October 29, 2009

Šokohooliku õunakook


Tihtilugu, kui ma poes sisseoste teen saan telefonikõne oma teismeliselt tütrelt: "Palun too šokolaadi ka, pliiiiiis!“ Mina emana muidugi katsun soovitada tervislikumaid valikuid. Seekord pakkusin näiteks, et võin teha õunakooki. “Ok!“ oli kiire vastus“ aga palun tee seda šokolaadiga, mul on retsept ka olemas." Tegelikult tunduvad tumedast šokolaadist küpsetised pimedal ajal üsnagi ahvatlevad. Muidugi kipuvad need ahvatlused kevadeks ilusa polsterduse puusadele tekitama. Andsin endale sõna, et ei lükka kaalumuret kevadesse ja libistasin korvi tumedat toiduvalmistamise šokolaadi. Kasutasin koogis speltajahu ja rafineerimata roosuhkrut, et natukenegi „pattu“ leevendada.

200 g võid

200 g tumedat šokolaadi
4 muna
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
2.5 dl speltanisu lihtjahu

1 tl kaneeli

1 tl küpsetuspulbrit

5 õuna 

hakitud metsapähkleid

Sulatasin või kastrulis. Lisasin tükeldatud šokolaadi ja segasin ühtlaseks. Vahustasin munad suhkruga ja segasin juurde omavahel segatud kuivained. Lisasin või ja šokolaadisegu. Tükeldasin õunad ja segasin osa tainasse. Kallasin taina võiga määritud vormi. Ladusin ülejäänud õunad peale ja puistasin juurde hakitud pähkleid. Küpsetasin 175 kraadi juures tund.

Mis seal salata kook maitses mahlane ja magus. Mahlasus tuli õuntest, mis olid taina sees hästi pehmeks küpsenud. Kui avaldasin arvamust, et šokolaadi sai ehk liiga palju koogi sisse, arvas Hanna, et šokolaadi ei ole kunagi liiga palju!
Hilisõhtul sirvisin ajakirja Food and Travel novembrinumbrit, the chocolate special. Tundub, et november tuleb meil šokolaadikuu.

No comments:

Post a Comment