January 25, 2014

Ahjupannkook

Pannkoogipühapäevad on mõnusad. Tatsad unisena kööki ja hakkad hoogsalt küpsetama. Teinekord on uni niiii magus, et saad üles vaevalt puhkepäeva lõunaks, aga kooki tahaks ikka. Kui kohe kuidagi ei viitsi neid püha päeva kuulutajaid ühekaupa vorpida, võib ka kogu kupatuse korrga ahju pista ja siis kohvitassi kallistades veel mõned minutid lihtsalt niisama lebotada. Mulle meeldib sellist laisa pühapäeva pannkooki kõige rohkem teha odrajahuga. Siis on koogil maitset, tekstuuri ja kuuraži:) Paras peotäis marju käib ka asja juurde. Mustikad ja astelpajud on hetkel päevakorral, aga sobivad mistahes marjad otse sügavkülmast tainale puistada. Pärast pole enam moosipurki  sahvrist vaja otsidagi, piisab törtsust Kreeka jogurtist ja sortsust vahtrasiirupist. 


Ahjupannkook
3-le

2 muna
soola 
1 sl pruuni roosuhkrut
200 ml keefiri
150 g odrajahu (või nisujahu)
1 tl soodat
300 g (külmutaud) marju
Serveerimiseks: Kreeka jogurtit ja vahtrasiirupit

Kõikide koostisainete kaalud on umbkaudsed, pannkooki saab teha ikka ainult tunde järgi:) Vahusta munad soola ja suhkruga kohevaks. Lisa soodaga segatud jahu ja keefiri. Sega ühtlaseks ja vala võiga määritud madalasse küpsetusvormi (läbimõõt 26cm). Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Serveeri koos jogurti ja siirupiga.




January 18, 2014

Avokaadokook tähistamiseks


Siin blogis pole ammu midagi magusat leidunud. Nüüd on aeg pakkuda ja põhjust ka. Minu armas virtuaalne toidupäevik peab tähtpäeva ja selle perenaisena on mul au pakkuda üks kosutav suutäis. Pidukook tuli välja maitsev ja mahlane. Tehtud on see mandlijahust, avokaadost ja ilma suhkruta.  Seega väga moekas ja ajakohane:)
Aeg aga on  sealmaal, et blogil täitub viies aastaring. See on olnud ilus aeg, õpetlik, arendav ja loov. Juhtunud on palju ja muutunud nii mõndagi. Ma olen tänu blogile sattunud vaimustavasse seltskonda ja peadpööritavatesse afääridesse, aga kõige tähtsam on see, et selle ajaga on mu enda söögivalmistamise oskused suure sammu edasi astunud.
Teen kummarduse ka kõigi blogilugejate eest, kes siit ikka ja jälle läbi astuvad. Erilised tänud Teile, kes Te olete vaevaks võtnud oma sõnumi maha jätta. 
Tulge jälle! Ootan Teid oma köögis või lähen kolan  vahepeal kuskil restoranis:)
Piret

Avokaadokook 

2 küpset avokaadot
300 g mandlijahu
1 tl soodat
1 tl soola
2 muna
1,5 dl vedelat mett või agaavisiirupit või 1 dl pruuni roosuhkrut
3 sl naturaalset kakaopulbrit
100 ml keevat vett
1 tl vanilliekstrakti

100 g tumedat šokolaadi
60 ml vahukoort
 30 g pistaatsiapähkleid 
 30 g granaatõunaseemneid


Pane ahi soojenema 180 kraadile. Kata lahtikäiva küpsetusvormi (20 cm läbimõõduga) põhi küpsetuspaberiga, määri küljed võiga. 
Sega kakao keeva veega, kuni see lahustub ja tõsta kõrvale jahtuma.
Poolita avokaadod ja eemalda kivid. Püreesta  sauseguriga kreemjaks.
Suures kausis sega mandlijahu, sooda.
Vahusta eraldi kausis munad, lisa mesi või siirup. Lisa kakao, vanilliekstrakt ja  avokaadopüree. Sega vedelad ja kuivad ained omavahel ning vala segu ettevalmistatud vormi. Küpseta 40 minutit. Lase täielikult jahtuda.
Haki šokolaad, lase vahukoor keema tõusta ja eemalda tulelt. Sega šokolaad kuuma koore sisse ja lase sulada. Määri šokolaadisegu koogile ja kaunista hakitud pähklite ja granaatõunaseemnetega.



January 13, 2014

Riia linna 3 nuga


Pärast seda postitust olen ma mitmel korral jälle Riia linna asjatama sattunud. Vahepealsel ajal on Riia  ajavooluga kaasa läinud. Sõnakõlks, läbi nagu Läti raha, on tõeks saanud. Läti raha on läbi, mis läbi, ja uued kupüürid elujõus. Restoranimaastikul on samuti toimunud vangerdusi. Toredast restoranist 3Zivis on saanud 3Naži. Tuli välja, et lätlased kala ei armasta  või, noh, nii palju kala, et see väike restoran oleks saanud püsima jääda. Egas midagi, tarmukad restoraniomanikud ei jäänud kauaks nukrutsema ja kukalt kratsima vaid võtsid ette pöörde. Eelmise aasta detsembris sattusin sinna lõunale ning vaatasin kohkunult ringi. Kõik kaunis, sadama kalaputkat imiteeriv mänguline kujundus oli kadunud.  “Laudadega” kinni naelutatud vitriinid mõjusid rusuvalt nukrana. Ruum oli muutunud rafineerituks ja suht igavaks. 






Poetasin ennast korraks väärispuidust lauakeste taha sametpatjade vahele ja proovisime kaasaga mõned palad lühikesest menüüst. Juba paari ampsu järel olin nagu ära tehtud. Muljetavaldav maitse ja lennukad kooslused. Kuna õhtuks oli meil tookord plaan maitsta  Melna Bite (must mesilane) restorani, piirdusime piskuga, aga huvi oli kasvanud mäekõrguseks. Seda enam, et Mesilasega astusime kolinal kahe jalaga ämbrisse. Oh jah, sellist lopsu polnud juba ammu juhtunud. Üsan verivärske noobli kesklinna hotelli uus retsoran oli küll vist sinna loodud jalgpallurite poolt, mitte sündinud toiduinimeste ettekujutuse tulemusena. Veider menüü, maitsetu toit, ainult neli veini joogikaardil ja hiiglaslikud ekraanid, kust pidevalt veeres pall, oli märkimisväärne karistus toidunautija jaoks.  Hotell ise oma hea asukohaga siiski märkimisväärselt mugav ja hubane. Ägedad tellisseinad ja kõrged laed numbritoas lisasid omapära ja stiili. Nii, et ööbida kannatab seal küll, kui suu kinni hoida. Siiski ei tohiks lasta meelitada end uue hotelli spaad nautima. Klaaslibedal ja ligumärjal põrandal on kindel oht selili prantsatada ja tikutopsisuurusest basseinist parem paik on numbritoa vannituba. Kaunilt alanud maitserännak 3 Nažist purunes tol õhtul  kildudeks. 
Õnneks olid soodsad olud minu poolt ja selle aasta esimestel päevadel viis elu mind jälle Riia poole. Seekord siis otsustasime 3 Naži ette võtta päris põhjalikult. Proovimisele tuli nende 6-käiguline degustatsioonimenüü, mille eest küsiti kõigest 46€. Kahjuks veinisoovitusi menüü juurde pakkuda polnud, aga kuna klaasiveinide valik oli üsna suur aitasime endid ise, nagu oskasime.

Kohapeal küpsetatud speltasai ja suitsune searasv sulasid suus. Jogurtivõi nõudis ka ikka ja jälle noa määrimist.

Esimeseks kanti lauda kammkarbid selleripüree ja õunaga. Ilus algus, ootuspärane, värske ja virgutav.



Põdra tartar saabus lauda kahel taldrikul. Taldrikute vahele oli sätitud jää, mis toidu kargelt külma hoiaks. Samas töötasid   topelttaldrikud nagu karussell, kui kahvli ampsu järele sirutasin. Kurgi ja mädarõika kreem nõudis aga ikka ja jälle uusi pöördeid lisama.

Järgmisena ilmutas end ahven koos sidrunipüree ja odrakuskussiga. Seltsi pakkusid pisikesed krevetid ja bisque kaste. Paraku võttis siin roas sidrun juhtimise enda kätte ja jättis  homaarikastme varju. Miks lätlased odralisandit kuskussiks kutsuvad oli ka segadusttekitav, aga eks meie väljapakutud orsotogi on üsna meelevaldne. 

Part rohelise selja ja nahata oli pehme, nõtke ja sametise tekstuuriga. Seljas kasukas petersellist ja murulagust. Pardipraeleemest kaste oli kogu roale  niisuguseks ehteks, et tõstis linnu lausa lendu.

Valge šokolaadikreem sidruniga marineeritud kurgi ja vanillikastmega oli tummaksvõttev kombinatsioon ja imetlusväärne maitse. Ilus ja harmooniline, veidi marmelaadine. 

 Teiseks magustoiduks serveeritud mandlikook mustsõstrasorbeti ja pirni-greibi kastmega pani maitsereisile ilusa punkti moodustades kauni liidu lätlaste oma aroonianapsuga.
Restoran, nagu tubateater. Väliselt pisike, sisult suur ja sügav.

January 5, 2014

Key Lime Pie Smoothie koos uue aasta soovidega


Külluslikku ja rõõmsat aastat  Teile head blogilugejad!
Uus ja valge, lootusrikas ja helge, on käima lükatud ning küllap ka juba mõned jäljed või plekid külge saanud. Loodetavasti on plekid tekkinud ohtra toiduvalmistamise tulemusena:) Kõik peod  saavad ükskord otsa ja argipäev muutub taas armsaks. Tõttöelda ootan ma juba lootusrikkalt igapäevarutiini ja kohustusi, et siis nendega rõõmsalt jälle rinda pista ning tuletan endale meelde, et selles elu võlu seisnebki:)
Küllap on tänaseks ka kõik uue aasta soovid, unistused ja tegemised kirja saanud. Enamasti on algava aasta lubaduste topis kindlal kohal sellised, mis aitavad pihta saledamaks vormida. Siit tuleb ka minu  kingitus, mis aitab lubadust pidada. Veidi kergem versioon maitsvast laimikoogist, aga sama maitsev ja sobib imeliselt magustoiduks. Keeletargad soovitavad teda mahedikuks kutsuda, pealevaadates ja maitstes see nimi isegi päris sobib talle.


Laimi mahedik
4-le

4 laimi
400 ml kookospiima
2 banaani
4 külmutatud spinati kuubikut
100 ml vahukoort
100 g Kreeka jogurtit 
1-2 sl mett

Riivi kahe laimi koor(ainult roheline osa). Pigista laimidest mahl. Pane laimimahl, -koor, banaanid, spinat ja kookospiim blendrisse ning surista ühtlaseks. Kui tundub liiga hapu, lisa 1 sl mett. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja sega juurde jogurt. Lisa veidi mett. Jaga segu klaasidesse ja tõsta peale koore-jogurtisegu.