July 5, 2011

Maasikagazpacho basiilikujäätisega



Vaevalt on kodumaised ahvatlevad maasikad turuletid looka vajutanud, kui juba ähvardatakse, et kohe-kohe on see pidu läbi. Nii üürike see rõõm ongi. Hirm ilma jääda, sunnib suu igal võimalikul hetkel magusaid maaikaid täis toppima. Et aga veel rohkem sisse mahuks, saab maasikad ka näiteks supiks suristada. Selge see, et targemad ja ettenägelikuma täidavad hoolega külmakambreid.
Kui siiski veel mõni kausitäis üle jääb saab veidi vigurdadagi. Maasikas on tänuväärne mari, saab läbi sibula ja paprikaga, basiilikust rääkimata.
On see nüüd eel- või järelroog, jäägu igaühe enda valida. Mina nautisin magustoiduks, kuid soovitan soojalt ka suvise peoõhtu sissejuhatuseks.

Laupäeval plaanin teha suurema kausitäie ja seisan Sadamaturul leti taha koos teiste blogarditega. Siis saab proovida ja koos arutada, mis moel ja millal maasikagazpachot pakkuda tasuks.





Basiilikujäätis

400 g vahukoort
200 g magusat kondenspiima
1 sidruni mahl
1 laimi mahl
2 potti basiilikut


Loputa basiilikulehed ja pane köögikombaini. Pigista juurde sidruni- ja laimimahl ja töötle ühtlaseks. Vahusta koor ja sega kondenspiimaga. Sega juurde basiilikupüree. Vala segu jäätisemasinase ja lase keerutada jäiseks. Ilma masinata jäätise valmistamiseks kalla segu laia karpi ja pane sügavkülma, sega 3 korda iga poole tunni tagan, siis lase segul külmuda.


Maasikagazpacho


500 g maasikaid
pool šalottsibulat
pool punast paprikat
2 lühikest kurki
1 spl palsamiäädikat
2 spl oliivõli
2 tl suhkrut
soola
musta pipart


Koori ja haki sibul. Lõika paprika kuubikuteks, puhasta maasikad. Pane maasikad, sibul ja paprika köögikombaini. Purusta segu ühtlaseks. Maitsesta palsamiäädika, õli, suhkru, soola ja musta pipraga. Kui segu on liiga paks, võid lisada veidi mineraalvett.



Idee ajakirjast Glorian Ruoka & Viini.

14 comments:

  1. Kunagi pakuti Stenhusis maasikatega gazpachot (st tomatit oli ka), mida serveeriti helerohelise basiilikujäätisega. Mulle väga kohe meeldis, tellisin seda järgmisel külastusel uuesti. Seal oli see vist ikka tõesti desserdina, aga olen Sinuga täitsa nõus, et eelroaks sobiks ka!

    ReplyDelete
  2. Mulle jällegi pakuti basiilikujäätist FoodStudios, aga erinevalt meie usinatest blogarditest, läks sealne kokk kiirema vastupanu teed ja kasutas valmis vanillijäätist kuhu vahetult enne serveerimist suhkru-basiilikusegu peale niristas. Nii jäid jäätisekulbiga tõmmatud pallid ilusti triibulised. Ainult et jäätis ei olnud suurem asi:)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Mäletan, Pille, seda Stenhusi gazpachot. Täpselt enam ei teagi, kust see basiilikujäätise mõte kukklasse tiksuma jäi Bordoos oli ka muljetavaldav basiilikujäätis.
    Merit, see basiilikusegu nõristamine on hea mõte. Kui mul jäätisemasinas heleroheline segu keerles, mõtlesin just et peaks rohelist veel lisama, paraku polnud basiilikut enam lehtegi käepärast.Järmisel korral kindlasti proovin triibutada:)

    ReplyDelete
  6. Täna Sadama turul maitses maasika-basiilikukomplekt küll hiilgavalt. Mu viimase aja paremaid maitseelamusi. Aitäh!

    ReplyDelete
  7. Tulin turult koju, panin jäätisemasina külma ja helistasin tuttavale onule maasikamaal, et homme tulen suure tühja kastiga :) Super kooslus, Piret!

    ReplyDelete
  8. Tänud, Anonüümne ja Elis! See ongi puhas rõõm:)

    ReplyDelete
  9. Super hea! Suurepärane maius sõprade üllatamiseks:). Aga kuna ma Eestis ei ela, siis pole mul aimugi, kui palju on 2 potti basiilikut. Palun abi!

    ReplyDelete
  10. Tänan, Tiina! Need basiiliku potid, mis meil müügil on on umbes 8 cm läbimõõduga, aga jah basiiliku pikkus ja kogus potis varieerub:) Jäätises võiks olla basiilikut üsna ohtralt, nii, et arvan, et see kogus võiks olla u 200-300 g basiilikut.

    ReplyDelete
  11. Sain ka Sadama turul maitse suhu ja läheb raudselt järeletegemisele.Tõesti üllatav ja kohe väga maitsev.

    ReplyDelete
  12. Rõõm kuulda, Britt, et maitses:)

    ReplyDelete
  13. tänud-tänud! jaksu edaspidiseks!

    ReplyDelete
  14. Järgi proovitud! Ameerika maasikate maitse on nõrgem ja kurgid on suuremad, nii et maitse polnud nii maasikane kui Sinu omal, aga seda teadsin ainult mina:). Jäätisemasinat mul kodus pole, püreerisin lihtsalt basiiliku koos tsitrusviljade mahla ja mõne lusikatäie jäätisega ära, segasin vaniljejäätisesse ja panin selle uuesti sügavkülma. Mu vaist ei olnud mind petnud, pere ja sõbrad sõid ja kiitsid, isegi laste hulgas oli roog täielik hitt.

    ReplyDelete