July 27, 2012

Unelmatekook mangokreemi ja maasikatega




See kook jäi silma soomlaste ajakirjast  ”Maalaisunelma” ja ongi tõeline unelmate kook maal puhkaja jaoks. Imelihtsalt valmib koogipõhi ja üks-kaks veel kreemid kokku segada ning võibki lustida ja nautida unelmate puhkust maal koos koogi söömisega.
Või kas ikka on nii lihtne ja kas ülepea peabki unelmad kiirelt ja lihtsalt kätte saama? 
Njah, mangot ja granadilli naljalt lähimast külapoest ei leia. Seega eeldab  selle unelma tõeksaamine pisukest etteplaneerimist.  Enne maalesõitu  tuleks mõnest suuremast supermarketist läbi põigata ja hea mangopüree, granadillid ja mandlijahu kaasa haarata.  Granadillidega suurt muret pole, need leiab suurematest poodidest ikka ja midagi ei juhtu, kui ka kireviljad  koogist sootuks välja jäävad või näiteks maalähedaste mustikatega asendatakse.  Mandlijahu ja mango on aga selle unelma püüdmiseks hädavajalikud. Mandlijahu olen leidnud Kaubamaja toiduoskonna pähkliriiulilt. Samas võib ka mandlilaastud köögikombainis peeneks lasta ja soovitud jahu on olemas. Siin koogis pole oluline, et jahu ülipeen pulber oleks. 
Ajakirjas pakutud koogipõhja tegin siiski ümber. Algne variant, mis koosnes 3 munast, 500 g mandlimassist ja riivitud laimi koorest, valgus küpsetusplaadil ebamääraselt laiali. See oli vaid pool häda, sest noa abil sai põhja kujundada küll, kuid see ülimagus, imal ja nätske põhi rikkus esimese katsetuse sootuks ära. Kuna aga mangokreem sai hea ja seda tuli purgitäiest mangopüreest ka rohkem, kui koogile mahtus, sain minna teisele katsele ja see toimus nii:



Põhi:
3 muna
200 g mandlijahu 
100 g martsipani
1 laimi riivitud koor
kookoshelbeid
Mangokreem:
1 purk mangopüreed (East End)
1 laimi mahl
3 muna
100 g võid
Maasikakreem:
2 dl vahukoort
2 dl  maitsestamata kohupiimakreemi
10-15 maasikat
2-3 spl suhkrut
Serveerimiseks:
maasikaid
1-2 granadilli
mündi või melissi lehti
Põhi:
Vahusta munad ja sega juurde mandlijahu. Riivi martsipan ja laimikoor, sega taina hulka. Kata lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri paber kergelt võiga ja puista üle kookoshelvestega. Pane tainas  koogivormi ja küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni koogipõhi on saanud kuldse jume. Lase jahtuda.
Mangokreem: 
Pigista laimist mahl ja sega mangopüreega.  Sega juurde lahtilöödud munad. Pane segu potti ja aseta pliidile. Keskmisel kuumusel ja pidevalt segades kuumuta segu, kuni see hakkab mullitama. Ära keeda, võta segu tulelt ja lisa juurde või pidevalt vispeldades. Lase kreemil jahtuda.
Maasikakreem:
Vahusta koor  suhkruga ja sega kohupiimaga. Purusta maasikad ja sega kreemi hulka.
Tõsta maasikakreem jahtunud koogipõhjale. Seejärel tõsta lusikaga mangokreem peale ja kaunista maasikate, granadilli seemnete ja mündilehtedega.
Mangokreemi tuleb purgitäiest püreest rohkem, kui koogi jaoks tarvis läheb. Ülejäägi võib sulgeda purki ja hoida külmkapis, säilib umbes nädala. Sobib kasutad hommikujogurti või -kohupiima maitsestamiseks ja magustoitudes.

No comments:

Post a Comment