March 31, 2009

Pelmeenitegu.

Tundub, et järjekordne väike kokaklubi on sündinud. Veebruaris tegime algust Eesti toitudega, seekord võtsime ette pelmeenid. Minu kärsitu loomu jaoks on pelmeenide tegemine tundunud üsna tüütu nikerdamisena. Hanna on mitmel korral üritanud pelmeenitegu jutuks võtta, kuid asja sest pole saanud.
Hoopis teine asi on aga valmistada pelmeene mõnusa seltskonnaga. Pelmeenitegu on tõeliselt sotsiaalne tegevus.
Õnneks on meil Tiiu, kes on teinud põhjaliku kodutöö, st. katsetanud viimasel ajal ohtralt erinevate pelmeeniretseptidega ja tema targal juhtimisel me tegutsema asusimegi. Kui tainas sõtkutud, asusime täidise valmistamise juurde, milleks oli vaja liha ajada 2 korda läbi hakklihamasina. Kasutasime sea-,looma- ja lambaliha. Kuna pelmeenivormi meil käepärast polnud pidime taina virkade näppude vahel parajaks vormima. Siin asusid oma oskusi lihvima Meeli ja Ulvi ja tulemuseks olid perfeksed ühtlase suurusega ja kaunid pelmeenid. Kersti sai muude tegevuste keskelt ka aega kastmete segamiseks ja maitsestamiseks. Kastmed tegime hapukoorest, kolme erineva maitsega.
Mädarõika-küüslaugu, maitserohelise ja magusa tšillikastmega. Kui värske salat oli vaagnale laotatud ja salatikastegi segatud, oli aeg pelmeenid puljongisse keema panna.
Maitse oli jumalik. Kui vormimise juures paisus jutt üsna valjuhäälseks(maailm vajas ju parandamist!), siis lauas täitis ruumi vaikus, esimesed hetked kuulusid vaid maitse nautimisele.
Sööma-aja kroonis õhkõrn Pavlova. Besee olime juba varem ahju küpsema pannud ja peale pelmeenidega maiustamist katsime selle vahukoore ja mustika-astelpaju seguga. Maitses imeline, vaatamata sellele, et besee ei saavutanud pealt seda rabedust, mis plaanis oli, kuid seest oli ta just selline vahukommine nagu peab.
Juttu jätkus ja veini kulus.
Järgmiseks korraks lubas Kersti meid oma uut auruahju näppima. Arvan, et teemaks on siis spargel ja rabarber, kes teab, mis veel...

Pelmeenid


Tainas

5dl jahu
1muna
1dl vett
soola


Sõelu jahu lauale (mina panin suurde kaussi) ja moodusta kuhi. Tee
kuhja auk,millesse lisa soolaga segatud vesi ning muna. Sõtku kätega
tainast,kuni see käte küljest lahti lööb. Tainas peab olema üsna
tugev. Mähi tainas toidukilesse ja jäta tunniks seisma.


Täidis


180g loomaliha
180g sealiha
180g lambaliha
50g võid
1-2 sibulat
1 küüslauguküüs
3spl rõõska koort
3-5spl vett
soola,pipart,muskaatpähklit


Aja lihad 2 korda läbi hakklihamasina. Hauta hakitud sibul ja
küüslauk võis klaasjaks. Sega lihad ,sibul ja küüslauk. Vala juurde
koor ja vesi. Maitsesta soola,pipra ja muskaatpähkliga. Segu peab olema
üsna pehme,sest nii tulevad pelmeenid mahlasemad.

Vooli tainast sõrmejämedune vorstike ja lõika sellest 2cm pikkused
jupid. Rulli taignajupid õhukestes ümmargusteks taignalehtedeks(hea
oleks kasutada nn pulgakujulist taignarulli,mida pisem,seda parem),
tõsta peale 1tl täidist. Vormi sõrmede abil
poolkuukujulised pelmeenid. Aseta pelmeenid jahuga ülepuistatud
alusele.


Keeda pelmeene puljongis, kuhu on lisatud loorberileht. Mõned
pipraterad ning terve sibul.


Serveeri puljongis või erinevate hapukoorekasmetega.

1.Hapukoor, maitseroheline, sool, pipar
2.Hapukoor,küüslauk, mädarõigas
3.Hapukoor, magus tšillikaste


Pavlova

4 toasooja munavalget

noaotsatäis soola 

250 g suhkrut

2 tl maisitärklist 

paar tilka vanilliekstrakti 

1 tl valget veiniäädikat 


Serveerimiseks: 

3 dl vahustatud 35% rõõska koort 

10 granadilli viljaliha või meelepäraseid marju


Kuumuta ahi 170ºC. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista paberile 23 cm rõngas. 
Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga pooltugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanill ning sega ettevaatlikult läbi. Kalla munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele ning silu pealt ning külgedelt ühtlaseks.
Pane ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 140ºC. Küpseta 1 tund. Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda. 
Kummuta Pavlova suurele siledapõhjalisele taldrikule. Kata vahukoorega ning kaunista granadillidest uuristatud sisuga.

No comments:

Post a Comment