September 6, 2011

Tomati tarte tatin



Tomatihooajal ajavad korvid üle ääre. Pisikesed kirsstomatid on nii nunnud, et neid tahaks kuidagi eriliselt eksponeerida. Delicious't sirvides jäigi ahvatlev tarte tatin silma. Retsept soovitas kasutada lehttainast, kuid mul oli käepärast paar filotainalehte ja käiku läksid need. Parmesanist tuleb lisakrõbedust ja suvelõpu magusatest tomatitest mahlakust.



300 g kirsstomateid
peotäis värsket tüümianilehti (osa jäta kaunistamiseks)
1-2 spl palsamiäädikat (mida vanem, seda parem)
300 g lehttainast (mina kasutasin kahte filotainalehte)
20 g Parmesani

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Jäta tomatid terveks ja kata nendega kergelt määritud pirukavormi põhi. Puista peale tüümianilehed ja nirista üle palasamiäädikaga. Riputa peale pool riivitud Parmesaanist. Rulli lehttainas õhemaks ja lõika noaga pirukavormist veidi suurem ring. Filo- taina lehed võib lappida kokku ja lõigata ringikujuliselt. Iga kihti tuleb määrida õliga ja ettevaatust - õhu käes muutub filo rabedaks! Hoia niiske köögirätik veel õlitamata lehtede peal.
Suru tainas tomatitele ja keera ääred vormi külgede vastu. Riputa peale ülejäänud Parmesan.
Tõsta ahju ja küpseta u 20 minutit, kuni pealt on kaunilt kuldne ja krõbe. Serveerimiseks kummuta pirukas vormist taldrikule ja kaunista tüümianiga.

7 comments:

  1. Oh see tundub isuäratav! Ja millised värvid! Ilus!

    ReplyDelete
  2. Selle tegemise võtan küll kohe plaani, tundub nii mõnus.

    ReplyDelete
  3. No ei ole võimalik, mul just tomati tarte tatin´i fotod ja retsept ootamas peatset ülesriputamist :). No mis seal ikka, nii head asja võib ju korrata ka! :) Juc (kes ei saa endiselt mingil põhjusel siin sisselogituna kommenteerida)

    ReplyDelete
  4. oooo. ooo! see on täietsi geniaalne idee. jumaldan tatini õunte või pirnidega, aga kuna üldiselt on tomat minu meelest maailma parim puu-, JA aedvili, siis tundub, et tegemist on täieliu võitja-kombinatsiooniga :)

    ReplyDelete
  5. Kat, tomat ongi puuvili ja ka minu suur lemmik, sobib sokutada mitmesse rooga:)
    Juc, meil ju üks alatedavus, mis suunab:) Jään huviga ootele!
    Liisi, Frieda ja Tuuli proovige kindlasti ära.

    ReplyDelete
  6. Väga ahvatlev. Geniaalselt lihtne ja vastupidi:)

    ReplyDelete