March 3, 2009

Helsingi kokad Tallinnas


Helsingi kokkade Tallinna viisiidi ajal me kodus süüa ei teinud, jooksime mööda restorane ja kogusime elamusi. Esimeseks elamuseks oli Chez Dominique'i menüü Egoistis. Sel õhtul tegid Egoisti köögis koos süüa kahe linna hetkel parimad kokad Hans Välimägi Dhez Dominique'i peakokk ja omanik ning Vladislav Djatšhuk Egoistist. Õhtu alguses demostreeris Dimitri Demjanov värsket klippi Lyoni jaanuarikuistest sündmustest. Johannes Arro silm oli tabanud parimaid hetki ja värvikaid persoone. Aplaus Johannesele oli tuline ja siiras.
Ees ootasid maitseelamused. Kuuldavasti oli menüü osad komponendid valmistatud Helsingis ja seejärel Tallinna toimetatud, nii eriline ja spetsiaalseid tehnikaid ning oskusi nõudev on see kunst, mida Helsingi ainus kahe Michelini tähe vääriliseks peetud restoran kasutab.
Maitsemeeli ergutasid borš heeringajäätisega, soomlaste traditsiooniline poronkäristus, mis oli võtnud pulbrilise kuju. Kammkarp lillkapsa ja trühvlitega, valge kala ja Hispaania sealiha krõbeda müsli ja rosmariiniga. Sööma-aja kroonis suurepärane créme brülee rohelise õuna sorbee ja kastmega.
Sama keeruline nagu nende roogade valmistamine on ka pakutavast kunstist arusaamine ja hindamine. See on nagu etendus, mida toetavad interjöör ja teenindav personaal, meenub suvel Chicagos saadud eriline kogemus restoranis Alinea. Seekord oli veidi teisiti, klassikalise prantsuse köögiga restoranis ümbrus ei toeta just taolist menüüd, kuid kui kõrgetasemeline toiduelamus tuuakse koju kätte ja seda veel soodsa hinna eest, siis võib õhtut lugeda igati kordaläinuks ja elamusterohkeks.



Hoopis teistsorti elamus ootas ees reede õhtul restoranis Museum, kus toitude juurde olid veinide asemel sobitatud kokteilid. See koostöö sündis A21 kokteili- lounge ja Museumi peakoka abil.

Värsked austrid Museum´i salsadega
Jahutatud mustsõstra naps väikse lagritsa nüansiga

Homaari naps
Leedripuu Martini serveeritud kookose ja jasmiiniga
maitsestatud kaaviariga

Šoti lõhefilee shitake seente risoto ja magusa tilli kastmega
Kardemoni ja vaniljega maitsestatud kuuler koos värske
basiiliku nüansiga

Napoleoni kook
Magus maasika Martini serveeritud valge šokolaadi vahuga

Üllatus oli positiivne, ka kokteilid saab sobitada toitude juurde ja tegijate sõnul saab siin hea tulemuse nimel varieerida nii joogi, kui ka toidu komponente, kuni lõpptulemus on perfektne. Seekord suudeti üllatada küll, kui nüüd veidi norida, siis ainult pearoa juures tundus kokteil liialt magus, aga teised käigud sobisid oivaliselt.

Kõiki Helsingi nädala meenüüsid ei õnnestu ilmselt proovida, kuid igati väärt ettevõtmine, mis elavdab siinset restoranielu, nii tegijate, kui ka tarbijate poole peal.

1 comment:

  1. Mul on tõeliselt kahju, et ei saanud ühelegi külalisrestoranidineele minna. Kahjuks oli beebi liiga noor selleks veel. Ehk järgmisel aastal..

    ReplyDelete