru Albert Bicholt on kuninglik. Kiiduväärt kooslus, aga käsi plaksutama veel ei pane. Ega etenduse alguses ei sobigi ju veel. 



Kuninglikul lainel jätkates saabub end näitama Norra kuningkrabi. Tema Majesteedi saatjateks on taldrikul alandlikult kastmeks moondunud õun ja Aasiast pärit tsiruseline, minigreipi meenutav yuzu. Aadliku jalgade ette on andamiks toodud ka kimbuke enoki seeni. Kroonitud mereelukas on saanud pähe oliivõlist ja suhkrust karamellise krooni. Kas kõik see ümmardamine ka krabi väärtust tõstis, selle üle pean ma veel juurdlema, võib-olla veel mõnda tähekest maitsma, aga minestunud olekusse see number mind ei suutnud viia. Vaatamata kaunile kokkumängule veiniga, mis oli koos tähelepanuväärse härraga Saksamaalt siiakanti reisinud. 2012 Westhofen Riesling Rheinhessenist. 



Edasi toodi esinema küülik. Juba tuttav tegelane siinse maja maitseetendustes. Küüliku kaaslaseks oli ustav maapirn mitmel moel, seltskonda rikastas kergelt vürtsikas õuna-tšatni ja kadakamarjane kaste ning number ei jäänud sugugi sama tagasihoidlikuks, kui eelmised etteasted sel õhtul. Milline aroom ja erinevate tekstuuride mäng! Etendus võtab siit alates täiesti uue pöörde. Kas tegemist on taotlusega kasvatada himu naudingute järel aeglaselt, suutäis haaval? Või on tähehärra hoopis nii galantne, et annab parimad võimalused võõrustajatele? Need tagamaad jäeti iga sööja enda lahti harutada, aga mulle hakkas tunduma, et tähepoisi kiire ja lennukas elurütm ei lase tal väga süveneda. Aga ootan edasi. 



Etendus läheb edasi merikeele soologa. Toetavad spinat, must küüslauk, trühvel ja õiget nooti hoiab pruunikas ja aimatava pähklimekiga beurre noisette kaste. Õrn kala oli keeratud paneeringu kaitsva teki sisse, kuid habras tekstuur oli ikka liiga vintsutada saanud ja paneeringu maitse kippus lämmatama kala oma. Soolo lõppedes ei kummitanud ükski noot. Või ehk siiski, liiga tähenuslikult kõlas muusikute esituses legendaarne “ Surev luik”  
Vägisi kisub nihelemiseks toolil. Tundub, et köögis on põnevam, kui saalis. Tekib korraks soov sinna hiilida ja piiluda, kas viivitus on tingitud põnevast tarkusejagamisest, mis meeskonna tardunult paigale naelutab? Ei jõua oma plaani teostada, sest juba sammuvad teenindajad saali hoides peakohal kandikuid maitsepuhastajatega. 



 Kerge värskendus. Rohelise salati espumaga (maakeeli vahuga) ja graniitaga on elegantne maitsepuhastaja. Lennukas idee ja värske maitsepuhtus teeb oma töö efektselt. Kui ainult serveerimisel poleks olnud nii kiire. Kas tõesti olid teised klaasid pesus?



Värskena on külalised taas tagasi nautimise lainel ja etteaste teeb tuvi. Taldrikul on imekena kooslus. Sügavad sügisvärvid sillerdavad küünlahelgi toel. Tuvi rind on küpsetatud nii imeliselt, tekstuur on kergel krõmpsuv, maitse mahlane ja välimus lihtsalt brilliantne! Seda süües tunnen, kuidas vaimustus kasvab iga suutäiega. Kõik, mis on taldrikul on põhjusega. Tuvi rinnafileele sekundeerivad veel armas amps tuvijalakese confit’d, peedi-pohlakreem, orsoto, Põltsamaa Kuldse kaste ja isegi armas pisike sabaga ümar minipeet ning killukeseks lõigatud shiitake seene sektoril on oma roll täita. Sensatsiooniline! Aplaus kööki! 



Etendus on jõudnud lõpusirgele. Taldrikut asub täitma jäätunud kitsejuustukera seltsiks apelsini oliivõli ja purustatud musta pipra kaste. Jäätunud koorik annab järgi kerge praksatusega ja seest tuleb välja pehme kreemine kitsejuustusegu.  Kastet jagas silmipimestava naeratuse saatel külaliskokk ise. Siinkohal pean tõdema, et tähti ei jagata vist ikka niisama. Nüüd oli kooslus, mis neid kindlasti vääris, lisaks kaunistas seda liitu veel vein 2006 Riesling Beerenauslese, Dr. Loosen Moselist. 



Viimane etteaste ja teine magustoit rääkis veiniaia virsikute keeles. Need on siis sellised virskiud, mis kasvavad veinväätide vahel ja imevad ka oma mahlakasse maitsesse teatud hulga maapinnas leiduvat võluvõimu. Seltsiks olid elitaarsed annid saanud lavendlibeseed, mandlikreemi ja kodust limonaadi ning kuivatatud vaarikad. Virsiku võrgutus oli küll tuntav, kuid kitsejuustukera maitsetja rabavat tekstuuri  meelest ei pühkinud.



Õhtust olid saanud juba esimesed öö minutid. Elevus oli köögist saali kandunud ja vastupidi. Meeskond paistis rahulolev ja nautis täiel rinnal uusi kogemusi ja avastusi, mida iga säärane ettevõtmine kuhjaga pakub. Sööjatele olid tähed lähemale toodud ja antud võimalus võrrelda. Minu jaoks sai küll duetist pigem duell, aga selline sõbralik võistlus, mitte elu ja surma peale võitlus. Näitas, et tähed pole alati kättesaamatud, ega kauged unistused. Mõni särab siin üsna käeulatuses. Tõesta taaskord, et tähed võivad süttida ootamatult, särada heledalt ning pimestada ja kustuvad märkamatult nagu oleks see olnud vaid meelepete. Oli särav ja põnev sügisõhtu, langevate tähtede ja tõusvate komeetide valguses. 


Fotokaga käis köögis Kristjan Sulõnd

October 19, 2013

Tuunamajonees






Tuleb välja, et lubadusi on kergem anda, kui pidada. Aeg läheb nii kiiresti, et kuidagi ei saa sabast kinni. Nüüd katsun viivu hetkes püsida ja seda jäädvustada. 
Itaallaste geniaalne kombinatsioon, vitello tonnato, külmad vasikaliha lõigud tuunikala-majoneesiga on  ammu kulinaaria ajalukku kuldsete tähtedega jäädvustatud. Tavapäraselt maiustan ma selle klassikuga küll pigem restorani laua taga, sest see vasikapraega jändamine on üsna ajamahukas. Seevastu on pisikeste  vasikakeelte keetmine aga lausa lapsemäng. Ok, ega see vasikaliha keetminegi teab mis hull töö pole, tuleb ainult meeles pidada, et varakult pada tulele läheks. Ja just selle ajastusega kipun ma alati jänni jääma. Mõni aeg tagsi olid potis  paar pisikest vasikakeelt ja kastmeks sai tuunikalamajonees.  Et see hõrk kaste sobib lisaks vasikapraelõikude ja keedukeele veel ka salatikastmeks, või keedumuna seltsiliseks, olgu ta siiagi jäädvustatud, et saaks otsida, kui jälle isu tuleb.



Tuunikalakaste

1 muna
1 tl sinepit
200 ml pehmemaitselist rapsiõli
1 küüslauguküüs
1 sl sirunimahla
musta pipart
soola
näpuotsaga suhkrut
paar anšoovist
1 karp tuunikalakonservi õlis (100 g)

Löö kaussi muna, lisa sinep ja sidrunimahl. Maitsesta soola ja suhkruga. Lisa õli. Töötle sauseguriga, kuni moodustub majoneesipaksune  emulsioon. Lisa riivitud küüslauk, anšoovis ja nõrutatud tuunikalakonserv. Surista sauseguriga ühtlaseks. Kontrolli maitset, vajadusel lisa sidrunimahla.