February 19, 2009

Soolas küpsetatud doraada




Kalalettidel viimasel ajal üsna tihti kohatud doraada rõõmustas mind ja tuletas meelde mõnusad söömajad Vahemere ääres selle hõrgu kalaga. Esmalt viisid mõtted kohe soolas küpsetatud kala juurde.
Õpetuse meresoolas kala valmistamiseks leidsin Jamie Oliveri raamatust The Naked Chef
Keerulist pole siin midagi. Kõige raskem osa oli kala rookimine (millegipärast müüakse neid kalu rookimatta, mis on veidi imelik, tulevad nad ju suht kaugelt) kuigi see pole just teab mis probleem. Õnneks meil mingeid tervisemureid ei tekkinud, kala oli värske. Valasin ahjuplaadile fooliumi peale meresoola u 2cm paksuselt, sellele asetasin terve kala. Kala kõhtu võib toppida ürte ja sidrunit ning peale veel sama paks soolakiht, kui alla. Siis tilgutasin soolale veidi vett ja vajutasin kätega soola tihedamalt ümber kala, et ahjus tekiks soolast „koorik“.. Ahjus 200 kraadi juures oli kala 15 min. pärast võib veel lasta soola sees „puhata“ ja eemaldada siis ettevaatlikult sool lusika abil, et mitte vigastada kala nahka. Kala küpseb mahlakaks ja pärast lausa sulab luude küljest lahti.
Valgele kalale seltsiliseks sobis suurepäraselt salat, mille leidsin siit blogist Mõnusalt mõrkjas salat peedi, verigreibi ja endiiviaga. Alguses võlus see salat mind oma suurepäraste värvidega, kuid mitte väiksem polnud üllatus, kui hästi sobib punapeet tsitruselistega. Minu variant oli lollo rosso, punase kapsa, punase apelsini ja päevalilleseemnega.

No comments:

Post a Comment