September 16, 2014

Kulinaarne duett ja tomati etteaste



Käisin laadal. Üldiselt olen ma vilets laadaline. Puhkepäeval otsin ma meelsamini mõne vaikse nurgakese, kui rahvasummas küünarnukitunnet kogen. Aga, et erand kinnitab reeglit, satun ma mõnikord siiski  laadale. Enamasti selgub, et see inimhulk on üldjoontes tore ja sõbralik. Laadamelu nakkav ja peagi leian  ennast juba mõne leti ees kaupa tegemas. Augusti lõpus oli laat Vanamõisas. Seekord polnud mul laadal laialt aega kaubelda, sest minna tuli sootuks lavale. Noh, teate ju küll neid laadatolasid, kes peaksid kokkutulnud rahva hea tuju eest seisma:) Õnneks mul siiski seekord klouniameti rasket koormat õlgadele ei veeretatud. Minul tuli pakkuda Eesti Toidu Telgis inspiratsiooni ja maitseid köögiteatri vaatajatele. Tänu taevale polnud see sooloesinemine vaid duett. Kulinaarne duett. Tore oli ka see, et partneri said valida endale kampa kutsutud  toidublogijad ise. Mina palusin  paariliseks Diibi peakokkaToomas Läätse. Tom on tõsiselt diip mees. Mulle on tema kokakäekiri juba pikemalt sümpaatne olnud ja tema kulinaarsed katsetused on mindki inspireerinud. Professionaalse kokaga koos tiimi moodustamine oli ka määrava tähtsusega, et lavalaudadele astumise ette võtsin. Iga paar pidi ka oma etteastele teema valima. Meie töö pealkirjaks sai: kõik uus on hästi unustatud vana.  See oli mul valitud tagamõttega, et annaks hästi sobitada ja võiks suvel muretult trallida. 

Tegelikult ma juba kätt lüües teatsin, et tomatist see lugu peab tulema. Augusti lõpp ju parim kodumaise tomati aeg ja seda on külluslikult, lausa lademetes laristamiseks. Tom oli kohe ideega päri, klapitasime ja lihvisime mõtet. Tomatist said mõlemad road. Tom võttis enda õlule tooraine ja kogusete paika loksutamise. Minule jäid vabad käed stilistika osas. Laadahommiku varajastel tundidel saime kokku restorani köögis ettevalmistuste tegemiseks. Peab ütlema, et proffide juures ja käe all kokata on puhas rõõm. Edasi oli laval vaid vormistamise küsimus ja üksjagu energiat tuli suunata selle hiire taltsutamiseks, kes mul hääle kallal käib, kui paljud silmapaarid korraga mulle otsa vaatavad. Tegelikult oli äge kogemus ja seal laval pole olla halvem, kui lava taga, ees või kõrval. Ainult otsustamise küsimus ja seisukoha võtmine. Mnjah, võibolla on mu kaasal õigus, kui ta ütleb, et ainult laulmine ongi jäänud:)




Igal juhul on tomatikuhjad endiselt suured ja viljad maitsvad. Proovige järgi!


RÄÄBIS VÕI RÄIM TOMATIS

3 kg rääbist või räime

1 kg sibulat
pool küüslaugupead 
1 tšilli
50 ml oliiviõli (sidrunimaitselist)
3 kg tomateid
2 sidrunheina vart
lehtpeterselli
värsket koriandrit
värsket estragoni
kuni 1 l vett (kogus sõltub tomatite mahlakusest)
suhkrut
soola
terapipart
loorberit



Prae või grilli kalad kergelt mõlemalt poolt ja tõsa kõrvale.
Koori tomatid. (See õnnestub kergelt, kui teed tomati nahale sisselõiked ja kastad need paariks minutiks keeva vette.) Haki sibulad väikesteks kuubikuteks. Pane poti põhja õli ja kuumuta seal sibulat, kuni see muutub klaasjaks. Lisa hakitud tšilli, sidrunhein ja hakitud küüslauguküüned. Pane potti kooritud tomatid. Lisa vesi ja lase segul kokku keeda, kuni kogus on kahanenud lisatud vee võrra. Selleks kulub umbes pool tundi. Haki ürdid, lisa potti ja maitsesta soola, suhkru ja pipraga. Lase jahtuda.
Lao kalad ja kaste kihiti purki, lase paar tundi maitset koguda. Paku koos musta leivaga.


TOMATIKONSOMEE e. TOMATILEEM
ca 2 liitrit 

700 ml head mineraalvett
2 kg kodumaiseid tomateid
300 g terveid konserveeritud tomateid 
100 ml valget veini
100 ml head oliiviõli
3 šalottsibulat
1/2 tk väiksemast küüslaugupeast
1 väiksem punt koriandrit, basiilikut ja värsket estragoni
maitseks soola ja pipart

Blenderda kõik ained valge veiniga, lisa õliiviõli ja lõpuks mineraalvesi. Pane mitmekordse marliga kaetud sõelale ööpäevaks nõrguma. Kui vedelik jääb hägune, nõruta läbi puhta marli veelkord.
Paku külmalt sooja kalapiruka või näiteks sõrnikutega.



RICOTTA-SÕRNIKUD
ca 20 tk 

600 g kodumaist ricotta kohupiima
2 vabajooksu kana muna
3 sl nisujahu
väike punt hakitud murulauku
maitseks soola, suhkrut
praadimiseks toiduõli

Sega kohupiim ja muna, maitsesta soola ja suhkruga. Sõelu sisse jahu ja lõpuks lisa peeneks hakitud murulauk.
Lase segul külmkapis paar tundi seista. Seejärel prae vähese õliga ja tasasel tulel mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Paku sõrnikuid soojalt!



Teiste kulinaarsete paaride tegemisi vaata siit. Pildistas Lauri Laan.

No comments:

Post a Comment