October 27, 2010

Maapirn


Maapirnist on saanud minu selle sügise lemmik. Peale selle, et see veider mugul on väärtuslik toidutaim maitseb ta ka suurepäraselt. Kergelt magusa, pähklise maitsega krõmpsuv vili. Mõnus on krõbistada neid toorelt või lisada laastudena salatile.
Kuna maapirn kiirendab ainevahetust, normaliseerib söögiisu ja vähendab magusahimu on see just nüüd pimedal ajal tänuväärne söögipoolis, et ohjeldada kasvavat isu, ilma, et peaks maitsenaudingutest loobuma.
Koorimisega on veidi nikerdamist, kuid käepärase juurviljakoorijaga õnnestub ka see töö vast ilma vandesõnu kasutamata lõpule viia.
Proovisin maapirni „sisse sööta“ ka teismelisel. Peitsin selle kartulite vahele ära. Võin öelda, et see trikk mul läbi ei läinud. Erilise osavusega olid maapirnid roast välja õngitsetud ja taldriku äärele lükatud. Mulle ja teistele, teismeea seljataha jätnud maitsjatele, meeldis kergelt krõmpsuv maapirn kartulite vahel suurepäraselt. Kuna trikitamine nagunii ei õnnestu jätan järgmine kord kartuli sootuks välja.




Gratään

500 g kartuleid
1 porgand
300 g maapirne
4 dl rõõska koort
4 küüslauguküünt
soola
pipart
riivitud juustu (mul oli Gouda)

Koori kartulid ja maapirnid. Viiluta kartulid ja vala koos koorega potti. Lisa hakitud küüslauk. Kuumuta aeg–ajalt segades, kuni kartulid on poolpehmed, maitsesta soola ja pipraga ja vala segu ahjuvormi. Haki juurde maapirnid ja riivitud porgand, sega. Raputa peale riivitud juust ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes pool tundi, kuni kartul on pehme ja pealt vorm kuldne.
Sobib iseseisvaks roaks koos salatiga või liha juurde lisandiks.



Maapirni püreesuppi on tihti leida nii mitmegi restorani menüüst. Paraku värvuselt jääb ta väga kahvatu ja silmadega sööma just ei kutsu. Lisasin veidi värvi porgandi ja selleriga.



Supp

500 g maapirne
2 porgandit
2 varselleri vart
3 küüslauguküünt
1 sibul
2 spl võid
500 ml puljongit

peterselli

Koori ja haki maapirnid, porgand, sibul ja küüslauk. Sulata potipõhjas või ja kuumuta selles sibulat, kuni see muutub klaasjaks, siis lisa teised köögiviljad ning kuumuta veel 5 minutit. Vala peale kuum puljong ja keeda viljad pehmeks. Selleks kulub umbes 20 minutit. Püreesta sauseguriga.

4 comments:

  1. Meie omad on sellest viljast ka vaimustuses.
    Ainuke viga, et raske kätte saada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvab väga hästi, seega kui omal või tuttval vaba maalapike, siis võiks kasvama pista.

      Delete
  2. Keskturul täiesti müügil, hinda ei mäleta aga oli inimlik, st. õhku ahmima ei võtnud.

    ReplyDelete
  3. Nii Nõmme-, kui keskturul kohtab sügisel päris sageli, supermarketiski nähtud.

    ReplyDelete