Suved lõpevad alati liiga ruttu, tavaliselt ikka veel enne, kui on alatagi jõudnud. Kevadsuvine kiire kasv asendub suve lõppedes kauni olemisega. See viljakas aeg on ülimõnus. Eriliselt imeliseks teeb selle asjaolu, kui oled kevadel seemne mulda külvanud ja nüüd saad nautida lopsakaid vilju. Ma olen juba mõned aastad seda proovinud ja tüdimuse märke veel pole. Vastupidi, peas keerlevad üha uued ideed ja võimalused. No kui nüüd päris aus olla, siis päris oma aiamaad ja kasvuhoonet mul pole. Käin oma aednikukirge välja elamas oma lapsepõlvekodus. Võtan oma pere ja kompsud kaasa ning kolin paariks kuuks suvel maale. Erilisi rohenäpu teadmisi ma samuti ei oma ja ega ma neid nüüd väga arendanud ka pole. Minu aednikuharrastused käivad ikka katse-eksituse meetodil. Ma kipun eirama isegi neid teadmisi mida olen saanud. Juba korduvalt omal nahal tundnud ja lubanud järgmisel aastal teisiti teha. Alati kui ma kevadel vaatan peopesas neid imepiskesi seemneid, puistan mulda ikka topeltkoguse. Ahnelt suure saagi lootuses mõistagi:) Seepärast mu redised, peedid ja porgandid, kõik pundis imepisikestena kasvavadki. See-eest on mida harvendada ja need väikesed porgandid on ju nii nunnud taldrikul, hoopis magusamad, kui suured ja prisked:) Rooma salati rida näeb esmalt välja kui noorte sõdurpoiste rivi, kus kõik tiksirgete ja kiitsakatena kiilutud teineteise vastu. Alles, siis, kui esimesed kiired salati noppimised tehtud, pääseb mõni taim laiutama ja tunneb end mõnusalt. Kasvades tõeliseks iluduseks.
Siis, kui saagikoristamine on jõudnud sellesse faasi, kus triiphoones peab käima korviga olen ülimalt tähtis ja uhke oma kasvandike üle. Lausa nii mõnus on, et sätin söögilaua tomatilõhnasesse kasvuhoonesse ja naudin seal samas pika suvelõunat.
Lehtpeedi vorm kitsepiimast ricottaga
2 suurt punti lehtpeeti (kollast ja punast)
2 muna
250 g kitsepiimast ricottat
küüslauku
muskaatpähklit
2 tomatit
2-3 spl võid
soola
pipart
Loputa lehtpeedid mullast puhtaks ja haki ribadeks. Kuumuta pannil või ja lisa lehtpeet. Lase peedilehtedel pannil “närtsida” lisa juurde hakitud küüslauk ja riivitud muskaatpähkel. Sega. Kui pannile on tulnud liigselt vedelikku, vala see ära. Klopi kausis munad lahti, lisa ricotta ja kuumutatud lehtpeet. Vala võiga määritud vormi ja säti peale tomativiilud. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.
Porgandid rosmariini ja tüümianiga
punt noori porgandeid
2 spl võid
rosmariini oks
tüümiani varred
soolahelbeid
Pese porgandid. Sulata pannil või ja lisa porgandid. Haki ürdid ja puista pannile. Kuumuta porgandeid umbes 5 minutit ja serveeri kohe.
Beebisuvikõrvitsad
4 väikest suvikõrvitsat, millel on veel õied küljes
sidruni basiilikut
mozzarellat
2 muna
3 spl jahu
soola
paar salveilehte
riivitud parmesaani
Pese suvikõrvitsad. Haki basiilik ja rebi mozzarella tükideks. Ava ettevaatlikult õied ja poeta basiilik ja motzzarella õie sisse. Klopi munad lahti. Sega jahu soolaga. Kasta suvikõrvitsad esmalt muna sisse, siis veereta jahus. Pane pannile ja prae mõlemalt poolt kuldseks. Viska juurde paar salveilehte. Raputa peale veidi parmesani.
Soolakurgid
väikeseid kurke
mustsõstralehti
paar küüslauguküünt
jupp mädarõika juurt
tilliõisikuid
külma vett
meresoola
Loputa kurgid ja lõika neil otsad ära. Lao purki vaheldumisi kurgid, mustsõstralehed, tilliõisikud, küüslaugu küüned ja mädarõika juure lõigud. Tee soolvesi. Soola tuleb panna nii, et vesi oleks soolane, nagu merevesi. Vala vesi kurkidele ja lase toatemperatuuril seista. Mulle meeldivad kurgid kohe järgmisel päeval. Hoia purki järgnevatel päevadel külmkapis.
Lisaks tomatile ja kurgile, mis mul sõbralikult kasvuhoonet jagavad, kasvas tomatitaimede vahel veel kolme sorti basiilikut: rohelist, punast ja sidrunbasiilikut. Suve lõpus sain veel vahva puhma vürtsikat lagritsbasilikut. Sidrunhein tunneb ennast päris mõnusalt. Lehtpeet ehk mangold (punase ja kollase varrega) kasvas lopsakateks puhmasteks. Rukolat külvasin veel teiselgi korral, viimane jõudis kasvatada ilusad noored lehekesed suve lõpul. Rooma salati renessanslikud pundid lasid ennast imetleda,siis kui said veidi eemale tihedast rivist. Koriander lokkas ka kaunilt, nüüd valmivad ümarad kuprad, mille sees peidavad end aromaatsed seemned. Katsetuseks pandud paprikataim, kasvatas kolm läikivat rohelist vilja. Aga pommu kahjuks ainult lehti ja õisi. Siiani pole ühtki vilja moodustunud, ilmselt pole mõtet ka enam oodata:(
Kasvuhoone ukse taga laiutavad suvikõrvitsad ja seekord tegin pesa ka suurtele kõrvitsatele. Kõrvits on ülimalt dekoratiivne taim. Järgmisel aastal pean ta kasvukoha kärutama hoovinurga vilust välja. Vabalt võib kõrvitsakuhila aia ehteks ja eksponeerimiseks sättida.
Egas selle mullas tuhnimise ja kaevamisega ei tasu ka ennast ära katkestada. Võrkkiiges lebotamine ja unistamine on sama tähtis. Tassike ürditeed on mõtiskluse juures hädavajalik. Uue hooaja plaanidesse jäävad ürdipeenra uus asukoht ja taimedele eraldatud kasvualad. Vanast ürdipeenrast on saanud tõeline tootsikas läbisegi kasvavad maroko münt, harilik münt, õunmünt, meliss, pune, iisop, estragon, salvei, tüümian, iisop, petersell, murulauk, karulauk, lavendel. Üht-teist oli veel, aga vihm on siltidelt kirjad uhtunud, need tuleb alles tuvastada.
Pidu kestab veel.