December 11, 2012

Seenepirukas




Pirukas on päris pirakas kõhutäis. Olgugi, et mõnele meesinimesele peab seda iga kord uuesti üle seletama. Alati aitab seejuures välja tassitäis kuuma puljongit, loomulikult isekeedetud, need pulbri ja purgi omad võivad  hää piruka sootuks tuksi keerata. Kui puljongiga jännata pole aega võib juurde ka kerge salati meisterda, aga eks see talvine roheline ole selline äbarik. Seentega on lood lihtsamad. Isegi kui sügisesed varud on otsa lõppenud, leiab poest Eestimaiseid soolaseeni ja need männiriisikad, mida mina pirukas proovisin, olid küll ehtsad ja imehead. Ainult leotamiseks kulus mul ikka tublisti rohkem aega, kui paki peal kirjas. Mina panin seened eelmisel õhtul likku ja järgmine päev läks pirukategu libedalt.

Tainas:
150 gr jahu
100 gr võid 
100 gr kohupiima 
1/2 tl soola
1 munakollane

Täidis:
300 g metsaseeni (männiriisikad)
1 sibul
1 porgand
1 tl kuivatatud tüümiani
võid praadimiseks
soola
pipart

Sega taina komponendid köögikombaini abil. Pane tainapall külma tahenema.
Riivi porgand ja sibul peeneks ning tükelda seened.
Prae sibul klaasjaks, lisa riivitud porgand ja  seened. Kuumuta mõned minutid. Maitsesta soola ja pipraga. Rulli jahusel laual tainas õhukeseks. Aseta täidis keskele ja tõsta taina otsad seentele, seejärel lapi kokku küljed. Aseta pirukas küpsetuspaberiga kaetud plaadile nii, et lahtine külg jääks vastu plaati.

Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni pirukas on saanud kuldse jume.




4 comments:

  1. Super! Kohe sööks ära :) Nii ilus tainas on Sul välja kukkunud, selline parajalt õhuke! Ja seened on minu suur stiihia!

    ReplyDelete
  2. Juc, nii tore, et Sul isu tekkis:) Tegelikult võtaks ma ise ka veel tükikese, lähen panen uued seened ligunema:)

    ReplyDelete
  3. Tere. Paar päeva tagasi sai seenepurk lahti tehtud ja jäi silma siit see mõnus seenepirukas. Pean tunnistama, et olin taigna segamisega juba jännis - kuidagi ei tahtnud seda mõnusat pallikest tekkida. Lootsin, et külmik taltsutab tõrksat, aga võta näpust, ikka kippus pudenema, lõpuks sai juurde pandud 1 muna ja natuke võid, siis lõpuks sain rullida ja piruka ka ahju. Praegu just küpseb, eks siis näis, mis sest saab. Kas võis olla asi selles, et asendasin tavalise jahu täisterajahuga?

    ReplyDelete
  4. Siinjaseal, ma ei usu, et täisterajahu selles tainas midagi muudaks, aga mine tea. Pigem võib asi olla kohupiimas. Mina kasutan enamasti Saidafarmi kohupiima ja enamasti tuleb väga hästi vormitav tainas. Hea, et muna ja või lisamine taina paremaks muutis, loodan, et ahjust tulles pirukas siiski meeldis.

    ReplyDelete