February 24, 2009

Eesti maitsed


Mõte tähistada Vabariigi sünnipäeva ühiselt valmistatud õhtusöögiga tekkis juba jaanuari keskpaigas. Seda muidugi Eestimaise tooraine ja palju kõneainet pakkunud Eesti toiduga. Õnneks on sõpruskonnas mitmeid kokkamishuvilisi, nii ei olnud menüü koostamine keeruline, rohketest ideedest tuli siiski väljavalida need, mis vääriksid pidusöögil katsetamist.
Sissejuhatuseks suutis Tiiu meid siiski üllatada sinimustvalgete ampsudega, mis koosnesid mustast leivast, hapukurgist ja ilusast pekist, mis hommikusel turukäigul hangitud, kõigele krooniks kuivatatud rukkilille kroonlehed Piprapoest.

Pärast astelpaju mimoosa segamist (koosnes astelpaju toormahlast ja Eestimaisest vahuveinist Fest)
asusime valmistama esimest käiku milleks olid suupisted mustal leival, siiamarja, soolasiia, kilu, marineeritud punase sibula ja toorjuustukreemiga. Viimane koosnes maitsestamatta toorjuustust, sidrunimahlast, sidrunikoorest ja mädarõikast. Sidrunimahlaga ei tasu üle pingutada, see muudab kreemi suhteliselt vaedelaks, seepärast pidime lisama ka veidi tahedamat merevaiku.


Leivad nauditud asusime roheliseherne püreesupi kallale. Supp tuli välja imeliselt kauni värviga, kuid ingveri osas oli eriarvamusi, osad leidsid, et tappis veidi õrna herne maitset, teised jälle olid väga rahul vürtsika supiga.



Hernesupp ingveriga
Neljale

600g külmutatud herneid
140g sibulat
50g võid
50g ingverit
6dl kanapuljongit
1dl valget veini
2dl piimavahtu
hernevõrseid

Sibul ja ingverijuur haki peeneks
ning hauta võis klaasjaks. Lisa herned,vein ja kanapuljong. Keeda kaane all umbes 10 minutit, kuni herned on pehmed. Püreesta supp ühtlaseks ning maitsesta pipraga. Serveeri piimavahuga ning kaunista hernevõrsetega.


Pearoog osutus eriti rikkalikuks erinevate komponentide poolest. Esialgu oli meil plaanis valmistada orsotto ahjupeedi ja -kaalikaga, kuid siis avastas Tiiu, et tema sügavkülmas ootavad seda tähtsat päeva Hiiumaalt pärit küülikumaksad. Maks omakorda soovis kaaslaseks mustsõstrakastet. Värskest salatist ei suutnud me ka loobuda. Tulemuseks oli rikkalik värvi ja maitseküllane taldrikutäis.


Küülikumaks leota piimas umbes tund. Prae kuumal pannil kergelt mõlemalt poolt. NB! Mitte ülepraadida!!!! Maks peab jääma seest veidi toores.

Orsotto
kahele

2 spl oliivõli
1 hakitud sibul
kuivatatud seeni (puravikud, kukeseened vms.)
200g kruupe
1,2 l köögiviljapuljongit
1 dl valget veini
100g toorjuustu
serveerimiseks värsket murulauku

Kuumuta õli potis ja prae selles sibulat kuni see muutub klaasjaks. Haki eelnevalt leotatud seened peeneks. Vala hulka veega loputatud kruubid ja lase mõni minut kuumeneda. Vala juurde vein. Lisa kolmandik puljongist ja lase haududa , lisa uus kogus puljongi kui eelmine on imbunud kruupide sisse ja jätka nii kuni kõik vedelik on imendunud ja kruubid pehmed. Tõsta pott tulelt ja lase toidul veidi rahuneda. Lisa toorjuust ja murulauk, serveeri kohe.

Peedid koori ja tükelda pane küpsetuskotti. Maitsesta palsamiäädika, tüümjani ja soola, pipraga ja hakitud küüslauguga.
Kaalikad koori, tükelda ja pane küpsetuskotti,lisa mett, muskaatpähklit ja serveerimisel kõrvitsaseemneid. Küpsetusaeg umbes tund.

Salat kõrvitsaga

meelepärast salatit( lollo rosso, ruukola vms.)
lutserni idud
toores kõrvits
kirsstomat
värske kurk
peotäis jõhvikaid
rõstitud seemneid

sidrunimahl, mesi, oliivõli, sool, pipar.

Magustoiduks marineerisime erinevaid marju (astelpaju, vaarikas, mustsõstar) Põltsamaa kuldses, kuna marjad olid väga hapud, lisasime ka suhkrut. Krooniks marjadele valmis kamavaht maitsestamatta kohupiimapastast, valgest šokolaadist, kamajahust ja vahukoorest.

Kui tervitusjoogiks ja magustoidu juurde leidsime joogid Eestist, siis supi ja pearoa juures järgisime Kalev Kesküla soovitusi, et pidupäevavein võiks pärineda meie uuelt suurelt kodumaalt, Schengeni viisaruumist. Supp sai kaaslaseks Rieslingi Alsace íst ja pearoog Chianti Itaaliast.

Nagu ikka mõnusatel koosolemistel juhtub, saabus ka meie õhtusöögi lõpp, kui kell juba esimesi uue päeva tunde näitas.

No comments:

Post a Comment