October 18, 2010

Maksapirukas õuntega


Üks tummine ja mõnusalt krõbeda koorikuga pirukas passib hästi pimedal sügisõhtul lauale. Neid ahvatlevaid maksapirukaid on viimasel ajal ette tulnud teisigi. Õuna ja maksa kombinatsioon ajas aga kiiremini liikvele. Tulemus oli nauditav, ainult õunad olid mul seekord tillukesed, tasub varuda suuremaid:) Kooslus õun ja maks oma tuntud sobivuses, sekka pisut hapusid jõhvikaid ja suur peotäis salveid. Täienduseks klaasike aromaatset punaveini.



Tainas

300 g jahu

200 g võid

2 muna

soola
pipart

vormi määrimiseks võid

piruka määrimiseks muna

Sega võikuubikud ja jahu purutaoliseks massiks, lisa sool ja pipar ning lahtiklopitud munad, sega ühtlaseks. Sõtku 5 minutit ning pane tunnikeseks külma. Jaga tainas kaheks osaks: 2/3 ja ja 1/3. Esimene osa rulli jahusel töölaual lahti, pane võiga määritud vormi ja eelküpseta 20 minutit 180-kraadises ahjus. (Enne ahju panekut kata küpsetuspaberiga ja pane raskuseks peale teine väiksem vorm või kuivatatud herned.) Samal ajal valmista täidis.


4 haput õuna

1 sibul

3 küüslauguküünt

veidi võid

300 g maksa
peotäis jõhvikaid
soola,
pipart

värsket peterselli

värsket salveid
veidi suhkrut

Puhasta maks kelmetest ja haki väikesteks tükkideks, pane pannile sulavõisse ja prae kiirelt pruuniks. Lisa hakitud sibul ja küüslauk, sega ja lase veidi klaasistuda, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta tulelt, lisa hakitud petersell, salvei ning lase jahtuda. Koori ja viiluta õunad, kuumuta paksupõhjalises potis või, lisa õunad ja lase küpseda. Lisa õunetele veidi suhkrut ja lase karamelliseeruda. Jahuta.
 Aseta eelküpsetatud põhjale esmalt maks, siis õunad ning kõige peale puista jõhvikaid.
 Rulli lahti ka teine tainaosa, kata sellega pirukas pealt, suru servad kokku ning määri pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit, kuni pirukas on kaunis ja kuldne. Serveeri jahtunult.



Allikas: Terevisioon
Vesta Reest

No comments:

Post a Comment