January 25, 2009

Faasan




Üpris pikalt on meeles mõlkunud faasani tegu ette võtta ja saigi siis nüüd proovitud. Retsepti leidsin Nami-namist. Faasani retseptid olid kõik oma olemuselt ühesugused seepärast muutsin retsepti ja improviseerisin veidi.

1 faasan
1 porgand
2 vart varssellerit
2 šalottsibulat
2 küüslauguküünt
1 fenkol
võid
1 apelsiin
kanapuljongit

Tükeldasin faasani ja juurviljad. Pruunistasin võis juurviljad ja faasanitükid. Asetasin potti ja valasin peale puljongi ning apelsinist pigistatud mahla. Lasin nõrgal kuumusel haududa umbes tund.
Kaste sai tänu maitseköögiviljadele imemaitsev, kuid peab ütlema, et faasan jäi siiski kuivaks.Tagantjärgi tarkusena arvan, et ehk oleks päästnud, kui faasanitükid enne peekonisse kerinud oleksin?!
Vahepeal valmistasin lisandiks suvikõrvitsa carpacco.


1 suvikõrvits
küüslauguküüs
sidruni mahla
oliivõli
kõrvitsaseemneõli
kappareid

lõikasin suvikõrvitsa juustunoaga õhukesteks ratasteks ja ldusin taldrikule. Segasin kastme ja valasin kõrvitsarõngastele. Lasin külmkapis maitsestel imenduda. Serveerimisel katsin parmesaaniviiludega.

January 22, 2009

Energiasalat


Talvekaamos.....kuidas sellega võidelda? Väidetavalt on jaanuari lõpp aasta kõige masendavam aeg, kuid ei pruugi ju olla. Aga kust siis ammutada energiat? Teadagi toidust! Kuid millisest ja kui palju ...need alatised küsimused. Toitumissoovitusi on mitmesuguseid ja samapalju erinevaid dieete, kuid ühes on erinevad allikad üksmeelel, need on juurvilja ja värske töötlemata toit.
No jah koguaeg kapsast närida on tüütu ja üksluine, kuid kui meie keha vajab energiat, siis anname seda talle ja kõige kindlam viis on teha seda värske,töötlemata toiduga ja soovitavalt rohelisega. Minu energiapomm on siin ja oli abi küll....lisaks veel ka maitsev.

salat lollo rosso
roheline sibul
värske koriander
värske basiilik
värske pune
roheline sibul
varsseller
värske spinat
idud
avokaado
toores kõrvits
kirsstomat
kõrvitsaseemned
seedermänniseemned

Salatikaste

sidrunimahl
oliivõli
magus tšillikaste

Muud kunsti polegi, kui salat rebida ja muu kraam tükeldada. Salatikaste segada.

January 19, 2009

Tallekints







Pühapäeval võtsin ette tallekintsu. Mis võiks olla veel parem pühapäevalõuna, kui kaua küpsenud ahjupraad. Retsepti leidsin Nami- namist ja küpsetamine võis alata. Jah, lõunasöök sai valmis alles õhtuks, kuid ei häda, seda pidulikum see oli.
Torkisin terava noaga liha sisse lõiked ja panin augud küüslauku ja rosmariini täis, tõsi anšoovis jäi ära, kuna seda kahjuks käepärast ei olnud. Valasin kintsu veiniga üle ja lisasin pisut vett. Ahjaa enne ikka määrisin liha oliivõli ja Maldon soolaga. Siis ahju ja 20 min kuumas 220 kraadi ja seejärel vähendasin kuumust 130-ni ja seal ta muhises järgmised neli!!! tundi. Vahepeal kastsin veini ja vee seguga. Liha küpses pehmeks ja mahlaseks. Käigu pealt leiutasin juurde kastme. Valasin praepannile jäänud leeme potti, lisasin veini ja keetsin koguse poole väiksemaks. Maitsestasin soola,pipra ja pruuni suhkruga. Paksendasin vähese külma veega segatud maisitärklisega ja segasin juurde veel sutsu balsamiäädika kreemi.

Lisandiks tegin peedi ja kitsejuustuvormi, küpsetatud suvikõrvitsad ja kartuligratääni.




Peedi- kitsejuustu vorm

toores peet
oliiviõli
soola
tüümjan
kitsejuustu
seedermänniseemneid
mett

Koori ja lõika peet ratasteks. Määri ahjuvorm õliga ja aseta peedid vormi. Maitsesta soola ja tüümianiga. Kata fooliumiga ja küpseta 30 min. 200 kraadi juures. Eemalda foolium, lõika peale kitsejuust ja puista seedermänniseemned, nõrista peale mett ja küpseta veel 10 minutit.



Küpsetatud suvikõrvits

noor suvikõrvits
veidi oliiviõli
palsamiäädika kreemi

Viiluta juustunoaga kõrvits ribadeks. Lao ahjuvormi, tilguta peale õli ja balsamiäädika kreemi.
Ahju, 15 min. ja valmis ongi.

Kartuligratään

kartuleid
küüslauku
soola
rosmariini
toidukoort
emmentaali juustu

Koori ja viiluta kartulid. Haki küüslauk ja eemalda rosmariinilehed varte küljest. Kuumuta kartuleid, küüslauku ja rosmariini koores, kuni kartulid muutuvad poolpehmeks, maitsesta soolaga. Vala segu ahjuvormi, kata riivjuustuga ja küpseta 200 kraadi juures u. 30 min. ehk kuni kartulid on pehmed ja juust kuldne.

January 18, 2009

Kõrvitsasupp



veerand kõrvitsat
porgand
2 kartulit
2 sibulat
2 küüslauguküünt
jupp ingverit
50 g võid
1,5 l kanapuljongit
1 spl toorjuustu
sool,pipar
muskaatpähkel
basiilik
kõrvitsaseemned


Tükelda juurviljad. Sulata või poti põhjas ja pruunista selles tükeldatud juurvilju. Vala peale soe puljong ja keeda viljad pehmeks. Püreesta sauseguriga ja lisa toorjuust. Maitsesta ja sega juurde riivitud ingver. Serveerimisel tilguta supi pinnale palsamiäädika kreemi ja kõrvitsaseemneid.