December 24, 2012

Jõulupavlova jõhvikate, apelsinide ja šokolaadiga.



Jõululaua magustoiduga olen ma alati hädas. Kohe  mitte kuidagi ei suuda kõikide jõuluste ahvatluste seast seda ühte ja õiget välja valida, mis pidusöögile väärilise punkti paneks. Sobivaid on ju nii palju. Enamasti lõpeb see siis nii, et magustoite tuleb rohkem kui üks. Seekord lubasin, et katsun ennast vaos hoida ja üle  ei pinguta:) Jõulurahu huvides peaks sööma-aja finaal  olema selline, mida kogu pere armastab. Nii see siis selguski üsna lihtsalt. Pavlova on selline maguroog, mis meie peres vaidlusi kunagi ei tekita. Kõik jumaldavad seda. Kes see siis kallil jõuluajal vaielda tahakski, ikka andmisrõõm on see mis jõulutunde loob. Ja pereema seob valge pitspõlle ette ning lööb munavalged vahtu. Sätib ajakirja Food &Travel kaanepildi köögilauale, keerab jõululaulud valjemaks ja asub askeldama.

Jõulurahu ja -rõõmu kõikidesse kodudesse!




75 g tumedat šokolaadi
4 munavalget
150 g ekstrapeent suhkrut
näpuotsaga soola
1 tl maisitärklist
1 tl sidrunimahla
1 tl vaniljeekstrakti
mõned piparkoogid

Katteks

150 g jõhvikaid
2 spl suhkrut
40 ml vahtrasiirupit
1 spl tsitruselikööri (Grand Marnier)
2 apelsini
300 g Kreeka jogurtit
100 g vahukoort
100 g tumedat šokolaadi


Pane munavalged kaussi ja lisa sool ja sidrunimahl. Alusta vahustamist. Kui vaht hakkab tekkima, lisa suhkrut kolmes jaos. Vahusta, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega juurde ettevaatlikult vaniljeekstrakt ja tärklis. Sulata šokolaad veevannil või mikros. Purusta piparkoogid peeneks puruks. Sega piparkoogipuru kergelt munavahu hulka ja nirista juurde šokolaadi. Sega ainult kergelt paari tõmbega, nii, et vaht jääks triipudega.

Tõsta munavaht küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee neli pesakest, mille sisse silu lusikaga väike süvend.

Küpseta beseesid 110 kraadi juures 45 minutit. Keera ahi kinni ja lase kookidel paokil uksega ahjus jahtuda. Kui koogid on täielikult jahtunud, valmista kreem.

Riivi apelsini koor.  Fileeri apelsinid. Pigista ülejäänud apelsini kestast mahl potti, lisa jõhvikad, vahtrasiirup ja liköör. Keeda, kuni jõhvikad hakkavad “plahvatama” . Tõsta tulelt ja lase jahtuda.

Vahusta vahukoor 2 spl suhkruga. Sega jogurt vahukoorega. Haki šokolaad peeneks. Tõsta kreem besee peale, säti peale apelsinilõigud ja nirista peale jõhvikakaste. Puista üle šokolaadilaastudega. 







No comments:

Post a Comment