April 3, 2012

Tuline tursk ja guacamole salat



Tursk on toekas ja iseloomuga kala. Kannatab välja ka pisut trikitamist ja päris tuliste maitsete seltskonna. Tulisuse astet saab endale sobivaks timmida paraja portsu karripastaga. Kes väga tulistest elamustest lugu ei pea võib kala pinda ainult kergelt karrise lusikaga puudutada.
Vürtsikas, krõbeda kattega kala on ka sobilik roog suupistelauale, sest maitseb võrratu isegi külmalt.





400 g tursafileed
1-2 tl punast karripastat
2 spl riivsaia
50 g röstitud mandleid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid(cumin)
1 tl karripulbrit
peotäis värsket koriandrit
1 sidruni riivitud koor
1 spl oliivõli

Kuumuta ahi 200 kraadini. Tükelda kalafileed neljaks ühesuuruseks tükiks. Määri pealt karripastaga. Purusta mandlid köögikombainis. Lisa juurde riivsai, maitseained, hakitud koriander ja riivitud sidrunikoor ilma valge osata. Sega juurde oliivõli kuni segu jääb paks ja veidi kleepuv. Tõsta segu kaltükkidele ja suru kergelt kokku.
Küpseta 15 minutit, kuni pealispind muutub kuldseks.

Guacamole salat


2 avokaadot
1 laim
1 küüslauguküüs
1 punane tšilli
1 väike punane sibul
peotäis värskeid koriandrilehti
peotäis värskeid suhkruhernekaunu


Poolita avokaado, eemalda kivi ja haki ribadeks. Riivi laimi koor ja pigista mahl. Vala laimimahl avokaadole ja puista koor peale. Purusta küüslauk. Puhasta tšilli seemnetest ja haki peeneks. Lisa hakitud tšilli ja küüslauk avokaadole. Lõika sibul peenikesteks ribadeks ja lisa salatisse. Suhkruherned lõika pikkupidi peenikesteks ribadeks. Haki koriander ja puista koos suhkruherneribadega salatile. Sega kergelt. Maitsesta soolaga.

7 comments:

  1. Guacamole ja tursk a la mexicana on küll minu lemmikkombo. Aga krõbeda tulise koorikuga ja guacamolest inspireeritud salati ja suhkruhernega eriti süljenäärmeid käivitav! Peab proovima! Piret, kust Sa tursa ostsid?

    ReplyDelete
  2. Höhhöö, see "mõistagi" meeldib mulle mõistagi kohe eriti :-P
    A mitte sellest ei tahtnud ma kõnelda, tahtsin hoopis kiita geniaalse guacamole rekonstrueerimise eest! Kes ütleb, et guacamole peab olema püdel mass? Teen ka.

    Liina/turumutt

    ReplyDelete
  3. Tundub, et Sul, Piret, on ka see hooaeg kohe eriti kalane, nagu minugi lubadus oli! Tursk näeb Sul imeilus välja ja salat samuti. Kindlasti maitseb taevalikult. Või vürtsisena pigem kuratlikult hästi :)

    ReplyDelete
  4. Oi, kui hea see kõik tundub! Guacamole uudne lahendus tasub kindlasti järgi proovimist.

    ReplyDelete
  5. Mõnus retsept ja kuna meie kalur Lauri arvas, et uuel nädal saab juba tursale minna, katsetame koos pererahvaga järele!

    ReplyDelete
  6. Proovige muidugi järgi ja arutame edasi, kuidas maitses.

    ReplyDelete