Seest siiruviiruline, pealt kullakarvaline, aga sibul ei ole. On hoopis suvikõrvitsa pirukas. On aeg, mil kõik suvikõrvitsa peenrad ajavad üleääre. Käes on uputuse aeg. Minu peenras hullu uputust ei ole täheldada. Enamsti kasvatavad mu kuus taime õisi, mis on ju iseenesest tore. Aeg-ajalt käin otsimas ja luuramas, et pisikesed kollased, tumerohelised ja õrnrohelised kõrvitsabeebid liiga suureks ei kasvaks. Aga ikka on mõni ennast nii hästi peitnud, et temast on saanud suur kabatšokivolakas, mille toiduks vormistamine võtab kukalt kratsima. Aga las ta veel olla siis pealegi seal peenras.
Selle piruka tarvis on ikka vaja kasutada nooremaid ja saledamaid isendeid. No suurematega saab ka häda korral hakkama, kui need pikkupidi poolitada ja seemnekoda välja lõigata. Veidi nikerdamist selle keerutamisega on, kuid ei midagi ületamatut. Järgmine kord balansěerin lisaks porgandile ka suvikõrvitsa, siis annab ta paremini painduma. Seekord solgutasin soojas vees vaid porgandit, arvates, et õrnale suvikõrvitsale teeb see liiga. Oli ka nii hea, kuid osad viilakad ei andnud painduma. Viilutamiseks on hea kasutada juurviljakoorijat, isegi teravam juustunuga ajab asja ära. Muidugi, kui mandolin käepärast, läheb eriti libedalt.
Suvikõrvitsa pirukas
1 kollane suvikõrvits
1 roheline suvikõrvits
2 suuremat porgandit
1 pakk (100 g) õhukest toorsuitsusinki
1 karp soolakat ricottat (150 g)
2 dl vahukoort
30 g parmesani
2 muna
soola
musta pipart
1 küüslauguküüs
200 g lehttainast
Lõika suvikõrvitsad ja porgand juurviljakoorija abil pikkupidi õhukesteks ribadeks. Pane vesi potis keema ja keeda paar minutit õhukesi juurvilju. Kurna vesi ja loputa külma vee all. Viiluta sink samasugusteks ribadeks nagu juurvili. Hakka keerutama singi ümber juurviljaribasid kihiti, kuni saad ümmarguse küpsetusvormi suuruse ringi. Veidi peaks ring olema vormist väiksem.
Rulli tainas lahti ja lõika ümmarguse vormi järgi ringikujuliseks, nii, et vormi servad saavad ka kaetud. Tõsta vorm ahju 200 kraadi juurde 10-ks minutiks küpsema. Aseta tainale raskus, et see liialt ei kerkiks.
Sega ricotta, koor ja riivitud parmesan, pressi juurde küüslauk ja maitsestta soola-pipraga. Sega ükshaaval juurde munad. Vala segu eelküpsetatud taina peale ja tõsta ettevaatlikult laia pannilabidat kasutades juurvilja-singirull vormi. Suru kergelt. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni kooresegu on hüübinud ja tainas kenasti kuldpuun. Lase jahtuda enne tükeldamist.
Väga pilkupüüdev pirukas :)
ReplyDeleteNii ilus. Ei raatsiks lahti lõigata:)
ReplyDeleteRagne, tuli ikka lõigata,suur tükka ajab suu lõhki:) Koopatibi, tore, et silma jäi:)
ReplyDeleteTead, kuigi ma tulin siia lootuses näha mõnda järjekordset isuäratavat galeriid ja lugeda mõnda suud vett jooksma ajavat lugu, on mul isegi natuke rõõmus meel, et mind esilehel veel see siiruviiruline pirukas tervitas. See tähendab ilmselt seda, et Sinu suvi veel kestab. Ja minu meelest on see kohutavat hea uudis! Naudi! :)
ReplyDeleteEh, Maarja, suvega on selleks korraks kõik, kadus kiirelt nagu alati. Aga see pirukas on nüüd küll häbematult kauaks seisma jäänud. Sahtel on pilte ja pea följetone täis, nii mõnigi juba hapuks minemas, aga blogis ilmatu auk. Katsun peagi jälle isutama hakata. Tore, et piiluma tulid ja märku andsid, hea tead, et keegi ootab:)
ReplyDelete