December 31, 2012

Vahukomm




Täna on aasta viimane päev. Homme ootab ees  juba uus.  Nagu uus valge leht, puhas ilma ühegi jäljeta. Milliseks see aasta kujuneb, sõltub loomisest. Olgem, siis julged vormima asju oma käe ja näo järgi. Isegi porised jäljed  valgel võivad teatud vaatenurga all  huvitavad paista.
Ka selle lumivalge vahukommiga oli  ahvatlev katsetada. Olin lausa lummatud, kui selle vormist suhkrupuudri sisse libistasin. Pisut ärevust tekitav oli pehmelt vetruvasse kriiskavalgesse massi noaga esimesed siilud lõigata. Kogusin pisut julgust ja  kaalusin, isegi liiga kaua, kas lõigata joonlaua abil veatud ja ühesuurused, või hoopis vormida vaba käega  lustakad. Lõpuks proovisin mõlemaid. Õigupoolest, kui need siis hiljem kakaos hulbivad, pole sel täiuslikul vormil enam  mingit tähtsust, aga oi kui magusaks kakao saab! Tähtis on hetkest parim leida ja osata sellest rõõmu tunda.
Vahukommi tegemine ongi  nagu väike seiklus. Praktiliselt ainult suhkrust ja veest sünnib imeline tekstuur. No jah, veel paar komponenti  ja toimekas Kitchen Aid mängivad ka kaasa. Kerge suhkru üledoosi eest peaks vist küll  hoiatama, aga  seda magusat rõõmu ei tasu ka endale keelata.

                    
Seiklusrikast ja rõõmurohket uut aastat! 





  
125 ml sooja vett
2 spl kiiresti lahustuvat želatiinipulbrit
300 g ekstrapeent suhkrut
140 g vedelat glükoosi (müügil hästi varustatud supermarketites küpsetustoodete riiulil tuubis)
125 ml vett
1 vanillikaun või 1 tl vanilliekstrakti

200 g tuhksuhkrut
30 g maisitärklist




Pane soe vesi elektrilise mikeseri kannu ja lahusta selles kiirelt segades želatiinipulber. Pane suhkur, glükoos ja ülejäänud  vesi potti. Kuumuta segades kesmisel kuumsel, kuni suhkur on sulanud. Tõsta kuumust ja lase segu keema. (Kui sul on suhkrutermomeeter, siis kasuta seda ja jälgi, kuni temperatuur tõuseb 115 kraadini.). Lase segul 5 minutit muliseda.

Pane mikser kiiretel pööretel tööle ja vala  želatiinisegule juurde kuum siirup.  Lisa vanilliseemned või -ekstrakt. Töötle segu 5-7 minutit, kuni moodustub tihke, valge ja pisut voolav vaht. 
Kata kandiline küpsetusvorm küpsetuspaberiga ja vala segu vormi. Suru kergelt peale teine küpsetuspaber ja silu väiksema vormiga pind siledaks. Pane vorm külmkappi ja lase seista paar tundi kuni kogu öö.






Sega omavahel tuhksuhkur ja maisitärklis. Raputa segu läbi sõela lauale asetatud küpsetuspaberi peale. Eemalda vormilt pealmine paber ja keera vorm kummuli suhkrusegule. Eemalda alumine paber ja raputa kogu vahukommi pind suhkruseguga üle. Vahukommi lõikamiseks puuderda nuga suhkrus või kasuta suhkrus keerutatud küpsisevorme. Lõika meelepärased kujundid ja raputa tuhksuhkru seguga üle.
Soovi korral võid kommid üle raputada jõhvikajahuga, lisada sulatatud šokolaadi või mõnda hapukat moosi.
Vahukommid on maitsvad kuuma kakao lisandina. Valmista kakao mõrukakaost ja lisa kuumale joogile vahukommid.





2 comments:

  1. Imetabast uut aastat Sullegi, Piret!

    Ma pean nüüd ennast natuke koguma, sest need pildid tegid mind vaat, et sõnatuks... Oehhhhhhh, nii ilus! :)

    ReplyDelete
  2. Maarja, tänud sulle heade soovide ja ilusa hüüatuse eest:)

    ReplyDelete